Entübasyon nedir? Entübe hasta ne demektir?

Entübasyon nedir? Entübe hasta ne demektir?

Koronavirüs salgını nedeni ile entübasyon ve entübe hasta terimleri son günlerin en çok konuşulan konuları oldu. Peki, solunumlarını kendi başına gerçekleştiremeyen hastaların suni solunumuna yardımcı olan entübasyon nedir? Ayrıntılar karar.com’da…

Ağırlaşan akciğer hastalıklarında nefes alıp vermeyi kendi başına gerçekleştiremeyen hastaların entübe edilmesi gerekebiliyor. Bir bakıma suni solunumun bir cihaza bağlanarak gerçekleştirilmesi olarak tarif edilen entübasyonla ilgili merak edilenleri haberimizde bir araya getirdik…

ENTÜBASYON NEDİR?

Entübasyon nefes alıp verme veya solunum yolunun güvenliğinin kaybedilmesi ya da bozulma riskinin bulunması durumunda hastanın hava yolunun korunması, devamlı hava alıp verilmesi gerekirse ilaç kullanılması maksadıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aletler yardımıyla solunum yoluna ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi uygulamasıdır.

Kendi kendine yeterli nefes alıp verememe hali olarak da tarif edilebilen solunum yetmezliği bulunan hastaları solunum cihazına bağlayabilmek için ağızdan nefes borusuna ulaşan bir boru takmak gerekir. Bu boru takma işlemine "entübasyon" denir.

Ayrıca pek çok tıbbi operasyonlarda, opersyonu gerçekleştirebilmek için hastayı anestezi altına almak ve hastanın kaslarını gevşetici ilaçlar vermek ihtiyacı doğabilir. Verilen ilaçlar hastanın kendi kendine solunum yapmasına engel olduğundan ameliyat bitene kadar hastanın solunum cihazına bağlanması ve bunun için de entübe edilmesi gerekir.

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Hasta normal solunumunu yapamdığı için suni solunum gerçekleştirmek adına uygulanan entübasyon işlemi sonrası vakaya entübe hasta adı veriliyor. Entübe hastalar, kendilerine bağlanan suni solunum cihazı ile birlikte solunum işlemlerini gerçekleştiriyorlar.

Entübasyon işlemi, hava yolunun açık tutulması, hava yolu ve nefes alışverişinin kontrol edilmesi, solunumda harcanan enerjinin azaltılması, aspirasyonun engellenmesi; anestezi uzmanının ve diğer cihazların ameliyat alanından uzaklaştırılması ile cerrahi açıdan konfor sağlanması; herhangi bir aksi durumda resüsitasyon kolaylığı ve ölü boşluk volümünün azalması gibi yararlar sağlarken, gerçekleştirilen işlemin uzun süre alması ve özellikle herhangi bir aksi durum çıktığında özel beceri gerektirmesi, daha yoğun anestezi gerektirmesi ve bazı komplikasyonlara neden olabilmesi gibi sakıncalar taşır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN