Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet portresinin önemi nedir? Ne kadara satıldı, kim aldı?

Bellini'nin Fatih Sultan Mehmet portresinin önemi nedir? Ne kadara satıldı, kim aldı?

Venedikli ressam Gentile Bellini'ye ait olan Fatih Sultan Mehmet'in portresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı. Günümüze ulaşan üç orijinal portresinden biri olan tarihi eser, Fatih ilçesindeki İBB binasında sergilenecek.

İtalyan ressam Gentile Bellini'ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden biri olan tablo, Londra'da yapılan açık artırmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alındı.

BELLİNİ'NİN 'FATİH PORTRESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Venedikli ressam Bentile Bellini'ye ait olan, National Gallery'nin 'daimi sergilenen sanat eserleri' arasında yer alan Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan eser, bugün Londra'da açık artırmada satışa çıkarıldı.

Fatih Sultan Mehmet'in yanında başka bir kişi ile resmedilmiş 'tek portre' olma özelliği taşıyan eser, müzayedenin en dikkat çeken parçalarında biri oldu. "Sultan 2. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte" ismiyle müzayedeye çıkarılan tablonun tarihi 1479 yılına uzanıyor.

Venedikliler ile yapılan İstanbul Anlaşması'nın maddelerinden biri, dönemin en iyi ressamlarından birinin Fatih'in resimlerini yapmak için İstanbul'a gelmesiydi.

FATİH'İN PORTRESİNDEKİ İKİNCİ KİŞİ KİM?

Bu görevle Osmanlı başkentine gönderilen Gentile Bellini, 1479-1481 yılları arasında Saray'da ağırlandı. Fatih Sultan Mehmet tablolarının yanında, çeşitli illüstrasyonlar da çizdi.

Satışa çıkarılan bu tablodaki ikinci kişinin kimliği net olarak bilinmiyor. Ancak padişah ile eşit seviyede çizilmiş olmasından üç şehzadeden biri olabileceği görüşü ağırlık kazanıyor.

Şehzade Mustafa'nın, Bellini'nin ziyaretinden önce ölmüş olmasının, olası seçenekleri Cem Sultan ve II. Bayezid'e indirdiği yorumu yapılıyor. Ancak o dönem Bayezid'in resimdeki kişi kadar genç olmaması (32 yaşında), Cem Sultan'ın ise benzerlik noktasındaki eksikliği bir başka senaryo olasılığını da akıllara getiriyor.

FATİH'İN PORTRESİ KAÇ PARAYA SATILDI?

Venedikli ressam Gentile Bellini'ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresi, açık artırmada 770 bin sterline satıldı. 770 bin sterlin, günümüzde yaklaşık 6.5 milyon TL'ye denk geliyor.

BELLİNİ'NİN 'FATİH PORTRESİ'Nİ KİM ALDI?

Özel koleksiyondaki tek örnek olarak bilinen Fatih Sultan Mehmet portresi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alındı. Başkan Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla portrenin İBB tarafından satın alındığını duyurdu. İmamoğlu portreyi paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

"Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık."

TARİHİ PORTRE SARAÇHANE'DE SERGİLENECEK

Birkaç aydır sanat dünyasının gündeminde olan Fatih Sultan Mehmet portresine 400 bin ile 600 bin sterlin başlangıç değeri biçiliyordu. İBB'nin portreyi satın alarak Türkiye'nin sanat dünyasına kazandırması sanat çevrelerinde büyük takdir topladı.

KARAR'ın İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan edindiği bilgiye göre Fatih Sultan Mehmet'in portresi İBB'nin Fatih Saraçhane'de bulunan başkanlık binasında sergilenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN