Uçaklardaki kara kutu otomobillere de geliyor! O araçların hepsinde zorunlu olacak: Son tarih açıklandı

Uçaklardaki kara kutu otomobillere de geliyor! O araçların hepsinde zorunlu olacak: Son tarih açıklandı

Uçuş boyunca tüm bilgileri kaydeden kara kutular artık otomobillere taşınıyor. Oluşabilecek herhangi bir kaza durumuna karşı soruşturma işlemlerini kolaylaştıran bu sistem o araçlarda zorunlu hale getirilecek. O tarihten itibaren tüm araçlarda kullanılacak. İşte tüm detaylar…

Avrupa Birliği, uçaklarda bulunan kara kutu özelliğinin araçlara taşınacağını duyurdu. Uçuş boyunca tüm bilgileri kaydederek yetkililerin ihtiyaç duyduğu durumlarda her bilgiyi göz önüne seren kara kutu araçlarda da soruşturma işlemlerini kolaylaştıracak. Avrupa'da satılacak otomobillerde uygulanması beklenen EDR zorunluluğu o tarihten itibaren geçerli olacak. İşte tüm detaylar…

ZORUNLU HALE GETİRİLİYOR

Avrupa Birliği otomobil üreticilerini ilgilendiren önemli bir karara imza attı. 2024 yılı Temmuz ayı itibarıyla araçlarda geçerli olacak kara kutu özelliğinin uygulamaya geçeceği duyuruldu. Olay Veri Kaydedici (Event Data Recorder) veya kısa adıyla EDR olarak bilinen sistemin araçlarda zorunlu hale getirildiği aktarıldı.

arac-kara-kutu.jpg

EDR, yalnızca M1 ve N1 sınıfındaki araçlarda zorunlu tutulacak. Yolcu taşıma amacıyla kullanılan M1 araçlar 8 koltuğu geçemezken N1 sınıfında yer alan araçlarda 3.500 kiloyu geçmeyen yük taşıma zorunluluğu uygulanıyor.

EDR NASIL KULLANILACAK?

Yapılan açıklamalar doğrultusunda EDR sisteminin araçları hava yastığı sistemine yerleştirileceği bildirildi. Bu sistemin isteğe bağlı olarak kaldırılmayacağı belirtilirken mevcut bilgiler doğrultusunda sistemin hava yastığı sensörünü tetikleyici ve çalışmaya geçeceği aktarıldı. Aracın hız, pozisyon, fren ve titreşim sistemlerine bağlı olarak EDR, sistemi veri kaydedecek.

kara-kutu.jpg

Toplanan veriler doğrultusunda acil bir durum tespit edilirse araçlar eCall sistemiyle otomatik olarak yardım çağıracak. Avrupa Komisyonu tarafından paylaşılan bilgiler doğrultusunda tüm verilerin araç sahibinde kalacağı bildirildi. Bu veriler yalnızca yetkililerin acil durumlarda erişebileceği bilgiler olacak. Oldukça yararlı bir gelişme olarak görülen EDR sistemi hem yetkililer için hem de sürücüler için önemli bir yere sahiptir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN