TEPAV'dan politika faizinde net mesaj: Üç maddeye dikkat çekerek 'Yüzde 47,5'e çıkmalı' dedi

TEPAV'dan politika faizinde net mesaj: Üç maddeye dikkat çekerek 'Yüzde 47,5'e çıkmalı' dedi

TEPAV, TCMB'nin sıkı para politikasına ara vermesi beklenmesine rağmen politika faizini yüzde 47,5'e yükseltmesi gerektiği yönünde bir değerlendirme yaptı. TEPAV, para politikasına ilişkin önerilerde bulunarak, sorunu derinleştiren üç önemli gelişmeye dikkat çekti.

Türkiye Ekonomik Politik Araştırmalar Vakfı (TEPAV), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikasına ara vermesi beklentilerine karşın politika faizinin yüzde 47,5'e yükseltilmesi gerektiği yönünde bir değerlendirmede bulundu. TEPAV, para politikasına dikkat çekerek, sorunu derinleştiren üç önemli gelişmeye vurgu yaptı.

TEPAV'ın "Para Politikası Değerlendirme Notu"nda, politika faizinin yüzde 47,5'e yükseltilmesinin önemli olduğu belirtildi. Ayrıca, verilere bağlı olarak ilave sıkılaşmanın da gerekebileceğine dikkat çekilerek, "Döviz karşılığı Türk lirası swap piyasası işlemleri uygulaması gözden geçirilmeli; aşamalı olarak bu işlemlerin vadesi kısaltılmalı ve tutarı azaltılmalıdır" önerisi yapıldı.

SORUNU DERİNLEŞTİREN ÜÇ GELİŞME

TEPAV'ın değerlendirmesinde, temel sorunun mayıs ayında yüzde 75 civarında tepe noktasına ulaşması beklenen enflasyonun 2024 sonunda yüzde 36'ya nasıl düşürüleceği ve daha sonraki dönemde bu düşüş eğiliminin nasıl devam ettirileceği vurgulandı. Ayrıca, temel sorunu derinleştiren üç önemli gelişmeye de değinildi.

Bu gelişmelerden ilki, 2023 merkezi yönetim bütçesi ile 2023 merkezi yönetim nakit bütçesi arasındaki farkın görülmemiş düzeylere çıkmış olması olarak belirtildi. İkinci olarak, 2024 sonu ortalama enflasyon beklentisinin hala yüzde 43 gibi yüksek bir düzeyde seyretmesine vurgu yapıldı. Üçüncü olarak ise, 2024 yılında GSYH'ye oranla yüzde 6'nın üzerinde gerçekleşmesi beklenen bütçe açığını azaltmaya yönelik alınabilecek mali tedbirlerin olası enflasyonist etkilerinin altı çizildi.

KARARLAR MEVDUAT FAİZLERİNE YETERİNCE YANSIMIYOR

Raporda, politika faizinin yüzde 45'e çıkarılmasına rağmen sürecin Türk lirası mevduat faizlerine yeterince yansıyamadığına da dikkat çekildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN