20 metre boyunda büyüyor, dikenleri korku değil şifa dağıtıyor! Türkiye'de kendiliğinden yetişiyor

20 metre boyunda büyüyor, dikenleri korku değil şifa dağıtıyor! Türkiye'de kendiliğinden yetişiyor

Sağlıklı bir yaşam için doğanın mucizesinden yararlanmak isteyenler bu bitkinin faydasını araştırıyor. Anadolu'nun mucizevi bitkisi olarak biliniyor pek çok farklı isimle anılıyor. Türk mutfağında bolca yer alan bu bitkinin faydasını ise Bitki Profesörü Aysun Bay Karabulut anlatıyor.

Anadolu’da saparna, merucen, zimilaçi gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni diken ucu, kırçan gibi isimlerle anılan melocan bitkisi vücut sağlığı için son derece yararlı bir bitki olarak biliniyor. Melocan otun kan ve temizleyici bir özelliğe sahiptir. Vücuttaki toksinleri atarak hücre hasarının onarılmasına yardımcı olan bu bitki Antik Yunan mitolojisinde de diken ucu ismi ile biliniyordu. 20 metre boyunda dikenli gövdesi ve geniş yaprakları ile bilinen melocan otunun çiçeğinin beyaz sarı renkleri şemsiye görüntüsü sunuyor.

TÜRK MUTFAĞININ SEVİLEN LEZZETİ

Türk mutfağında kullanılan melocan otu diğer bir ismi ile diken otu olarak biliniyor. Çoğunlukla salata vardı ve böreklerde kullanılan bu otun insan sağlığına faydaları da saymakla bitmiyor. Hafif acımsı bir tadı sahip olan bu bitki iri ve dikensi yapraklara sahiptir.

melocan-otu.jpg

Çoğunlukla çiçekleri ve yaprakları tüketilen bitkinin bölgelere göre ismi de değişiklik gösteriyor. Balkanlar ve ülkemizde Düzce yöresinde ormanlık alan, Dere ve çalılıklarda yetişen melocan sıklıkla tüketiliyor. Turşu ve konserve olarak da tüketilen bu bitki saf zeytinyağı ile birlikte soğanla kavrulup üzerine kırmızı biber ve karabiber eklenerek süzme yoğurt döküldüğünde çok lezzetli bir yemek olarak tüketiliyor.

DOĞAL İLTİHAP SÖKTÜRÜCÜ

Sağlık alanında özellikle global enfeksiyonlarda etkili olan bu ot ter attırmasının yanı sıra kan temizleme özelliğine de sahiptir. Romatizma ve iltihap söktürücü özellikleri bulunan melocan otunun faydalarını değinen Karabulut, kanseri önlemede özellikle ilk çıkan mahsullerin kullanıldığını da belirtti.

melocan-otu-yemek.jpg

Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan melocan bitkisi hücre hasarının onarılmasında da fayda sağlıyor. İç organların düzenli çalışmasını sağlayarak kan temizleyen melocan bitkisi cilt sorunlarını da iyileştirir. Melocan otunun romatizma ve Böbrek rahatsızlığına iyi geldiğini dile getiren Karabulut, “Aynı zamanda psikolojik sorunları hafifletmek amacıyla da kullanılabilir. Ancak, diken otu olarak bilinen melocan otu, aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen tükürük artışına yol açabilir. Geçmişte, melocan otunun frengi hastalığının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.” dedi. Fakat bu bitkinin aşırı tüketilmesi ishale neden olurken tükürük salgısının artmasına neden olmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN