Şirketlerin yüzde 42'si ara zam düşünüyor! Çalışanlardan temmuzda asgari ücrette artış talebi

Şirketlerin yüzde 42'si ara zam düşünüyor! Çalışanlardan temmuzda asgari ücrette artış talebi

İş bulma sitesinin araştırmasına göre, çalışanların büyük çoğunluğu 17 bin 2 liralık asgari ücrete temmuzda zam yapılmasını istiyor. Katılımcı firmaların yüzde 42'si çalışanlarına zam yapmayı düşündüklerini açıkladı. Ara zammın olmaması halinde başka iş arayacakların oranı yüzde 52 olarak belirlendi.

Eleman.net'in yayınladığı son araştırmaya göre, iş ilanlarının yayınlandığı platform, asgari ücret ve maaş zamlarına ilişkin çarpıcı veriler ortaya koydu.

YÜZDE 82 ARA ZAM İSTİYOR

3 bin 118 kişiyle gerçekleştirilen ankette, çalışanların yüzde 82'si asgari ücrete ara zam yapılması gerektiğini düşündüğünü belirtti. Ankette aynı soruya yanıt veren çalışanların yüzde 11'i ara zam yapılmaması gerektiğini, yüzde 7'si ise net bir görüş belirtemedi.

Araştırmada dikkat çeken bir diğer sonuç ise temmuz ayındaki zam beklentileriydi. Ankete katılanların yüzde 51'i yüzde 50 zam beklerken, yüzde 30'u yüzde 37 oranında zam beklediğini ifade etti. Geri kalan yüzde 20'lik kesimin ise zam beklentisi yüzde 12 oranındaydı.

İstihdamı etkileyecek bir diğer önemli nokta ise ara zam olmaması durumunda çalışanların başka iş arayışına girmesi oldu. Ankete katılanların yüzde 52'si daha yüksek maaş için başka iş arayacağını belirtirken, yüzde 29'u işlerinden ayrılmayı düşünmediğini ancak ek iş yapabileceğini ifade etti. Geri kalan yüzde 18'lik kesim ise mevcut maaşlarının yeterli olduğunu ve iş arayışına girmeyeceklerini dile getirdi.

Araştırmada sektörlere göre iş değiştirme eğilimleri de incelendi. Buna göre, ara zam olmaması durumunda iş arayacak kişilerin başında güvenlik sektörü geliyor. Ardından gıda, tekstil, inşaat, hizmet, eğitim, otomotiv, lojistik, perakendecilik ve sağlık sektörleri geliyor.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 42'Sİ ARA ZAM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR

İşverenlerle yapılan ek zam anketinde ise asgari ücrete ara zam olmasa bile çalışanlara zam yapma düşüncesi öne çıkıyor. Katılımcı firmaların yüzde 42'si çalışanlarına zam yapmayı düşündüklerini belirtirken, yüzde 35'i zam yapmayı düşünmediklerini ifade etti. Geri kalan yüzde 23'lük kesim ise bu konuda kararsız olduklarını dile getirdi.

Asgari ücrete zam gelmese bile ara zam yapacağını belirten firmaların başında eğitim, restorancılık, tekstil, mobilya/ahşap ve sağlık/medikal sektörleri geliyor. Ancak gayrimenkul, ithalat/ihracat, kozmetik, petrol ve petrol ürünleri, ve plastik sektörlerindeki firmaların asgari ücrete zam gelmezse zam yapmayacağı görülüyor.

Son olarak, ankette çalışanlarına zam yapmayı düşünen firmaların yarısının yüzde 10 oranında zam yapmayı planladığı, yüzde 30'unun yüzde 53, yüzde 20'sinin ise yüzde 38 oranında zam düşündüğü ortaya çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN