Faiz artışı yeterli olmadı: Dolar yeniden 8 liranın üstünde

Faiz artışı yeterli olmadı: Dolar yeniden 8 liranın üstünde

Berat Albayrak'ın istifası ve Merkez Bankası'nın faiz artışı sonrası 7,50 liraya kadar düşen dolar yeniden yükseldi. Kur bugün 2 hafta sonra 8 lirayı geçti.

Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifa etmesinin ardından düşüşe geçen dolar yeniden yukarı yönlü hareketine başladı.

Dolar kuru, tekrar 8 lirayı gördü. Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan istifası ve Merkez Bankası’nın faizi arttırması sonrası 7,50 liraya düşen dolar kuru bugün 8 liraya yükseldi. Euro ise 9,51 liraya kadar yükseldi. 

10 YILLIK GÖSTERGE TAHVİLİ İHRACI YAPILACAK

Hazine Temmuz 2018’den beri gerçekleştirmediği 10 yıllık gösterge tahvil ihracı yanında bugün 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili de ilk kez ihraç edecek. 

Hazine artan borçlanma maliyetlerinin borç rasyolarına uzun vadeli etkisini azalmak için iki yıldır daha çok değişken faizli ya da kısa vadeli borçlanmaya yöneldi.

YABANCILAR TARAFINDAN TERCİH EDİLİYOR

Gösterge 10 yıllık tahvil genel olarak hem yerli hem de yabancı portföylerinde bulunsa da daha çok yabancılar tarafından tercih ediliyor.

Yabancı yatırımcılar Hazine’nin TL cinsi borçlanma piyasasındaki payını bir kaç yılda %20-25 seviyesinden %3’lere doğru azalttı. Bu düşüşte doğru para politikasının uygulanmasına ilişkin endişeler rezerv satışları ve güven belirleyici oldu.

TCMB verilerine göre hisse ve tahvil piyasasına Albayrak istifası sonrası haftada yabancı yatırımcılar yaklaşık 910 milyon dolar giriş yaptı. Bu giriş TCMB verilerine göre Ağustos 2017’den beri en büyük giriş oldu. Kümülatif verilere bakıldığında yılbaşından bugüne yaşanan yabancı çıkışı da 13.5 milyar dolar civarından 12.7 milyar dolara geriledi.

MEVDUAT FAİZİ DE YÜZDE 15'E ÇIKTI

TCMB'nin politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkarmasının ardından, mevduat faizindeki hareketlenme de sürdü.

Bankaların 10 bin TL mevduata verdiği ve en çok tercih edilen 32 günlük vadede mevduat faizi yüzde 15'e ulaştı. TL üzerinden kullandırılan ticari kredi faizi de geçen hafta itibariyle yüzde 17 sınırına dayandı.

AKTİF RASYOSU UYGULAMASI KALDIRILIYOR

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), mayıs ayında devreye aldığı, bankaları kredi genişlemesine zorlayan ve hesabı tutturamadığında ceza ile karşı karşıya bırakan aktif rasyosu uygulamasını 31 Aralık itibariyle kaldırıyor. 

screenshot-1.jpg

YALNIZ FAİZLE OLMUYOR 

Merkez Bankası’nın sert faiz kararı sonrasında piyasalar olumlu havayı soludu. Fakat, yüzde 15’lik politika faizi TL mevduatlarına yansımayınca döviz hesaplarında da artış devam etti. Ekonomi yönetimindeki yaşanan değişimler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın reform mesajları kuru düşürdü. Fakat yerli yatırımcı bu gerilemeyi bile fırsat görerek, döviz alımına devam etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN