Galata Kulesi restorasyonu neden durduruldu? Galata Kulesi yuva yapan ebabil kuşları ne zaman gidecek?

Galata Kulesi restorasyonu neden durduruldu? Galata Kulesi yuva yapan ebabil kuşları ne zaman gidecek?

İBB'den alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen Galata Kulesi'nde başlatılan kapsamlı restorasyon durduruldu. Bazı sivil toplum kuruluşları ve sosyal medya kullanıcıları, Galata Kulesi'ne yuva yapan ebabil kuşlarının zarar görmemesi için restorasyonunun durdurulması için kampanya başlatmıştı. Çalışmaların durdurulduğunu açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, restorasyonun ne zaman başlayacağını da açıkladı. İşte 'ebabil kuşu hakkında bilgiler'...

'Galata Kulesi yuva yapan ebabil kuşları ne zaman gidecek?', 'Galata Kulesi restorasyonu neden durduruldu?' sorularının yanıtlarını ve 'ebabil kuşları hakkında bilgiler'i sayfamızda aktardık. Kapsamlı bir restorasyon sürecine giren Galata Kulesi'ndeki çalışmalar durduruldu. Ebabil kuşlarının yuva yaptığı tarihi kulede restorasyon işlemlerinin yeniden başlayacağı tarihi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıkladı. Detaylar haberimizde...

GALATA KULESİ RESTORASYONU NEDEN DURDURULDU?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Galata Kulesi'ndeki dış bakıma ebabil kuşlarının göçme zamanına kadar ara verildiğini duyurdu. Söz konusu restorasyon çalışmalarının durdurulması için imza kampanyası başlatılmış, bakanlığa da başvuruda bulunulmuştu.

Böylece ebabil kuşlarının üreme ve yaşama alanı olan Galata Kulesi'ndeki restorasyona kuşlar göçene kadar ara verildi.

EBABİL KUŞLARI GALATA KULESİ'NDEN NE ZAMAN GİDECEK?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, söz konusu ara verilme kararını sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

"Galata Kulesi'nde yürütülen müzeleştirme çalışması sırasında ebabil kuşlarına duyarsız kalamazdık. Kulenin dış bakımına kuşların göçme vaktine kadar ara veriyoruz. Ayrıca müzede Galata'nın kuşları için özel bir bölüm de olacak. Hassasiyet gösteren herkese teşekkür ediyorum."

GALATA KULESİ RESTORASYONU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyonun sonbahar aylarında başlayacağını duyurdu. Açıklamada ebabil kuşlarının Galata Kulesi'ndeki yavrulama döngüsü devam ettiği için bakanlığın kararı doğrultusunda, Bilim Kurulu ve ilgili derneklerle yapılan değerlendirme sonucunda iskelenin acilen kaldırılarak bakım çalışmalarına sonbaharda başlanmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Restorasyon sırasında mevcut kuş yuvaları olduğu gibi korunacaktır. Yapılacak müze konsepti içinde Galata'nın kuşlarına özel ver verilecek. Galata, kuşların yuvası olmaya devam edecek" denildi.

DURDURULMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILMIŞTI

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı, avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, "Kültür dediğiniz şey sadece binalar değil, doğasıyla, yaşanmışlıklarıyla da kültür" diyerek restorasyonun ertelenmesi için başvurmuştu.

Simurg Kuş Yuvası Derneği de restorasyon sürecinin üreme mevsimi sonrasına bırakılması gerektiğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuruda bulunmuştu.

Yine change.org üzerinden 'Galata Kulesi restorasyonu ebabilleri öldürmesin' başlığı ile imza kampanyası başlatılmıştı. Kampanyaya 11 binden fazla kişi imza vermişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki Galata Kulesi, geçtiğimiz aylarda tartışmalı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmişti.

EBABİL KUŞU HAKKINDA BİLGİLER

Ebabil kuşu, kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavisli bir kuş türüdür. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür.

Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar. Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.

Çıkardıkları sesler ve görüntüsüyle görenleri adeta büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90'ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır.

Türkiye'de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika'ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye'ye gelir. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar.

Bumeranga benzer kanatları kısa ve çatallı bir kuyruk yapısına sahiptirler ana rengi kahverengi olarak bilinen Ebabil gökyüzünde siyah renge bürünmektedir. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler.

Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.

EBABİL KUŞU HİKAYESİ

Ebabil kuşları Kuran-ı Kerim'de adı geçen nadir kuşlardandır. Bu kuşlar Fil Suresi'nde yer almaktadır.

Kuran-Kerim'de de yer alan kuş Ebabil kuşları Kabe'yi yıkmak için gelen; dönemin en acımasız ve İslam düşmanlığı yapan Ebrehe ve kalabalık fil ordusunu gagalarıyla taşıdıkları taşları atarak yenilmelerine sebep olmuşlardır.

Bir yılda yaklaşık 200 bin km. uçar. Tek eşlidir. Eşler, biri ölene kadar çoğunlukla ayrılmazlar. Yavru besleyen bir yetişkin günde 10 bin böcek yiyebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN