Yatırımını dövize yapanlar dikkat! 2 yıl sonra bir ilk... Yeni uygulama yarın başlıyor

Yatırımını dövize yapanlar dikkat! 2 yıl sonra bir ilk... Yeni uygulama yarın başlıyor

Altına ya da dövize yönelen yatırımcılardan dövize yönelenler için önemli bir uyarı geldi. Bu konu döviz yatırımcıları için önem arz ediyor. Üstelik döviz mevduatlarında yapılacak olan bu uygulama 2 yıl sonra ilk olarak karşımıza çıkıyor. İşte bir ilişkin detaylar…

Milyonlarca vatandaş dört gözle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı faiz kararını bekliyor. 21 Mart Perşembe günü saat 14.00’de duyurulacak olan faiz kararı kapsamında uzmanlar banka faizleri yüzde 45 sesinde sabit bırakılacağını öngörüyor. Öte yanı önümüzdeki hafta yani 28 Mart tarihinde ise yayınlanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK) özet metni bekleniyor. Ayrıca birçok uzmanın ortak görüşüne göre Nisan toplantısında faiz artırımına girmek zorunda kalınacağı düşünülüyor.

yeni-proje-12.jpg

DÖVİZ MEVDUATLARINDA BEKLENMDİK GELİŞME

Mynet’te yer alan habere göre, doların seçim öncesi 32, euro'nun ise 35 lira seviyesine çıkmasıyla dövize olan talep de derecede arttı. Öte yandan geçtiğimiz hafta döviz işlerine yönelik sözleri da bulunan ekonomi yönetiminin hamlesi ardından serbest piyasaya bankaları arası piyasa döviz fiyatları arasındaki fark belirgin bir şekilde açıldı.

Bundan vatandaşlar belirsizlikten dolayı dövize yönlendirilirken 1-8 Mart haftasında bankacılık sektörünün yabancı para mevduatı 5.9 milyar dolar artarak 207.1 milyar dolara ulaştı. O hafta görülen bu yükseliş son 2 yılın en hızlı döviz mevduat artışına yol açtı.

yeni-proje-13.jpg

TL MEVDUAT FAZİLERİNDE YÜKSELME BEKLENTİSİ

Merkez bankası tarafından açıklanan yeni uygulama kapsamında bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkıştıracak ve mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak gelişmelerin yaşanması bekleniyor. Bu konulara etki edecek olan yeni uygulama 15 Mart tarihinden itibaren başlayacak. Söz konusu uygulama 5 Ocak 2025 tarihine kadar devam edecekken bankacılar tarafından yapılan tahminlere göre bu adım kısa vadedeki mevduat faiz oranlarını artıracak.

yeni-proje-14.jpg

Ayrıca TCMB'nin yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması bankacılara göre kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak. Bu uygulama ise 16 Mart itibarıyla başlayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN