Facebook, Afrika ülkelerinin iç işlerine karışan Fransızları deşifre etti

Facebook, Afrika ülkelerinin iç işlerine karışan Fransızları deşifre etti

Facebook, bazı Fransız ordu mensuplarının sahte Facebook hesapları üzerinden Afrika ülkelerinin iç işlerine karıştığını ve çeşitli ülkelerde siyasi nüfuz elde edebilmek için yapılan bir siber saldırıda sahte Rus hesaplarıyla kavga ettiklerini duyurdu.

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM

ABD merkezli sosyal medya platformu, Facebook’ta 84, Instagram’da ise 14 hesap üzerinden özellikle Orta ve Batı Afrika’da, eski Fransa sömürgelerindeki siyasi meseleler hakkında yorumlar yapıldığını ve bunların Fransız askeri harekatını destekleyen Afrikalılar gibi davrandıklarını açıkladı.   

Afrika ülkelerinin iç siyasetine yönelik yapılan müdahalenin Fransız ordusu tarafından yapıldığına dair bir kanıt olmadığını söyleyen Facebook, ilk defa Batılı bir hükümete veya orduya bağlı kişileri kamuoyuna ifşa etmiş oldu. 

SEÇİMLER HEDEF ALINDI

Washington Post’ta yayınlanan habere göre bu açıklama, 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale eden Rusya’ya bağlı İnternet Araştırmaları Ajansı’nın hala devam eden siber operasyonlarına da ışık tutuyor. Bazı sahte Rus hesapları Libya, Sudan ve Suriye siyasetini hedef alırken, bu hesapların odak noktalarından biri de Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki 27 Aralık 2020 genel seçimleri

FRANSIZ VE RUS HESAPLARI BİRBİRLERİ İLE TARTIŞTI

Siyasi nüfuz elde edebilmek için sahte Fransız ve Rus hesapları arasındaki siber savaşın neye karşılık geldiğini açıklayan şirket yetkilileri; Instagram hesapları, Facebook grupları ve sayfalarının yanı sıra, 274 sahte Facebook hesabının tespit edildiğini söyledi.

Birbirlerinin gönderilerine yorumlar yapan rakip Fransız ve Rus hesapları, aynı zamanda birbirlerine arkadaşlık isteği gönderdi ve birbirlerini sahte hesap olmakla suçladı. Facebook yetkilileri, sahte Rus ve Fransız hesaplarının bu tutumunu tuhaf bir durum olarak niteledi. 

'RUS EMPERYALİSTLER MALİ'DE KANGRENDİR'

Sahte bir Fransız hesabından Rus propagandası aleyhine yayınlanan bir Facebook gönderisinde, Batı Afrika ülkesi olan Mali hedef alındı.

Gönderide, "Rus emperyalistleri Mali’de kangrendir! Çarlık lobotomisine dikkat edin!" ifadeleri yer aldı.

Sahte bir Rus hesabı tarafından paylaşılan bir gönderide ise, Orta Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadéra methedildi:

"Umarım çocuklarımız ve gelecek nesil, başkanın ülkede barışı sağlamak için gösterdiği çabalar sayesinde, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin zalimler tarafından mahvedildiğine şahit olanlardan daha iyi bir hayata kavuşur. Bunun için dua edin." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN