1 milyondan fazla EYT'li emekli olabilir! SGK uzmanından önemli açıklama: Ufak bir farkla kaçırmışlardı…

1 milyondan fazla EYT'li emekli olabilir! SGK uzmanından önemli açıklama: Ufak bir farkla kaçırmışlardı…

Emekliler EYT'den emekli olmak için gün sayarken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, önemli Bir açıklamada bulundu. EYT düzenlemesinden en çok SSk'lıların yararlandığını belirten Karakaş, 2023 yılında emekli olan 2 milyon 193 bin kişinin yaklaşık 1 milyon 925'inin SSK'lı olduğunu belirtti. EYT'yi kıl payı kaçıranların dikkat etmesi gereken noktayı işaret eden SGK uzmanı İsa Karakaş, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte İsa Karakaş'ın o açıklamaları…

25 yıllık sigortalılık süresi nedeniyle emekli olamayan vatandaşlar için dikkat çeken açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı İsa Karakaş, “ 1 milyondan fazla EYT'li emekli olabilir” sözleri ile içleri su serpti. 25 yıllık sigortalılık süresi nedeniyle SSK'lıların EYT'den emekli olamadığını dile getiren Karakaş, “25 yıllık sigortalılık süresinin dolacak olması ve ayrıca memurlara 3600 ek göstergenin verilmesi ile matrah bazında düzeltmeler olması bunu başlıca nedenleri arasında." diye konuştu. İşte İsa Karakaş'ın o açıklamaları…

1 MİLYON EMEKLİLİK MÜJDESİ

Bağ-Kur prim indirimi ile birlikte prim gününün 9000'den 7.200'e düşürülmesi halinde 1 milyona yakın Bağ-Kur'lu esnafın EYT düzenlemesinden yararlanabileceğini ifade eden Karakaş 1 milyonunun çok üzerinde bir rakama tekabül ettiğini de aktardı. Bir yıl önce TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yürürlüğe alınan EYT düzenlemesinin 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde çalışanları kapsıyordu. Uzun süredir merak edilen istatistikler ise geçtiğimiz günlerde SGK 2023 istatistikleri olarak yayımlandı.

eyt-emeklilik-para.jpg

2023 yılında SSK kapsamında 1 milyon 925 bin, Bağ-Kur kapsamında ise 183 bin, Emekli Sandığı kapsamında ise 86 kişi yaşlılık aylığı almaya hak kazandı. Yaşlılık aylığı almaya hak kazanan toplam kişi sayısı 2 milyon 193 bin 791 olurken açıklanan istatistikleri değerlendiren Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, İhlas Haber Ajansı'na konuştu. Karakaş, en az emeklinin memur kesiminden olduğunu söyledi.

1 MİLYONDAN FAZLASI EYT'Lİ

2023 yılı sonu itibariyle 2 milyon 193 bin kişinin emekli olduğunu ifade eden Karakaş, “Fakat 2 milyon yüz 193 bin kişinin tamamı EYT’li değil. Çünkü SGK’nın istatistiklerine baktığımız zaman önceki yıllara genel olarak 380 binle 440 bin arası zaten emekli çıkması söz konusu. Dolayısıyla bu ortalama rakam 440 bin civarı dediğimiz taktirde 2023 yılında emekli olanların sayısı da 2 milyon 193 bin olduğuna göre bu durumda 1 milyon 750 binle 1 milyon 800 bin arası EYT’li 2023 yılında emekli oldu” sözlerini dile getirdi.

para-hesap-1.jpg

1 MİLYON 925 BİNİ SSK'LI

EYT düzenlemesi kapsamında emekli olanların çoğunu SSK kapsamında emekli olduğunu vurgulayan İsa Karakaş, 1 milyon 925 bin SSK'dan emekli vatandaşın olduğunu aktardı. Bağ-Kur'da bu oran 81.000 civarında görülürken memurlarda 86.000 civarında emekli bulunuyor. Rakamlar doğrultusunda en fazla emekli olan vatandaşın SSK kapsamında emekli olduğunu vurgulayan İsa Karakaş, Bağ- Kur'dan vatandaşların neden emekli olmadığını da açıkladı.

emeklilik.jpg

Bağ-Kurluların zaman, prim borçları nedeniyle emekli olamadığına dikkat çeken uzman isim, cazip şartlarda prim yapılandırılması yapılmış olsa dahi esnaf kesiminin borçlarının ödeyemediğinden dolayı emekli olamadığını aktardı. Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesi ile 9.000 olan Bağ-Kur prim gün sayısının 7.200'e düşmesi durumunda Bağ-Kur'dan emekli olan vatandaş sayısında da artış yaşanacak.

MEMURLAR SICAK BAKMIYOR

EYT düzenlemesinden en az yararlanan kesimin memurlar olduğunu vurgulayan Karakaş, EYT'den emekli olan memur sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi. 2 milyon 191 olan toplam emeklilerin içerisinde memur emeklisinin 86.000 kişi olduğunu ifade eden Karakaş, bu rakamın son derece az olduğunun altını çizdi.

para-hesaplamak-2.jpg

Karakaş, “Çünkü memurlar ikramiyelerine çok büyük bir etki yaptığından, 3600 ek göstergeyi beklemelerinden, seyyanen zammın emekli maaşlarına yansımaması ve hem çalışırken aldıkları maaşla emekli olduktan sonra aldıkları maaş arasında bir uçurumun olması nedeniyle emekli olmaya sıcak bakmıyorlar” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN