Emek Sineması'nın yeni hali hayran bıraktı

Emek Sineması'nın yeni hali hayran bıraktı

Emek Sineması için “Tarihimizi yıkıyorlar” diye tantana çıkaranların ağzı şimdi bir karış açık kalacak. Tarihi sinemanın basına yansıyan yeni fotoğrafları hayran bıraktı.

Bazı aydın ve tiyatrocuların "Yıkılıyor" diye yaygara kopardığı Emek Sineması'nın yeni hali, görenleri hayran bırakıyor. 1924'te Beyoğlu Melek Sineması olarak açılan Cumhuriyet döneminin ilk sinema salonlarından Emek Sineması'nın yeni hali basınla paylaşıldı.

16-01/07/e1

Yıkımdan önce sökülen sinemanın içerisindeki süslemeler yerine yerleştirildi. Fotoğraflarda yeni Emek Sineması'nın orijinalliğini koruduğu görünüyor.

16-01/07/i

Emek Sineması 1993 yılında ciddi bir restorasyondan geçmiş, son olarak 2000 yılında koltukları ve ses düzeni yenilenerek, yeni açılan modern sinemalarla yarışacak bir teknolojiye kavuşmuştu ancak sinema binası, 20 Mayıs 2013 tarihinde tamamen yıkılmıştı.

16-01/07/e2

Yirmi yılı aşkın süre İstanbul Film Festivali'ne ve 2002 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenmeye başlanan Film Ekimi etkinliğine de ev sahipliği yapmış olan sinema salonu, 2009-2010 sezonunda kapalı kalmıştı.

16-01/07/e3

Emek Sineması’nın tarihi

Emek Sineması'nın bulunduğu bina, sinema olmadan önce başka amaçlarla kullanılmıştı. 1884'te mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen ve ilk kez "Club des Chasseurs de Constantinople" (İstanbul Avcılar Kulübü) olarak açılan bina daha sonra Strangali'nin Rum Atletik Jimnastikhanesi, ardından 1909'da "Nouveau Cirque" (Yeni Sirk) ondan sonra da "Skating Palace" (Tekerlekli Paten Pisti ve eğlence merkezi)'a ev sahipliği yapmıştır.

16-01/07/e4

1918 yılında ise "Yeni Tiyatro" olarak kapılarını yeniden açmış, 1924 yılının sonuna gelindiğinde de "Melek Sineması" olmuştur. Varlık vergisi yıllarında (1940'lar) bina ve külliyesi belediye tarafından satın alınmış 1957'de Emekli Sandığı'na ihale edilmiştir.Emek Film'in de sahibi olan Emekli sandığı yenilediği sinemanın adını "Emek Sineması" olarak değiştirmiştir. Daha sonra geçersiz sayılacak olan Türkiye'deki ilk güzellik yarışması, 1926 yılında burada düzenlenmiş ve yarışmayı sinemanın yer göstericisi Araksi Çetinyan kazanmıştır.

16-01/07/tEmek Sineması'nın eski hali

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN