Görüşler

Sinemanın Japon İmparatoru: Akira Kurosawa

Sinemanın Japon İmparatoru: Akira Kurosawa

İletişim Uzmanı Mehmet Utku Şentürk, sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olan Akira Kurosawa'nın köklü bir samuray soyundan geldiğine dikkat çekiyor.

Sadece Japon sinemasının değil, uzak doğunun ve tüm sinema tarihinin yetiştirdiği en iyi yönetmenlerden biri olarak kabul edilen Akira Kurosawa 23 Mart 1910’da doğdu ve babası köklü bir samuray soyundan geliyordu. Japonya feodalizmden uzun süre önce kurtulmuş olsa da babası samuray kültürüyle yoğrulmuştu ve evde geleneksel kıyafetler giyip saçlarını kendine özgü topuz yaparak dolaşmayı severdi. Bir spor salonu işletti ve Japonya'daki ilk kapalı yüzme havuzunu inşa etti. Ayrıca beyzbolun Japonya'da yaygınlaşması için çalıştı. Genç Akira Kurosawa pek atletik değildi ve daha çok grafik sanatlarına ilgi duyuyordu.

17kr11manset.jpg

Japon devleti otoriter bir savaş makinesine dönüşmeden önce, Kurosawa gençliğinde Komünist Parti çevrelerinde dolaşıyordu. İlk öğrenci çalışmalarından bazıları "sosyalist gerçekçilik" alıştırmalarıydı. İkinci Dünya Savaşı başladıktan sonra Japon film endüstrisinde çalışmaya başladı ve test pilotlarını ve kadın fabrika işçilerini yücelten propaganda filmleri yaptı. Sosyalist gerçekçilik konusundaki erken dönem eğitiminin, tıpkı film endüstrisindeki Amerikalı Komünistler gibi ona da iyi geldiğini varsayabiliriz.

Kurosawa tüm bunlardaki rolü hakkında son derece pişmanlık duyuyordu. Belki de savaş sonrası Japonya'sı için yeni bir tür film yaratma arzusunun nedeni utançtı, başıboş kalmış bir toplumu eleştirecek bir film. Artık savaş değerlerini yüceltmese de hala daha yüksek bir amaçtan yoksundu. Gençliğindeki solcu inançları, ailesinin aristokratik 'asil olma' duygusuyla birleşince, yalnız bir bireyin duygusuz ve benmerkezci bir topluma karşı kişisel bir ahlak tanımlama mücadelesi verdiği, belirgin bir Kurosawa tarzı film türü ortaya çıktı.

"Ikiru" bu türdeki ilk filmdir. Film, tedavisi olmayan bir kansere yakalandığını öğrendikten sonra hayatının geri kalanını diğer insanlar için daha iyi şeyler yapmaya adayan, yaşlanmakta olan bir bürokratı anlatır.

Tolstoy'un "Ivan Illyich'in Ölümü "nü çağrıştırıyor. Kurosawa'nın Shakespeare'den klasik Japon edebiyatına kadar dünyanın en büyük edebiyatıyla iç içe olduğunu söyleyebiliriz. Rashomon'un temel fikrini bulduğunda, o ve asistanları senaryo olarak kullanılabilecek bir hikâye bulmak için 6 ay boyunca Japon edebiyatı ve tarihini incelemişlerdir.

Kurosawa'nın Japonya'daki örgütlü solla hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen, savaş sonrası dönemin en güçlü grevlerinden biriyle iş birliği yaptı. Komünist Parti’nin önderliğinde Toho film stüdyolarındaki işçiler, stüdyolar üzerinde işçi kontrolünü kazanmak için bir hareket örgütlediler. Büyük üretim binalarında oturarak etraflarını saran Japon polislerini ve Amerikan ordusunu savuşturmaya kararlıydılar. Kendilerini savunmak için tüm kapılara filmlerde rüzgâr efekti yaratmak için kullanılan devasa fanlar yerleştirdiler.

Polisler ve askerler içeri girerken, saldırganları kör etmek için vantilatörlerin önüne kırmızı biber atmayı planladılar.

1968'den sonra Japonya'da televizyonun ve ucuz, “Schlocky” canavar filmlerinin popüler hale gelmesiyle Kurosawa'nın film kariyeri hızla düşüşe geçti. Bu durum 1971'de bir intihar girişimi sırasında kendini 30 kez kesmesine yol açtı.

Daha sonra, iyileştikten sonra, kariyerine yeniden başlamayı denedi. Ancak Japonya, onun yaratmaya çalıştığı türden vizyoner ve tavizsiz filmler için düşmanca bir ortam olmaya devam etti. Yeteneklerini hala kullanabileceği tek yerin SSCB olması uygundu. Bir kâşifin Sibirya'nın vahşi doğasındaki yalnız gezintilerini anlatan "Dersu Uzala" filmi bir tuhaflık olarak görüldü. Belki de Kurosawa ana karakterle özdeşleşmişti. Kurosawa doğa koşullarıyla mücadele etmek yerine, kapitalist dünyada film endüstrisine egemen olan mammon güçleriyle mücadele ediyordu.

Bir talihsizlik, film dünyasının en büyük dehalarından biri ile ticari dünya arasındaki uyuşmazlığı tam olarak ifade eder. Kurosawa, Pearl Harbor'la ilgili "Tora Tora Tora" adlı bir film için Japon bakış açısını sunmaya davet edilmişti. Kendisine Amerikan bakış açısını büyük yönetmen David Lean'in sağlayacağı söylenmişti ama Hollywood patronları onun yerine acemi bir yönetmeni tercih ettiler. Kurosawa'nın tüm çekimleri çöpe gitti.

1995'te geçirdiği kaza sonrasında Kurosava'nın sağlığı kötüleşmeye başladı. Hayata veda etmeden önceki son yarım yılda, beyni keskin ve canlı kalırken, vücudu iflas etti. Yönetmen yatağa hapsolmuş şekilde evde müzik dinliyor ve televizyon izliyordu. 6 Eylül 1998'de ise Kurosawa 88 yaşındayken Setagaya semtinde felç geçirerek hayata veda etti.

Kurosawa, kişisel evrimini tüm filmlerinin ana karakterlerinde bulabileceğinizi söyler. Eğer durum buysa, ilhamın her iki yöne de gittiği söylenebilir. Belirgin ailevi, toplumsal ve tarihsel güçlerin şekillendirdiği güçlü bir karakter olmasaydı, Kurosawa'nın filmlerindeki büyük deha asla gerçekleşmeyebilirdi.

Kurosawa, İkinci Dünya Savaşı'nda yerle bir olan Japonya'yı filmleri arasında köprü kurarak sinema sanatına yeni bir yön verdi.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir