Asırlardır uygulanan gelenek ‘Semeni’! Her yıl 21 Mart’ta başlıyor, Türkiye’ye müjde getiriyor! 2500 TL’den satılıyor

Asırlardır uygulanan gelenek ‘Semeni’! Her yıl 21 Mart’ta başlıyor, Türkiye’ye müjde getiriyor! 2500 TL’den satılıyor

Her yörede farklı kültür ve gelenekler yer alırken bu uygulama asırlardır aynı şekilde yapılıyor. Her yıl 21 Mart'ta başlıyor, aynı yöntemle yapılıyor. Yıllara meydan okuyan “ semeni” geleneği doğunun en uç noktasında uygulanıyor. İşte hayatımıza işlemiş semeni geleneği…

Mart denildiğinde Nevruz Bayramı için hazırlıklarda hız kesmeden devam ediyor. Türkler tarafından asırlardır kutlanan nevruz bayramının sembolü haline dönüşen semeni geleneği ise doğunun en uç noktası Kars topraklarında yıllardır yaşatılıyor. Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Nevruz Bayramı “ yılın başlangıcı”, “baharın müjdecisi” veya “doğa bayramı” olarak biliniyor. Nevruz Bayramı denildiğinde akla ilk gelen ise yaşam otu adı verilen semeni oluyor. İşte hayatımıza işlemiş semeni geleneği…

21 MART'TA BAŞLIYOR

21 Mart denildiğinde herkes semeni geleneğine uygulamaya başlıyor. Buğday, mısır ve nohut gibi tahıl yetiştirilme geleneği olarak bilinen semeni Kars'ta asırlardır uygulanan gelenekler arasında yer alıyor. Anadolu'daki hediyeleşme geleneklerinden biri olarak görülen semeni yeni evlenecek çiftlerin ihtiyaçlarının giderilmesinin yanı sıra ailelerin ve çiftlerin de birbirine olan sevgisi ve bağlılığını sembolize eden nevruz bohçası geleneği de yıllardır Kars'ta uygulanıyor.

semeni-gelenegi.jpg

24 YILDIR BU İŞİ YAPIYOR

Elif-Zeki Demiral çifti çocukları ile 24 yıldır bu işi yapıyor. Haftalar öncesinden semenileri ekerek Nevruz Bayramı'na hazır eden aile 1500 ile 2500 liraya sattığın Nevruz bohçasının yanında semenileri de hediye ediyor. Şafak Demiral, "Semeni dediğimiz yeşil bitki baharın gelişinin sembolüdür. Toprağın yeşermesi anlamına gelmektedir. Nevruz Bayramı'nda gelin bohçaları hazırlanır, semeni de onların yanında hediye olarak verilir. Fiyatları şu anda 1500 ile 2 bin 500 lira arasında. Geçen yıla göre yüzde 100 bir artış bulunmaktadır" sözlerini dile getirdi.

semeni.jpg

40 YIL SONRA BİR İLK

Yıl önce Amerika'ya göç eden ve ilk kez Nevruz Bayramı'nı memleketinde kutlamak için Kars'a gelen Songül Yamaz ise 40 senedir yurt dışında yaşadığını ve Amerika'da nevruzu kutladıklarını belirtti. Nevruzu artık memleketinde kutlamak için Kars'a geldiğini belirten Yamaz, “Çok güzel bir gün, herkesin kutlaması lazım, baharı karşılamak güzel bir şey, bunun herhangi siyasi bir durumu yok, herkesi bir araya getiren bir gün. Semeni yapmak istiyordum ama yetiştiremedim artık hazır alacağım" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN