Ünlü ekonomist Acemoğlu'ndan Şimşek yorumu: Sorunları kısa vadede çözmesi mümkün değil

Ünlü ekonomist Acemoğlu'ndan Şimşek yorumu: Sorunları kısa vadede çözmesi mümkün değil

Seçimin ardından gözler ekonomide atılacak adımlara çevrildi. Uzmanların görüşü yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Albayrak ve Nebati'nin bıraktığı enkazın kısa zamanda kaldıramayacağı yönünde. Türkiye’nin yüksek kaliteli büyüme için atması gereken adımı 5 maddede sıralayan ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Şimşek’in bunları ‘kısa sürede çözmesinin mümkün olmadığını’ ifade etti.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı’nın önceki gün İstanbul’da düzenlediği ‘Yakın Gelecekte Dünya ve Türkiye’ panelinde konuştu.

VOA Türkçe’den Hilmi Hacaloğlu’nun aktardığına göre Acemoğlu, yüksek kaliteli büyümenin sağlanması için orta vadede yapılması gereken şu beş temel adımı sıraladı:

Birincisi bunun için verimlilik konusuna odaklanmak gerekiyor. İkincisi kurumlar. Benim çalışmalarımın da ana odağı kurumlar. Türkiye’nin geleceği için iktisadi ve siyasi kurumlar kötü durumda. Bunlar iyileştirilmeden daha yüksek büyümeye gitmesi çok zor. Üçüncüsü yabancı sermayenin uzun vadeli gelmesi çok önemli. Kısa vadeli sermaye her ülkeye gidiyor.

Teknolojiye yatırımın yapılması için yabancı sermayenin gelebilmesi çok önemli. Yargı kurumlarına inanç olduğu zaman yargı kurallarına güven artığı zaman yabancı sermaye uzun vadeli gelebilir. Dördüncüsü eğitim. Türkiye’nin teknolojiye çok daha yatkın gençlik yaratması lazım. Yapay zeka gibi konuları bir tarafa bırakıp Türkiye’nin kendi başına büyümesi mümkün değil.”

ŞİMŞEK BUNLARI ÇÖZER Mİ?

Toplantıda kendisine en çok yöneltilen soru Nureddin Nebati’nin yerine gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’nin ekonomideki ihtiyaçlarını giderip gideremeyeceği hakkındaydı.

Acemoğlu, ‘piyasaların çok güvendiği’ Şimşek’in ‘kısa vadede tarif ettiği sorunları çözmesinin mümkün olmadığını’ söyledi:

“Mehmet Şimşek gelebilecek kişiler içinde herhalde kalifikasyonu en yüksek olanlardan bir tanesi. Ama emin değilim ki benim dediğim beş maddeyi uygular mı? Uygulamaya gücü yeter mi?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN