Yabancı ekonomistlerin beklentisi belli oldu: TCMB'nin faiz kararı ne olacak?

Yabancı ekonomistlerin beklentisi belli oldu: TCMB'nin faiz kararı ne olacak?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yarın açıklayacağı politika faizi kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Yabancı uzmanlar, TCMB'nin politika faizinin sabit bırakacağı öngörüsünde bulunurken, bankanın iletişiminde "bekle-gör" politikasını uygulayabileceğini ve enflasyonda artış olması durumunda daha da sıkılaşmayı düşünebileceğini ifade etti.

Piyasada gözler Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak politika faizi kararına çevrilirken ekonomistler tahminlerini paylaşmaya devam ediyor.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, son dönemde enflasyonda yaşanan yukarı yönlü sürprize rağmen Merkez Bankası'nın PPK toplantısında politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit tutacağı tahmininde bulundu.

'TCMB SIKILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞABİLİR'

TCMB'nin faiz artırımıyla beraber sıkılaşmanın önüne geçmeye çalışabileceğini belirten Drimal, bankanın iletişiminde bekle-gör politikasının nedenleri olarak son zamanlarda yapılan makro ihtiyati sıkılaştırma önlemleri ve ödemeler dengesinde beklenen iyileşme olabileceğini belirtti.

Olasılıkların 250 veya 500 baz puanlık başka bir faiz artışına doğru kaydığını da aktaran Drimal, TCMB'nin politika faizini 2024'ün geri kalanında yüzde 45'te sabit bırakabileceğini 2025'in ilk çeyreğinde ise 500 baz puanlık bir indirim gelebileceğini vurguladı.

'CARİ İŞLEMLER HESABINDAKİ İYİLEŞME HALA MUHTEMEL'

Drimal, "TL için kısa vadeli görünümün negatif ancak cari işlemler hesabındaki iyileşmenin ve beklenen yabancı para girişlerin hala muhtemel olduğunu görüyoruz. Bunlar da TL'nin 2. ve 3. çeyrekte güçlenmesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de yaptığı değerlendirmede TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 45'te tutmasının beklendiğini söyledi.

Ancak ileriki aylarda enflasyonda artış olması durumunda TCMB'nin para politikasını daha da sıkılaştırmayı ciddi olarak düşünmesi gerekebileceğini aktaran Matys, "Yatırımcılar, TCMB'nin kararı açıklandığında yayınlayacağı resmi açıklamada bu konuda yeni ipuçları arayacak." dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Şubat ayında yüzde 45 olan politika faizini sabit tutma kararı almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN