Fatih’in tablosu torunlarıyla buluştu

Fatih’in tablosu torunlarıyla buluştu

İBB’nin müzayedede satın aldığı Fatih tablosu, Osmanlı Hanedan üyelerine ön gösterimde tanıtıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tablonun bugünden itibaren ‘Fatih’in Rönesansı’ temasıyla belediye binasında sergileneceğini duyurdu.

SALİHA SULTAN / KARAR

İBB Başkanı İmamoğlu, Londra’dan getirtilen İtalyan ressam Gentile Bellini’nin Fatih tablosunu Osmanlı Hanedanı ve gazetecilere gösterdi. Tablonun bugünden itibaren ‘Fatih’in Rönesansı’ temasıyla belediye binasında sergileneceğini belirten İmamoğlu soru üzerine başka tabloların da getirilmesi için projelerinin olduğunu söyledi. “Bazen fonlanma konusunda İstanbul halkını bile sürecin içine katabilme metotları arayacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Londra’dan getirtilen İtalyan ressam Gentile Bellini’nin tablosu Osmanlı Hanedan fertleriyle buluştu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ön gösterimini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı Fatih Sultan Mehmet’in tablosunu, Osmanlı Hanedanı fertleri ve aralarında KARAR gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan’ın da olduğu basının önde gelen isimleriyle tanıştırdı. İmamoğlu, Abdülmecit’in torunları Arzu Enver Erdoğan, Cengiz Baransel; 5. Murad’ın torunları Osman Selahaddin Osmanoğlu, Kenize Murad; Reşat’ın torunu Rukiye Bâlâ Hodo ile Vahdettin’in torunları Hanzade Özbaş, Mesude Emel Evliyazade ve Ali Suat Ürgüplü’yü Saraçhane’de ağırladı. Osmanlı Hanedanı fertlerine, İstanbul’un kurtuluşunun 97’nci yıldönümünü kutlayacağımız 6 Ekim’de halka açılacak tablonun gösterimini yapan İmamoğlu, sonrasında konuklarını makam odasında misafir etti. 

ABDÜLMECİT’İN TORUNU: ÇOK MUTLU OLDUK

Geçmişine üst seviyede saygı duyan bir kişi olduğunu vurgulayan İmamoğlu “Osmanlı İmparatorluğu, hepimizin bir gurur vesilesidir. 600 yıllık bir dönemi bize yaşatan ve geçmişinde böyle bir tarihi başarıyı elde etmiş bir dönemi, hatta dünyada birçok değişime imza atmış bir dönemi Türk halkına yaşatmış bir devleti, en derinlemesine anlamak, hissetmek hepimizin sorumluluğudur diye düşünüyorum” dedi. Padişah Abdülmecit’in torunu Arzu Enver Erdoğan “Çok mutlu olduk, şeref duyduk. Bu tabloyu aldığınız ve bize kazandırdığınız için de sevinçliyiz. Biz de aile olarak, sizin için ne yapabilirsek, her zaman yanınızdayız ve hizmetinize de hazırız” sözleriyle İBB Başkanı İmamoğlu’na teşekkür etti. 

KENDİMİ FATİH’İN TORUNU GİBİ GÖRÜYORUM

“Ben, bu ülkenin bir evladı olarak, bu ülkenin geçmişinde her kim varsa, kendimi aslında onların bir torunu olarak görüyorum” diyen İmamoğlu, şunları söyledi: “Bugün itibariyle ve bugünden sonra -elbette sizler gibi kan bağım yok ama- bu ülkenin bir ferdi olarak, geçmişinde kim varsa, o insanların da bir torunu olarak görerek, aslında atasına sahip çıkan bir insan olduğumu belirtmek isterim. Bu duyguyla sizleri bugün ağırlıyorum. Size bakarken de sizleri şanslı bir ailenin evlatları olarak görüyorum, güzel bir tarihe sahip olmamıza vesile olan bir aileye sahip olduğunuzu görüyorum ve sizleri bu şekilde karşılıyorum. O bakımdan bu yönüyle, çokça tarihi okumaya, anlamaya, irdelemeye çalışan hatta tarihin tüm detaylarıyla toplumumuza yansıtılması için de hizmet etmeye çalışan bir Belediye Başkanı olarak, belki de bu felsefeyle bizler ne yapabiliriz ya da nasıl bir felsefe ve ilişki oluşturabiliriz noktasında da her türlü fikrinize, iletişiminize açık olduğumu bilmenizi de çok arzu ederim. Fatih Sultan Mehmet’in tablosunun ülkemize kazandırılmasıyla beraber organize ettiğimiz buluşmaya denk gelmesini de çok önemli bir an olarak düşünüyorum. Çok hoş bir buluşma oldu.”
  
YENİ TABLOLAR İÇİN ARAŞTIRMA SÜRÜYOR

İmamoğlu burada gazetecilerin tablonun alınma serüveninden fiyatına kadar sorularını da yanıtladı. İmamoğlu soru üzerine ‘Ben Christie’s’in kataloğunda tablo için “Bellini’nin atölyesinden” diye yazıldığını ifade etti. “Tabloyu almaya nasıl karar verdiniz?” sorusuna ise  “Çok net anlatayım; Murat (Ongun), bana gazetede çıkan haberi gösterdi. “Böyle bir tablo ilana çıkmış” dedi. Ben de “Hemen alalım” dedim. Net başlangıcı budur. Hatta arkadaşlar start verdiler, birkaç gün sonra. Çok da iyi oldu” yanıtı verdi. Soru üzerine başka tablolar için de araştırma yaptıklarını belirten İmamoğlu şunları söyledi: “Bu tabloyu aldıktan sonra, bu yönde araştırmalarımız devam ediyor. Yani Türkiye’ye getirilmesi gereken, özellikle İstanbul’a kazandırılması gereken sanat eserlerinde kendimizi vazifeli hisseden bir kurumuz. Bu yönde önümüze çıkan her fırsatı değerlendirmekte kararlıyız. Hatta bu tür ortamları oluştururken, bazen fonlanması konusunda İstanbul halkını bile sürecin içine katabilme metotları arayacağız. 

BÜTÜN LİDERLER DAVET EDİLDİ 

Açık artırmada başka bir Türk ile de yarıştıklarını ifade eden İBB Başkanı daha çok insana ulaşabilmesi için müzelerle iş birliğinin yapılabileceği ve İBB’nin de bu yönde bir müze projesinin olduğunu ifade etti. İmamoğlu Tabloyu ziyaret eiçin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer protokol üyelerini de davet edip etmediği sorusuna ise “Sayın Cumhurbaşkanı dahil, bütün siyasi partilerin genel başkanları, bütün siyasi partilerin milletvekilleri, İstanbul milletvekilleri ve İstanbul’daki yine bir kısım siyasiler dahil, davet edilmiştir. Yani İstanbul Valisi de dahil, bütün bürokrasi de buraya davet edilmiştir cumartesi günü” sözüyle yanıtladı.

BUGÜN HALKA AÇILIYOR

Tablo, İstanbul’un kurtuluşunun 97’nci yıldönümünü kutlayacağımız bugü (6 Ekim) halka açılacak. Pazartesi dışında haftanın her günü 10.00-16.30 saatleri arasında tablo Saraçhane Belediye Sarayı Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek. Sergi içeriği ve teması ‘Fatih’in Rönesansı’ olarak belirlendi. Tablonun sergilenmesine yönelik çalışmalar Prof. Dr. Nurhan Atasoy küratörlüğünde yürütüldü. Günümüz düşünce ortamında, eserle ilgili alanında uzman kişilerin görüşleri kayıt altına alınarak hazırlanan belgesellerle tablonun 540 yıllık serüveni incelendi. Sergide tabloyla birlikte döneme ait üç ayrı sikke de yer alacak. Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’da 1476 yılında darp ettirdiği ilk altın para, Cem Sultan’ın 22 günlük kısa taht sürecinde bastırdığı sikke ve Osmanlı “sahh” damgalı Venedik sikke de ziyarete açık olacak.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN