Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un merakla beklenen sedan modeli T10F'in seri üretimi ertelendi. Milyonların daha uygun fiyatlı bir Togg'a kavuşma hayali başka bir bahara kalırken, ertelemenin arkasında hükümetten beklenen ve aracın fiyatını düşürecek 'ÖTV matrah düzenlemesi' olduğu iddia ediliyor.
Türkiye'nin otomobili Togg'un, T10X SUV modelinin ardından yollara çıkarmaya hazırlandığı ikinci modeli olan T10F sedan için bekleyiş sürecek. Daha önce Temmuz ayının ikinci haftasında seri üretime geçmesi planlanan T10F modelinin piyasaya çıkış tarihinin ileri bir tarihe ertelendiği öğrenildi.
Bu gelişme, T10X'e göre daha uygun fiyatlı olması beklenen sedan modelini dört gözle bekleyen milyonlarca vatandaşı üzdü.
ERTELEMENİN PERDE ARKASI: FİYATI DÜŞÜRECEK MATRAH DÜZENLEMESİ Mİ?

Kulislerde konuşulan bilgilere göre, bu erteleme kararının arkasında teknik bir aksaklık veya üretim sorunu bulunmuyor. İddialara göre Togg yönetimi, bu kararı hükümet tarafından yapılması beklenen ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) matrah güncellemesini öngörerek aldı.
Bilindiği gibi, otomobillerin ÖTV oranları, aracın vergisiz fiyatına (matrah) göre belirleniyor. Hükümetin matrah limitlerini yükseltmesi, T10F gibi yeni çıkacak bir modelin daha düşük bir vergi dilimine girmesini sağlayabilir. Bu da aracın nihai satış fiyatının belirgin ölçüde daha ucuz olması anlamına geliyor.
Togg'un, aracını daha yüksek bir fiyattan piyasaya sürüp kısa süre sonra bir vergi indirimiyle fiyat düşürmek yerine, doğrudan en uygun fiyatla pazara "merhaba" demek için bu stratejik bekleyişi tercih ettiği tahmin ediliyor.
MİLYONLARIN 'UYGUN FİYATLI TOGG' HAYALİ ERTELENDİ

Togg'un ilk modeli T10X, büyük bir ilgiyle karşılanmış ancak fiyatı nedeniyle daha çok üst gelir grubuna hitap etmişti. Sedan modeli T10F ise, daha geniş kitlelerin ulaşabileceği "halkın otomobili" olma misyonuyla bekleniyordu. Bu erteleme, uygun fiyatlı yerli otomobil hayali kuran vatandaşların bir süre daha beklemesi anlamına geliyor.
Şimdi tüm gözler, bir yandan Togg'un yapacağı resmi açıklamaya, diğer yandan da Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın otomotiv piyasasını doğrudan etkileyecek olası bir ÖTV matrah düzenlemesi yapıp yapmayacağına çevrildi.
