FT: Terör saldırıları, Batı'nın PKK'ya sempatisini azalttı

FT: Terör saldırıları, Batı'nın PKK'ya sempatisini azalttı

Financial Times gazetesinde yayımlanan bir haberde, Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmasından dolayı PKK'ya verilen desteğin, Temmuz ayından beri sürdürdüğü terör saldırıları nedeniyle kaybolduğu belirtildi.

PKK'nın Temmuz ayından itibaren yeniden tırmandırdığı terör saldırıları, Batı dünyasında örgüte verilen desteği azalttı.

Financial Times'ta yayımlanan haberde, örgütün Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaşması nedeniyle sempati topladığı, hatta bazı Batılı aydın ve siyasetçilerin PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ettiği hatırlatıldı. Buna karşın PKK'nın çözüm sürecinde verdiği sözlerden dönerek tekrar eylemlere başlamasının, Batı dünyasında örgüte yönelik bakışı değiştirdiği ifade edildi. BBC Türkçe'nin aktardığı haberde şu ifadeler yer aldı:

"Dünya, birkaç ay öncesine kadar, merkezi Kuzey Irak'taki dağlarda bulunan silahlı Kürt milis grubu Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) ısınıyor görünüyordu.

Grup ve bölgedeki kolları Suriye ve Irak'ta, İslamcı IŞİD militanlarının Kürt kent ve köylerine saldırı dalgalarını püskürtüyor, cihatçılarla sahada çatışmalara girmede tek gönüllü ve muktedir bölgesel güç olarak takdir kazanıyordu.

Terör listesinden çıkarma çağrıları

PKK Türkiye'de, tarihi düşmanı Türk devletiyle ateşkesinde şartlara uyuyor, 30 yıldan uzun bir zamandır 30 binden fazla kişinin ölümüne neden olan çatışmaların sonlanmasını umutlarını canlandırıyordu.

Bir avuç dolusu Batılı siyasi uzman ve siyasetçi, ABD ve AB'ye, grubun terörist örgütler listesinden çıkarması çağrısı yapıyordu.

PKK verdiği sözlerden caydı

Bu, PKK'nın Temmuz ayında isyanı yeniden başlatmasıyla değişti. PKK, Türkiye'nin, Kürt - Güneydoğu bölgesinde yeni karakollar kurarak ve barış görüşmeleri sırasında verdiği sözlerinden cayarak kendisine bunu dayattığını iddia ediyor.

Ankara'daki makamlar ise buna karşı çıkıyor ve PKK'nın hiçbir zaman barış görüşmelerine hazır olmadığını ve çatışmaların yatışmasını silah stoklamak için istismar ettiğini söylüyor.

Batılı bir diplomat, 'Türkiye, (PYD'yle birlikte çalışmamak için) bizi daha fazla baskı altına koymak için bu durumdan faydalanıyor. Özellikle ABD'ye göre bu saldırılar (PKK'nınkiler) buna yardımcı olmuyor" diye konuştu"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN