12 yıl önce Türkiye’ye geldi, üretim merkezine dönüştü! Rusya, Orta Doğu, Kafkaslar… Kapanın elinde kalıyor

12 yıl önce Türkiye’ye geldi, üretim merkezine dönüştü! Rusya, Orta Doğu, Kafkaslar… Kapanın elinde kalıyor

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden biri olan Antalya'nın Alanya ilçesi yüksek gelir getiren o ürünün üretimini 12 yılda 66 kat arttırdı. Yurt dışından getirilen o ürün yıllar içerisinde Türkiye'de ihracat patlaması yaşadı. Rusya, Ortadoğu, Kafkaslar Bu ürünün peşinden koşuyor. İşte tüm detaylar…

Türkiye'de üretilen tropikal meyveler son yıllarda artış gösterdi. Turizmin göbeği haline dönüşen Alanya, muz, mango, avokado, papaya ve ejder meyvesi gibi ekonomik değere sahip olan tropikal meyve üretimi ile dikkat çekiyor. İlçede ekonomik değeri yüksek alternatif ürün yetiştirmeye devam eden üreticiler son yıllarda avokado üretimine ağırlık verdi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada iklim özellikleri nedeniyle tropikal meyvelerin ilçede yaygın olarak yetiştirildiğini aktardı.

EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ ÜRÜNÜ OLDU

Türkiye'de iç piyasada ihtiyaç duyulan avokado üretimini büyük ölçüde karşılayan Alanya, önemli ihracat alanlarından biri haline dönüştü. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, ilçe ekonomisinde önemli ürünlerden birinin de avokado olduğunu belirtti. Avokado üretiminin her yıl artarak devam ettiğini dile getiren Rüzgar, 12 yıl önce 250 dekar alanda yetiştirilen avokadonun 5 yıl önce 3 bin 100 şimdilerde ise 16 bin 500 dekarlık alana yayıldığını aktardı. 5 yıl içerisinde avokado üretiminin 1260 tondan 17.000 tona ulaştığını dile getiren Rüzgar, üretim alanının sürekli arttığını vurguladı.

avokado-kapak-2.jpg

12 AY YETİŞTİRİLECEK

Avokado hasadının belirli aylarda yapıldığına dikkat çeken Rüzgar, ürünün 12 aya yayılması için çalışmaların devam ettiğini aktardı. Coğrafi işaret aldıkları Alanya avokadosunun Ekim alanlarının genişlemesi ile birlikte yaz aylarında üretim açığını kapatılacağını dikkat çeken Rüzgar, "İlk yıllarda bu meyveyi tanımıyorduk ve ne olduğunu bilmiyorduk ama bunu tanıtmaya çalıştık, anlattık. Bugün yurt dışındaki taleplere üreticilerimiz yetişemiyor." dedi.

Fidan, mazot ve gübre desteğinin yanı sıra avokado tesisi kuranlara %50 sübvansiyonla 10 yıl ödemeli destek verildiğine dikkat çeken Rüzgar, sanayileşme ve ihracat arttıkça avokado üretiminde büyüme sağlanacağını vurguladı.

avokado-1.jpg

100 MİLYON ÜRETİM YAPILACAK

Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen,15 yıl önce ticari değeri bulunmayan avokadonun bugünlerde Alanya için önemli bir ekonomik değer oluşturduğunu söyledi.

Her yıl üretim alanına arttığını vurgulayan Sevilgen, bu alanlarda hasat başladığında rekoltenin de artacağını aktardı. Geçen yıl 70-80 milyon adet avokado hasadı yapıldığını ifade eden Sevilgen, bu yıl hedefin 100 milyon adet olduğunu aktardı. Sevilgen, 1 milyar hedefine de ulaşmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

Sebze ve meyvede işçilik maliyetinin avokadoya göre yüksek olduğunu dile getiren Sevilgen, maliyeti düşük ve bakımı daha kolay olan avokadonun fiyatının çok yüksek olmasının insanları avokado ekimine teşvik ettiğini aktardı. Sevilgen, avokado ihracatında üretimin artması ile birlikte Ortadoğu, Kafkaslar, Rusya ve Balkan ülkelerinin de Türkiye'nin konumu gereği önemli bir ihracat noktası haline dönüştüğünü aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN