12 sene boyunca geze geze topladı! Değerine paha biçilemiyor: Samsunlu öğretmenin koleksiyonuna ilgi yağdı

12 sene boyunca geze geze topladı! Değerine paha biçilemiyor: Samsunlu öğretmenin koleksiyonuna ilgi yağdı

Samsunlu öğretmen bilindik koleksiyonlardan farklı bir koleksiyon yaptı. 12 sene boyunca dünyanın çeşitli yerlerini gezerek topladığı koleksiyonuna büyük ilgi gösteriliyor. Koleksiyonundaki parçalara ayrı birer hikaye yazdı. Değerine paha biçilemiyor...

Samsun'da görev yapan müzik öğretmeni Seçkin Esen, 12 yılda 17 farklı ülkeden topladığı nadir 120 duvar halısından oluşan koleksiyonuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Kültürel değeri yüksek olan bu halılar, Esen'in dünya genelinde yaptığı seyahatler sırasında biriktirdiği eşsiz eserlerden oluşuyor.

40 TANESİNE HİKAYE YAZDI

Müzik öğretmeni olarak görev yapan Seçkin Esen, şimdiye kadar biriktirdiği kazanımları farklı bir amaç için kullanıyor. Dünyanın çeşitli kıtalarına giderek kültürel değeri olan duvar halılarını toplayan Esen, 17 farklı ülkeden onlarca halı satın aldı. Maddi ve manevi değeri oldukça yüksek olan bu halıları koleksiyon haline getiren Esen, yurt içi ve yurt dışından topladığı 120 halıdan 40'ına hikaye yazarak özel bir proje oluşturdu. Esen, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile büyükelçilere göndereceği bu proje ile koleksiyonunun yurt içi ve yurt dışında sergilenmesi için girişimde bulunacağını belirtti.

“17 FARKLI ÜLKEDEN TOPLADIM”

Dünyanın nadir motifleri bu koleksiyonda: 17 ülkeden 120 duvar halısı

Esen, yaptığı açıklamada, “12 yıldır dünyayı gezerek duvar halıları topluyorum. Şimdiye kadar 17 farklı ülkeden halı topladım. Koleksiyonumdan dünyada başka kimsede yok. Bir halk bilimci olarak bu kültürün koleksiyona dönüşmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda düşünceye sahip oldum. Gezdiğim ülkelerden ve mezarlardan birçok halı topladım. Şimdiye kadar Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Hindistan, Afganistan, Rusya, Ukrayna, İran, Irak, Suriye, Fas, Libya, Almanya, İtalya, Macaristan, Bosna-Hersek ve Bulgaristan gibi ülkelerden halılar topladım. Bu halılardan bin TL’ye de aldığımız oldu, 100 bin TL’ye de aldığımız oldu. Bunların fiyatları nadir olmasına göre ve özelliklerine göre değişiyor. Bendeki duvar halılarından Hazreti Meryem figürünün olduğu, Hazreti Musa’nın figürünün olduğu halıların yanı sıra yurt içinde de eski siyasilerin olduğu duvar halıları nadir eserler ve diğerlerine göre daha değerli” dedi.

1920’DEN GÜNÜMÜZE GELEN HALILAR

Koleksiyonunda yer alan halıların o ülkeye ait nadir duvar halıları olduğuna dikkat çeken Esen, koleksiyonunu çocuklarına miras olarak bırakmayı planladığını ve halıların satılık olmadığını vurgulayarak “Halıları satma gibi bir olayımız yok. Koleksiyonun amacı da satmak değil, gelecek kuşakların görmesini sağlamaktır. Satmamamın yanı sıra koleksiyonumda olmayan halıları takip edip, alıp, koleksiyonuma katıyorum. Şu anda birçok halı biriktirdik. Bir proje yazdım. Bu halıların hikayelerini yazdım. Bu lirik hikayelerde halıların durumu anlattık. Projeyi de Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da büyükelçilerimize ulaştırıp, yurt içi ve yurt dışında sergilemeyi düşünüyoruz. Elimdeki halılar 1920’den günümüze kadar geliyor. Bazı şeylerin değeri ölçülmez. İnsanların bu kültürü görmesi benim için maddiyattan daha önemli. Çocuklarınıza ev, araba bırakabiliriz ama böyle bir kültür ürünü bırakmak bana daha anlamlı geliyor. Şu ana kadar 40 halıya hikaye yazdım. Daha hikayesi yazılmamış halılar da var. 120’ye kadar halımız var ve biriktirmeye de devam ediyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN