Fire yok soruşturma var! 'Gri pasaport' skandalına belediyelerden yalanlama

Fire yok soruşturma var! 'Gri pasaport' skandalına belediyelerden yalanlama

AK Parti'li Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya'ya gönderdiği 45 kişiden 43'ünün geri dönmemesi ile ortaya çıkan 'gri pasaport' skandalında, İçişleri Bakanlığının soruşturma başlattığı 6 belediye içerisinde yer alan İYİ Partili Yerköy Belediyesi ve CHP'li Gölbaşı Belediyesi iddiaları 'Bizde fire yok' diyerek yalanladı.

Malatya'nın AK Partili Yeşilyurt Belediyesi tarafından Eylül 2020’de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi’ için yurt dışına gönderilen 45 kişiden 43’ü geri dönmemesiyle ortaya çıkan 'gri pasaport' skandalına ilişkin, İçişleri Bakanlığı CHP'li Balıkesir'in Gömeç, Adıyaman'ın Gölbaşı ile Burdur'un Yeşilova, İYİ Partili Yozgat'ın Yerköy, HDP'li Şanlıurfa'nın Suruç ve AK Partili Ordu Korgan belediyelerine soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında vali yardımcısı ile Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve 2 kamu görevlisi görevden uzaklaştırıldı.

Soruşturma başlatılan belediyelerden Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz ve Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım ise açıklama yaparak iddiaları yalanladı.

'EKSİKSİZ GERİ DÖNDÜLER'

İYİ Partili Yerköy Belediye Başkanı Ferhat Yılmaz da iddialar sonrası yaptığı yazılı açıklamada, 15-21 Temmuz 2019 tarihinde, Polonya'da düzenlenen "Folk Festivali" organizasyonuna Türkiye'yi temsilen katılan Yerköy Belediyesi Anadolu Folklor Vakfının dansçı ve müzisyenlerinin yurt dışına çıkmaları için gerekli izinlerin, Yozgat Valiliğinden alındığını belirtti.

Polonya'daki organizasyona katılan folklor ekibinin yarışmada festival birincisi olarak Türkiye'ye eksiksiz döndüğünü aktaran Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Polonya'da düzenlenen bu festival için ilçemiz ve Yerköy Belediye Başkanlığımız adına ne şahsım ne de kurumumuzla ilgili hiçbir kişi söz konusu grupla birlikte yurt dışına çıkmamış ve bu vakıftan Yerköy Belediyesinin hiçbir maddi talebi ve kazancı olmamıştır. Söz konusu folklor ekibimiz, ülkemize döndükten sonra Kırşehir Valiliği ve Belediyesinin birlikte düzenlemiş oldukları Ahilik Haftası etkinlikleri çerçevesinde Kırşehir Cacabey Meydanı'nda bir gösteri düzenlemişlerdir." 

 

 

'HİÇBİR ŞEKİLDE YASAL OLMAYAN EYLEM SÖZ KONUSU OLMAMIŞTIR'

Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım da şahsi Twitter hesabından yaptığı açıklama ile belediyede herhangi bir yasal olmayan işlemin söz konusu olmadığının altını çizerek şu ifadeleri paylaştı:

"Bazı haber sitelerinde Belediyemiz ile ilgili yer alan asılsız haberlerle ilgili açıklama; Belediyemiz Yunanistan’da düzenlenen bir Uluslararası Folklor ve Dans Festivaline katılmıştır. Belediyemizi temsilen personellerimizden ve Ankara Büyükşehir Belediyesi mehter takımından oluşan heyet ülkemizi başarıyla temsil etmiştir. Bu kapsamda iki projemiz hibe almaya hak kazanmış olup, pandemi nedeniyle henüz projelere başlanılmamıştır. Belediyemizde hiçbir şekilde yasal olmayan bir eylem asla söz konusu olmamıştır. Kamuoyuna Saygıyla duyurulur. Gölbaşı Belediye Başkanlığı"

 

 

NE OLMUŞTU? 

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin Nisan ayı meclis toplantısına katılan CHP'li Meclis Grup Başkanvekili Günnur Tabel, 15-27 Eylül 2020 arasında Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyelerinin ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek' projesi kapsamında Almanya'ya gönderildiğini, ancak gönderilen 45 kişiden 43'ünün geri dönmediği açıklamıştı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu olayın peşini bırakmayacağız” demişti. Olayın araştırılması için ise mülkiye başmüfettişi görevlendirildiği öğrenildi. Soruşturma kapsamında bir vali yardımcısı ile iki müdür görevden alınmıştı. 

Daha sonra Elazığ ve Ordu'ya sıçrayan gri pasaportla yurtdışına insan kaçırma skandalı uluslararası krize dönüşmüştü.  

Almanya, Türkiye'de hizmete mahsus olarak konsolosluk görevlileri, resmi görevliler ile milli sporculara verilen ve vizesiz seyahati sağlayan gri pasaport ile ilgili soruşturma başlatmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN