Türkiye’de imalat sanayi ikinci ayda da daraldı

Türkiye’de imalat sanayi ikinci ayda da daraldı

İSO’nun Eylül 2025 PMI raporuna göre küresel imalat sektörü sınırlı toparlanma gösterdi. Türkiye’de PMI 49,7 olarak kaydedildi; böylece üst üste ikinci ay eşik değerin altında kalındı. Yeni siparişlerdeki düşüş, üretim ve istihdamı olumsuz etkiledi. Firmalar, artan maliyetlere rağmen satış fiyatlarını sınırlı artırabildi. Euro Bölgesi’nde PMI 49,8’e geriledi.

İstanbul Sanayi Odası’nın Eylül 2025 dönemine ait raporuna göre, küresel imalat sanayii zayıf bir toparlanma süreci içinde bulunuyor. Küresel Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), bu dönemde 50,8’e yükseldi. Ancak, “küresel üretimde kırılgan görünüm devam etti.” Rapor, “artan gümrük tarifeleri ve talepteki yavaşlama” gibi etkenlerin üretim üzerinde baskı yarattığını belirtti.

İSO’ya göre, endeksin 50’nin üzerinde gerçekleşmesi genişlemeye işaret etse de tablo bölgesel olarak oldukça parçalı. “33 ülke bazında hazırlanan analizde, ülkelerin 19’unda üretim faaliyetleri daralırken yalnızca 11 ülke büyüme kaydetti.”

TÜRKİYE’DE ÜRETİM İKİNCİ AYDA DA DARALDI

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, Eylül 2025’te 49,7 olarak kaydedildi. Bu değerle birlikte Türkiye’de imalat sanayi art arda ikinci ay da daralma bölgesinde kaldı. Raporda şu ifadeye yer verildi:

“Yeni siparişlerdeki düşüş, üretim ve satın alma faaliyetlerini sınırladı. Bazı firmalar istihdam seviyelerini düşürdü.”

Ayrıca, girdi maliyetlerinin arttığı ancak üreticilerin ürün fiyatlarına sınırlı oranda yansıma yapabildiği belirtildi. Bu durumun, hem maliyet baskısını hem de kâr marjlarını sınırladığı vurgulandı.

EURO BÖLGESİ’NDE SİPARİŞLER GERİLEDİ, PMI TEKRAR 50'NİN ALTINDA

Euro Bölgesi’nde de benzer bir tablo gözlemlendi. PMI endeksi Eylül ayında 49,8’e düşerek tekrar daralma bölgesine girdi. Raporda, “siparişlerdeki azalma üretim hacmini sınırlarken, firmalar daha temkinli davranmaya başladı” ifadesi yer aldı.

Fransa (48,2), Almanya (49,5), Avusturya (47,6) ve Polonya (48,0) gibi büyük ülkelerde PMI verileri daralma sinyali verirken, yalnızca Hollanda ve Yunanistan pozitif bölgede kaldı.

HİNDİSTAN VE TAYLAND YÜKSELDİ, JAPONYA GERİLEDİ

Asya-Pasifik ülkelerinde eğilim karmaşık seyrediyor. Hindistan’da endeks 57,7 gibi yüksek bir seviyede kalırken Tayland 54,6’ya yükseldi. Buna karşılık Japonya 48,5’e, Tayvan ise 46,8’e geriledi.

İSO, bölgedeki genel eğilim için şunu kaydetti:

“Çin, Güney Kore ve Güneydoğu Asya'nın önemli bir bölümü Eylül'de iyileşme kaydetti.”

Ancak bu toparlanma, tüm bölgeye yayılmaktan uzak. Filipinler ve Pakistan gibi ülkelerde PMI yeniden daralma bölgesine geçti.

AMERİKA KITASI’NDA GÜÇLÜ BAŞLAYAN YIL ZAYIFLIYOR

Amerika kıtasında da üretim göstergeleri baskı altında. ABD, 52’lik değeriyle pozitif bölgede kalsa da önceki aya göre geriledi. Kolombiya’da PMI 55,3’ten 52’ye düştü. Meksika 49,6’ya, Kanada 47,7’ye gerilerken Brezilya 46,5 ile listenin en alt sıralarında yer aldı.

Raporda, “ticaret belirsizliklerinin yol açtığı baskı imalat sektörünü olumsuz etkiliyor” ifadelerine yer verildi.

SİPARİŞ EKSİKLİĞİ VE MALİYET BASKISI DEVAM EDİYOR

Eylül 2025 verilerine göre, dünya genelinde sanayi üretimi toparlanmakta güçlük çekiyor. Yeni siparişlerdeki yetersizlik, firmaların kapasite kullanımını düşürürken istihdam düzeyinde kısıtlamalara yol açıyor. İSO raporu, özellikle “talep tarafında iyileşme sağlanmadan üretimde kalıcı bir yükselişin mümkün olmadığını” vurguluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN