S&P'den Türkiye için dolar tahmini: 2025'te 43 lira olacak

S&P'den Türkiye için dolar tahmini: 2025'te 43 lira olacak

S&P, Türkiye hakkında yayımladığı son değerlendirme raporunda kredi tahminlerinde bulundu ve bankaların mevcut risklerini azaltma yolları konusunda uyarılarda bulundu. Raporda ayrıca, 2025 yılı sonu için dolar/TL kuru tahmini yapıldı. S&P, dolar/TL'nin 2025 sonuna kadar 43 TL'ye yükseleceğini öngördü.

Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin parasal ve kredi sıkılaştırma önlemlerini sürdürmesi halinde, ekonomik dengesizliklerin çözülebileceğini ve Türk bankaları için ilgili risklerin azalabileceğini bildirdi.

S&P'nin raporuna göre, Türkiye'de nominal kredi büyümesinin 2024 yılında yaklaşık yüzde 40'a gerileyeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, 2023 yılında yüzde 4,1 olan cari açığın 2024-2025 yıllarında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2'sinin altına düşeceği öngörülüyor.

DOLAR 2025'TE 43 LİRA OLACAK

Dolar/TL tahminine de yer veren S&P, 1 doların 2025 yılı sonuna kadar 43 TL seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Haziran 2023'ten bu yana kredi koşullarını sıkılaştırmak için bir dizi önlem aldığına dikkat çekildi. Ancak, iç talebin güçlü kalmasıyla birlikte, kredi sıkılaştırma önlemlerinin etkisinin sınırlı olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, kredi koşullarının daha da sıkılaştırılması ve enflasyonun kontrol altına alınması için politikaların uygulanmasının önemine vurgu yapılıyor.

'BANKALAR KREDİ ZARARLARIYLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR'

Raporda ayrıca, Türk bankalarının yüksek ancak yönetilebilir kredi zararlarıyla karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor. Makroekonomik koşulların bir süre daha sıkı kalması bekleniyor ve bu durumun bankalar için varlık kalitesini etkileyebileceği belirtiliyor. Türkiye'nin ekonomik faaliyetlerinin önümüzdeki iki yıl boyunca yavaşlaması ve reel GSYH büyümesinin düşmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN