Paslanmaz çelik sektöründe yerli üretimin olmaması, ithalata bağımlılığı artırırken yeni zam dalgası da kapıda. Maliyetler yükseliyor, ihracat riske giriyor.
Türkiye'de paslanmaz çelik sektöründe alarm veren gelişmeler yaşanıyor. Türkiye'de hala paslanmaz çelik üretim tesisi bulunmazken, sektör tamamen ithalata bağımlı durumda. Yıllık yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat ile ihtiyacını karşılayan Türkiye, yeni vergi artışları ve olası ek önlemlerle karşı karşıya.
YERİNDE DENETİM BAŞLADI, KARAR AĞUSTOS YA DA EYLÜLDE AÇIKLANACAK
Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Başkanı Arslan Küçükemre, Ticaret Bakanlığı'nın Çin ve Endonezya'dan gelen ürünler için yerinde denetim aşamasına geçtiğini aktardı. Küçükemre, bakanlık tarafından sürdürülen incelemenin, ağustos ya da eylül ayında netleşmesini beklediklerini belirtti. Nihai kararın, ithal ürünlere ek vergi getirilip getirilmeyeceğini belirleyeceği kaydedildi.
MALİYETLER VE İHRACAT BASKI ALTINDA
Olası ek vergilerin hayata geçirilmesi halinde, sektör temsilcileri hem iç pazarda hem de ihracatta ciddi zorlukların kapıda olduğuna dikkat çekiyor. Küçükemre, “Fiyatlar kaçınılmaz olarak yükselecek. Bu da hem iç piyasada hem de ihracatta zorluklara neden olacak. Üretimde daralma ve istihdamda kayıplar yaşanabilir” açıklamasında bulundu.
TÜRKİYE'DE ÜRETİM TESİSİ YOK, POTANSİYEL YÜKSEK
Türkiye'nin paslanmaz çelikte hala ergitme formunda entegre üretim tesisi bulunmaması, sektördeki dışa bağımlılığı artırıyor. Küçükemre, Türkiye’nin Avrupa pazarına yönelik yılda 2 milyon tonluk ihracat potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, yerli üretim için altyapının hazır olduğunu ifade etti. Sektörde böyle bir yatırımın, hem iç talebi karşılayacağını hem de ihracat gelirlerini artıracağını sözlerine ekledi.
GÜMRÜK VERGİLERİNDE ARTIŞ, REKABET GÜCÜNÜ ZAYIFLATIYOR
Sektörü zorlayan bir diğer önemli gelişme ise gümrük vergilerindeki artış oldu. Daha önce yüzde 8 olan gümrük vergisinin yüzde 12’ye çıkarıldığını aktaran Küçükemre, bu adımın sektör firmalarının dış pazarda rekabet gücünü zayıflattığını ve üretim maliyetlerini yükselttiğini dile getirdi.
ÇİNLİ DEVDEN YALOVA'YA DEV YATIRIM
Paslanmaz çelikte Türkiye'de ilk büyük yatırımı Çin merkezli Yongjin Technology Group gerçekleştirecek. Şirket, Yalova’da 257 milyon dolarlık yatırımla yeni bir üretim tesisi kuracak. Küçükemre, bu yatırımın sektörde yerli üretim açısından önemli bir dönüm noktası olabileceğini ifade etti. 2024'ün ilk yarısında fiyat dengesi sağlansa da, yılın ikinci yarısında fiyatların düşüşe geçmesi, firmaların karlılığını olumsuz etkiliyor.