Toyota ve Lexus'ta dizel motor skandalı: Avrupa'da sevkiyatlar durduruldu

Toyota ve Lexus'ta dizel motor skandalı: Avrupa'da sevkiyatlar durduruldu

Toyota ve Lexus dizel motorlarda görülen sevkiyat krizi gündeme bomba gibi düştü.Yaklaşık 84.000 aracın etkilendiği durum Avrupa'daki sevkiyatları durdurdu. Motorlarda görülen problemler hakkında açıklamalarda bulunan Toyota, farklı yazılımları işaret ederek konu hakkında açıklamalarda bulundu.

HİLAL NAS

Araç piyasasında yaşanan gelişmeler vatandaşların dikkatinde yer alıyor. Toyota ve Lexus marka araçlarda görülen problemler Avrupa'nın gündemine bomba gibi düştü. Motor sertifikasyon testlerinde yaşanan usulsüzlükler sevkiyat krizini ortaya çıkarırken bu durumdan yaklaşık 84.000 aracın etkilendiği belirtiliyor.

Toyota ve Lexus markalarının Avrupa'daki birçok modeli, bağlı bir şirket tarafından yapılan dizel motor sertifikasyon testlerinde usulsüzlükler bulunmasının ardından sevkiyat kriziyle karşı karşıya. Toyota Industries tarafından üretilen ve Toyota Hilux pikaplar, Land Cruiser SUV'lar ile Lexus LX SUV'larında kullanılan 1GD 2,8 litre, 2GD 2,4 litre ve F33A 3,3 litre dizel motorlar bu skandalın odağında yer alıyor.

toyota-ve-lexus.jpg

84 BİN ARACI ETKİLEDİ

Toyota Motor Europe, bu motorların 2020'nin başlarından itibaren satılan yaklaşık 84.000 aracı etkilediğini açıkladı. Özellikle Toyota Hilux, Land Cruiser 200 ve 300, Lexus LX 500d modellerinin Avrupa bölgesindeki satışları etkilendi. Yeni nesil Land Cruiser'ın ise bu durumdan etkilenmediği belirtildi.

Sorun, Toyota Industries'in ürün sertifikasyonuna ilişkin olarak ortaya çıktı. Sertifikasyon testleri sırasında motorların beygir gücü çıkış performansı, seri üretimden farklı yazılıma sahip ECU'lar kullanılarak ölçüldüğü ve bu durumun sonuçları etkilediği bildirildi. Toyota, bu durumun emisyonlar, güvenlik veya gerçek tork ve beygir gücü değerleri üzerinde bir etkisinin olmadığını ifade etti.

toyota-ve-lexus-sorun.jpg

Avrupa'da satılan Hilux modellerinin Güney Afrika ve Tayland'da, Land Cruiser ve Lexus SUV'ların ise Japonya'dan ihraç edildiği belirtildi. Toyota'nın Avrupa'daki satış rakamları da dikkat çekici: Geçen yıl 23.988 Land Cruiser ve 60.922 Hilux satışı gerçekleşirken, Lexus'un ise 2.795 LX sattığı ancak bunların tamamının etkilenen motorları kullanmadığı ifade edildi.

TÜRKİYE İÇİN SORUN YOK

Türkiye'deki Toyota ve Lexus kullanıcıları için ise bir rahatlama haberi geldi. Türkiye'de satılan Hilux modellerinin bu sorundan etkilenmediği, Lexus'un Türkiye'de dizel versiyonunun satılmadığı için endişelenmeye gerek olmadığı açıklandı. Bu gelişme, otomotiv sektöründe büyük yankı uyandırırken, Toyota'nın bu krizi nasıl yöneteceği merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN