Tapu sahiplerine zorunlu uygulama! 1 Nisan’a kadar yapmayan yandı

Tapu sahiplerine zorunlu uygulama! 1 Nisan’a kadar yapmayan yandı

Tapu sahiplerini ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Milyonlarca tapu sahibi için zorunlu uygulama getirilirken son başvuru tarihi içinde 1 Nisan uyarısı yapıldı. Bu tarihe kadar bildirmeyenin başı yanacak.

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Gayrimenkul alım satım işlemlerinin ticari kazanç hükümleri kapsamında olmaması durumunda değer artışı Kazancı hükümlerine göre vergilendirildiği dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, milyonlarca tapu sahibini uyardı.

SON TARİH 1 NİSAN

Gayrimenkul satın alan bir kişinin sonraki 5 yıl içerisindeki değer artışını vergi olarak beyan etmesi gerekmektedir. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Özelmacıklı, 1 Nisan'ı işaret ederek tapu sahiplerini uyardı. 2023 yılı kapsamında Türkiye genelinde 2 milyon 949.437 adet satış işlemi yapıldığını dile getiren Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul alım satım işlemlerinde ticari kazançların muhafaza edilmediğini dile getirerek değer artışının kaydedilerek vergilendirildiğinin altını çizdi.

hisseli-tapu.jpg

Gayrimenkul iktisap başlangıcının 5 yıl içerisinde elden çıkarılması durumunda ortaya çıkan kazançların değer artış Kazancı kapsamında değerlendirildiği bilinmektedir. Evden çıkarılması yani satış, bir bedel karşılığı devir, temlik, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, ticari sayılması olarak değerlendiriliyor.

İKİNCİSİ 31 TEMMUZ'DA

Gayrimenkulün elden çıkarılması sonucunda ortaya çıkan değer artışının 2023 takvim yılı kapsamında 55.000 TL'sinin gelir vergisi istisna kapsamında yer aldığı belirtildi. Elde edilen değer artışı kazancının Safi miktarının bu istisna sınırını aşması durumunda ise 1 Nisan 2024 yılına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesinin beyan edilmesi gerekmektedir.

tapu.jpg

Hesaplanmış olan gelir vergisinin ilk taksitinin damga vergisi ile birlikte 1 Nisan 2024 tarihine kadar ödenmesi gerektiğine dikkat çek Özelmacıklı, ikinci taksit ödemelerin 31 Temmuz 2024 tarihinde olduğunu belirtti. Değer artışı ile birlikte ortaya çıkan vergilendirilecek kazancın hesaplanması gerektiğini dile getiren Özelmacıklı, “Elden çıkarma karşılığında alınan para tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli ile, elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ile ödenen vergi ve harçların, düşülmesi suretiyle bulunuyor.” dedi.

%10 VE ÜZERİ…

Mal ve hakların elden çıkarılması durumunda iktisap bedelinin elden çıkarıldığı ay haricinde olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenen yurtiçi-üretici fiyat endeksi artış oranında artırılarak tespit edilmektedir. Endekslemenin yapılması durumunda artış oranının ise %10 veya üzerinde olması gerekiyor. İvazsız olarak iktisap edilmiş taşınmazların elden çıkarılması durumunda Doğan kazançların vergilendirilmediğini ifade eden Özelmacıklı, şu sözleri dile getirdi:

hisseli-tapu-islemleri.jpg

"Özellikle intikal yani veraset yolu ile geçen taşınmazların elden çıkartılması ve gayrimenkulün üzerine, sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı olarak verilenler bu kapsama giriyor. Bunun yanında tapuya tescilden önce de sahibi tarafından kullanılan taşınmazların fiili kullanım durumları 5 yılı geçiyor ise bunlar da vergilendirilmiyor. Özellikle Toplu Konut İdaresi ve kooperatiflerin durumlarında tahsis belgesi, faturalar gibi belgeler fiili kullanım tarihi olarak dikkate alınıyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN