Turizmde kırmızı alarm: Bankalar her beş otelden üçüne el koyabilir!

Turizmde kırmızı alarm: Bankalar her beş otelden üçüne el koyabilir!

Turizm sektörü temsilcilerinin yaptığı açıklamaya göre; otellerin yüzde 70-75’i bankalara ipotekli... Bankalara olan borç 10 milyar doları bulurken 'bankalar her beş otelden üçüne el koyabilir' uyarısı geldi.

Vefa anlaşmalarının bitmesi sebebiyle bankaların otellere el koyması tehlikesi arttı. Sektör temsilcilerine göre 56 milyon turisti ağırlayacak yatak kapasitesi yok. Bu yıl 60 milyon turist hedefi de hayal oldu.

TÜROB verilerine göre; 2023’te turizmin başkentleri Antalya ve İstanbul’da otel dolulukları geriledi. İstanbul’da doluluk oranı yüzde 74.6’tan yüzde 65.2 düşerken Antalya’da 2022’de yüzde 62.2 olan doluluk oranı 2023’te yüzde 56.2’ye indi. Türkiye genelinde 2022’de yüzde 53.6 olan doluluk oranı geçen yıl yüzde 49.1’e kadar düştü.

Bu gelişmeleri Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a değerlendiren Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Otel doluluklarında yüzde 49’larda olan bir yılı geride bıraktık. TÜİK rakamları da gelirler de turist sayıları da şaibeli” dedi.

10 MİLYAR DOLAR BORÇ

Karcılıoğlu şu açıklamaları yaptı:

"Sınır kapılarından geçen herkesi turist sayıyorlar. Günübirlik gelip alışveriş yapmış olabilirler ama turistik bir faaliyetleri yok. Transit yolcuyu da turist grubuna koyuyorlar.

Oteller pandemi dönemini 8.5 milyar dolar kredi borcuyla bitirdi. Otellerin yüzde 70’i bankalarla vefa anlaşmalarıyla bugüne kadar geldi. Şu anda borç 10 milyar dolara çıktı. Madem turizmden büyük gelir elde edildi öyleyse borç neden arttı.

Otellerin yüzde 70-75’i bankalara ipotekli. Bankalar otelcilere otelini sat borcumu öde, diyor. Eğer banka kendisi satarsa sadece borcunu karşılık gelen tutarla satar ki bu büyük zarar demektir. Son 3 yılda otellerde ciddi el değiştirme oldu.

Şu anda oteller 500 bine yakın eksik istihdamla işleri yürütüyor. Sektörde ciddi istihdam çıkışları var. Artık otellerde çok fazla göçmen işçi çalıştırılıyor. Asgari ücretin de altında ücretle çalışıyorlar. Bu durum çok tehlikeli.

Eskiden Türk turist lüks otellerin ayakta kalması için ciddi takviye yapardı. Ama alım gücünün düşmesiyle artık orta sınıf kalmadı. Bu yıl gelir erimesi daha ciddi o yüzden daha kötü günler olacak. Türk turistin seyahat etme imkânı kalmadı."

VEFA ANLAŞMASI NE DEMEK?

Vefa anlaşması, genellikle gayrimenkul sektöründe kullanılan bir terimdir ve özellikle kat karşılığı inşaat projelerinde rastlanır. Bu anlaşma türü, arsa sahibi ile inşaat şirketi veya müteahhit arasında yapılan bir sözleşmeyi ifade eder. Vefa hakkı, arsa sahibinin, inşaatı tamamlanmış olan yapıdan belirli bir daire, iş yeri ya da benzeri gayrimenkulü alma hakkını güvence altına alır.

Vefa anlaşmasıyla, inşaat şirketi veya müteahhit, projeyi tamamladıktan sonra arsa sahibine, sözleşmede belirtilen birimleri (daire, iş yeri vb.) teslim etmeyi taahhüt eder. Bu süreçte, arsa sahibi, kendi arsası üzerinde geliştirilen projeden belirlenen payı almış olur. Bu anlaşma sayesinde, arsa sahibinin hakları korunmuş olur ve inşaatın tamamlanmasının ardından anlaşmada belirlenen mülk veya mülklerin sahibi olacağı garanti altına alınır.

Vefa hakkı, aynı zamanda, arsa sahibinin inşaat sürecinde ve sonrasında korunması için önemli bir hukuki mekanizma sunar. Bu tür anlaşmalar, taraflar arasında güven inşa etmeye ve muhtemel anlaşmazlıkları önlemeye yardımcı olur. Anlaşma detayları, tarafların ihtiyaç ve beklentilerine göre değişiklik gösterebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN