TL'nin faturası hurdacıya çıktı

TL'nin faturası hurdacıya çıktı

Geçim 84 milyon için bir sınava dönüşürken TL’nin değeri yıl başından bu yana yüzde 17 düştü. Satın alma gücünün dibe vurduğu dönemde 70 kilo bozuk parayı hurdacıya satan kişiye ‘Türk parasının kıymetini koruma kanununa muhalefet’ suçundan ceza kesildi. Milli paranın taşındığı vahim noktanın yansıması niteliğindeki ceza için ‘Asıl sorumlu ekonomi politikaları’ değerlendirmesi yapıldı.

Isınan ekonominin etkisiyle fırlayan kur rezerv satışıyla, swap anlaşmalarıyla frenlenmeye çalışıldı. Ancak geçici önlemler dövizin ateşini düşürmeye yetmedi. Kurdaki tırmanış sürdü. Eşikleri yıkan dolar 15.60 sınırını da aştı. ‘Yükseliş ne kadar sürecek?’ sorusu gündemdeyken İstanbul’da dikkat çeken bir olay yaşandı. Beyoğlu’nda polis 70 kilo bozuk parayı değerinden fazla kazanmak için hurdacıya satan şahsı yakaladı.

TL HÜKÜMETİN İZLEDİĞİ POLİTİKALARLA BU HALE GELDİ

Torbalar içindeki 25, 10 ve 5 kuruşun kilosu 70 liradan satılmak istendiği belirlendi. Satışı yapan ve alan kişilere ‘Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanununa Muhalefet’ suçundan adli işlem yapıldı. TL’nin değerindeki gerileme 84 milyonun cebini günden güne eritirken yaşanan olay liranın bu noktaya taşınmasında hükümetin sorumluluğunu gündeme getirdi. Milli paranın kıymetinin asıl hatalı politikalarla düşürüldüğü dile getirildi.

TL ERİDİ TEDAVÜLDEKİ PARALAR HURDACIYA SATILDI

Hükümetin hatalı kararları TL’de değer kaybını rekor seviyeye çıkarırken, yanlışlarda ısrar devam ediyor. Alım gücü yok olan TL erirken, tedavüldeki bozuk paralar hurdacılara satılmaya başlandı. İstanbul’da topladığı 70 kilogram bozuk parayı, değerinden fazla kazanmak için kilosu 70 liradan hurdacıya satan şahıs gözaltına alındı. Paraları kiloyla sattığı için yakalanan kişiye “Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanununa Muhalefet” suçundan işlem yapıldı.

Ekonomi yönetiminin hatalı kararları TL’de tarihi kayıplara neden olmaya devam ediyor. Hükümetin hatalı kararlarındaki ısrar Türk Lirası’nın alım gücünü yok ederken, değerini de pul etti. Türk Lirası’nda değer kaybı her gün yeni bir rekora imza atarken, tedavüldeki paralar hurdacılara satılmaya başlandı. İstanbul’da topladığı 70 kilogram bozuk parayı, değerinden fazla kazanmak için kilosu 70 liradan hurdacıya satan şahıs gözaltına alındı. Beyoğlu Devriye Ekipler Amirliği polisleri, tedavülde olan bozuk paraların hurdacılara satıldığı yönündeki ihbarı değerlendirdi. Beyoğlu Çukur Mahallesi’nde meydana gelen olayda Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Devriye Ekipler Amirliğine bağlı Mobil Park timi, hızlı bir şekilde adrese geçerek beklemeye başladı. Bir süre bekleyen polis ekipleri, işyerine gelen şahıslara bozuk para satıldığından şüphelenerek harekete geçti.

Polis, topladığı 70 kilogram bozuk parayı, değerinden fazla kazanmak için kilosu 70 liradan hurdacıya satan şahsı yakaladı. İşyeri sahibi Ramazan Y.’nin yanına giden polis ekipleri, işyerinde bulunan çuvaldaki bozuk paraları kimden aldığını sordu. Ramazan Y. polis ekiplerine paraları aldığı şahısları tanımadığını, telefondan kendilerine ulaştıklarını ve tedavülde olan bozuk paraların da kilosunu 70 lira aldığını söyledi. Bunun üzerine Beyoğlu polisi işyeri sahibi Ramazan Y. ve sonrada tespit ettikleri paraları alan hurdacıya getiren Meshud A.’yı gözaltına alarak polis merkezine götürdü. Emniyete götürülen şahsılara ifadelerinin alınmasının ardından “Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanununa Muhalefet” suçundan adli işlem yapıldı.

‘İNGİLİZ 3 GÜNDE KAZANDIĞIYLA BURADA 7 GÜN TATİL YAPIYOR’

Türk Lirası’nın alım gücü yok olurken, yabancı turistlerin kendi ülkelerinde asgari ücretle 3 günde kazandıkları ücretlerle türkiye’de tatil yapmaları tepkilere neden oldu. Türkiye’de 239 liraya market sepetinin yarısı dolmazken İngiliz şirketin 239 sterline gidiş dönüş uçuşları dahil tatil kampanyası sosyal medyayı ayağa kaldırdı.Tepkilerini sosyal medyadan dile getiren vatandaşlar ‘’Adam bizim akşam yemeği paramızla 1 hafta tatil yapabiliyor’’dedi. Başka bir kullancı ise ‘’İngiltere’de asgari ücretli 3 günde kazandığı parayla burada bir hafta tatil yapabiliyor’’ ifadelerini kullanırken diğer bir kullanıcı da ‘’En düşük maaşlı çalışan bile yapar bu tatili. Hatta düzeltiyorum çalışmayan bile yapar. Zehir zıkkım olsun’’ paylaşımında bulundu.

UCUZ LİRA BULGARLARA ŞİFA OLDU

Bulgaristan’ın para birimi olan Leva’nın 8 lirayı aşmasıyla birlikte Bulgar turistler ülkelerinde bulamadıkları ilaçları almak için Tekirdağ’a geldi. Bulgar turistlerin rotasını Edirne’den Tekirdağ’a çevirmesi için aylar öncesinde Süleymanpaşa Belediyesi tarafından Yunanistan ve Bulgaristan sınır kapılarında yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Rotasını Tekirdağ’a çeviren Bulgar turistler, ülkelerinde bulamadıkları ilaçları Tekirdağ’daki eczanelerde buldu. Geçen haftadan itibaren Tekirdağ’daki eczanelerde yoğunluk oluşturan Bulgar turistler, dün de şehir merkezindeki eczanelerde yoğunluk oluşturdu. Eczanelerde zaman zaman uzun kuyruklar oluşturan turistler, ilaçlarını aldıktan sonra kentteki mağazalarda alışveriş yaptılar.

DÖVİZ KURLARINDAKİ REKOR TURİSTE YARADI

TL döviz kurları karşısında değer kaybederken, bu durum yabancı turistlerin işine yaradı. Tur operatörleri ve hava yolu şirketleri, yabancı turistlere Türkiye’de tatil için çeşitli seçenekler sağlıyor. Londra merkezli British Airways, yaz tatili için Türkiye’yi seçmeye hazırlanan İngiliz turistler için hazırladığı sayfada gerekli bilgileri ve fiyat listesini paylaştı. En düşük fiyat, uçuşlar dahil 239 sterlinden başlıyor. “Türkiye tatilleri” başlığı altında en ucuz uçak biletinin 67 sterlinden başladığı belirtildi. İki geceli şehir konaklamasının kişi başı 177 sterlinden başladığı, yine 7 gecelik tatilin ise uçuşlar dahil en düşük 239 sterlinlik fiyat etiketine sahip olduğu kaydedildi. Yabancı tursitlerin Türkiye’de neredeyse kendi paralarıyla bedava tatil yapmaları tepkilere neden oldu.

17-mayis-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN