2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? 2018 Dikey Geçiş Sınav (DGS) tarihi

2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? 2018 Dikey Geçiş Sınav (DGS) tarihi

2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? 2018 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tarihi belli oldu mu? On binlerce öğrenci bu günlerde bu iki sorunun yanıtını merak ediyor. 4 yıllık üniveriste hayali kuran öğrenciler 2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? diye merak ediyor ve internetten 2018 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tarihini araştırıyor. 2 yıllık ön lisansı, lisans programına nasıl çevirebilirim sorusunu cevabı olan DGS Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Ön lisans programlarından mezun olan öğrencileri bir üst program olan 4 yıllık lisans programına geçiş hakkı sağlayan DGS’nin başvurularına kısa süre kaldı. 2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? sorusu yanıt buldu. Merakla beklenen 2018 DGS başvuru tarihiaçıklandı. 2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? sorusunun yanıtı ve 2018 Dikey Geçiş Sınav (DGS) tarihi ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? sorusunun yanıtını bekyen on binlerce öğrenciye müjdeli haber! Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve binlerce üniversite öğrencisinin bir üst programa geçmek için ter döktüğü Dikey Geçiş Sınavı'nın 2018 yılı sınav tarihi ÖSYM sınav takviminde açıklandı. 2018 DGS başvuru tarihi ve 2018 Dikey Geçiş Sınav (DGS) tarihi belli oldu. İşte 2018 DGS başvuru tarihi ve 2018 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili tüm detaylar...

2018 DGS başvuru tarihi ne zaman? sorusunun yanıtı ÖSYM'den geldi. DGS’nin başvuru tarihleri 16 Mayıs 2018 ile 24 Mayıs 2018 tarihleri arasında olacak. Binlerce ön lisansda okuyan üniversite öğrencisinin bir üst programa geçmek içingirdiği Dikey Geçiş Sınavı'nın 2018 yılı sınav tarihi ÖSYM sınav takviminde açıklandı. 2018 DGS başvuru tarihi ve 2018 Dikey Geçiş Sınav (DGS) tarihi sınav takviminde belli oldu. DGS sınavı 8 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak.   Sonuçlar ise 2 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak. İşte 2018 DGS başvuru tarihi ve 2018 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili tüm detaylar...

DGS SINAVI NEDİR? 

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. DGS eşit ağırlık türünde bir sınavdır ve sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklıdır. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözeldir. Her bölümde 10’ar tane mantık sorusu bulunur. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara verilen süre ise 140 dakikadır.

Her yıl yaklaşık olarak aynı dönemlerde gerçekleştirilen DGS (Dikey Geçiş Sınavı) bu yılda tüm yurtta ve KKTC'de gerçekleştirilecek.

18-03/04/233-1520191462.jpg


Üniversite eğitimine lisans üzerinden devam etmek isteyen öğrencilerin girmek zorunda oldukları 2018 DGS başvuru tarihi ve 2018 Dikey Geçiş Sınavı (DGS) tarihini merak eden binlerce öğrenci konuyla ilgili detayları araştırıyorlar.


ÖSYM sınav takviminin içerisinde yer alan KPSS 2018'de lisans, önlisans, ortaöğretim, DGS, ALES sınavları ne zaman yapılacak sorularına ÖSYM cevap verdi. Sınav ücretlerine dair resmî bir açıklama yapılmazken, sınav merkezi tarafından yapılacak sınavlara dair sonuç takvimi açıklandı.

Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans programlarından mezun olan veya son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına devam etme hakkı kazanabilirler.

Hangi önlisans programından mezun olanların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri ÖSYM tarafından yayınlanan DGS kılavuzunda bulunan Tablo-2 de belirtilmiştir. Lisans öğrenimine başlama hakkı elde eden öğrencilere üniversitelerince ön lisans eğitimi sırasında almış oldukları derslerden eşdeğer kabul edilenlere muafiyet verilerek ve kredileri dikkate alınarak, programdan alması gereken dersler belirlenir. Öğrencinin alması gereken derslere göre programa kaydı yapılarak, eğitime devam hakkı verilir. Dikey Geçiş işlemleri Meslek yüksek okulları ve açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans öğrenimine devamları hakkında yönetmelik hükümlerine göre yürütülür.

18-03/04/3-1520191543.jpg

2018 DGS NE ZAMAN YAPILACAK?


ÖSYM başkanlığı dün 2018 yılı için sınav takvimini açıkladı. 2018 için çok merak edilen sınavlardan birisi de DGS oldu. DGS sınav tarihi için yapılan açıklamaya göre;
2018 DGS sınavı 08 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. Sınava başvurular 16.05.2018 – 24.05.2018 tarihleri arasında yapılacak. Sınavın sonuçlarının ise 02.08.2018 tarihinde açıklanacağı öngörülmüş.


Sınava geç başvuru tarihi de 05.06.2018 olarak belirlenmiş.


Bildiğiniz gibi başvurular ais.osym.gov.tr adresinde yapılmakta ve sınav ücreti de odeme.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirilebilmektedir.


Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı olan ve kısaca DGS diye adlandırılan, öğrencilerin okudukları bölümden bir üst programa geçişlerine imkan sağlayan sınav 8 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. 2018 DGS başvurularının ardından adaylar sınav yerlerinin belli olması beklenecek.


Meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olanlar, o yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler DGS’ye başvurabilirken, açık öğretim dâhil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramadı.
Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini,T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilmektedirler.


2018 DGS 8 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. 2018 DGS Başvuruları 16-24 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılacak. Geç başvuru tarihi 5 Haziran 2018 olarak belirlendi. Başvuru yapmayan veya başvuru ücretlerini yatırmayan adaylar sınava katılmaya hak kazanamazlar. 2018 DGS Sonuçları 2 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak.

18-03/04/4-1520191599.jpg


Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanacak olup testte 120 soru yer alacaktır. Sınavda uygulanacak test, lisans öğrenimindeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanacak sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav saat 9.30’da başlayacak ve süresi 140 dakika olacaktır.

Kayıt İçin Gerekli Belgeler:

Ön Lisans diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

Onaylı transkript (not dökümü – 2 suret, 1 sureti onaylı)

Onaylı ders içerikleri (2 suret, 1 sureti onaylı)

6 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş olması gerekir)

Askerlik Durum Belgesi (1995 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için, askerlik şubelerinden alınacak.)

Nüfus Cüzdan Fotokopisi (Nüfus cüzdanı görülmek koşulu ile)

2017-DGS sonuç belgesinin internet çıktısı

Kayıt işlemlerinizi tamamladıktan bir tam gün sonra, Üniversitemizdeki öğreniminiz süresince öğrenci bilgi sistemine giriş için gerekli olan öğrenci no (öğrenci numarası) ve şifre (TC Kimlik numaranızın son 6 rakamı) bilgilerini kullanarak, https://ogrenci.gazi.edu.tr/ogrenci/ linkinden sisteme giriş yapıp ilgili alanları doldurunuz ve şifrenizi değiştiriniz. Kendi güvenliğiniz için şifrenizi kimseyle paylaşmayınız.

DGS NE ZAMAN? DGS BAŞVURULARI BAŞLADI MI?

Dikey Geçiş Sınavı yani DGS birçok öğrencinin umutlarını bağladığı sınav olarak dikkat çekiyor. Önlisans eğitimlerini lisans seviyesine yükseltmek isteyen öğrencilerin girecekleri DGS sınavlarıyla ilgili yeni gelişmeler öğrencilerden farklı yorumlar aldı. DGS’nin başvuru tarihleri 16 Mayıs 2018 ile 24 Mayıs 2018 tarihleri arasında olacak. DGS’ye girmeye hak kazanan öğrenciler için sınav 8 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak. Sonuçlar ise 2 Ağustos 2018 tarihinde açıklanacak. Sınavda adaylara yönelik sayısal ve sözel bölümlerden oluşan bir yetenek testi uygulanacak ve her test 120 sorudan oluşacaktır.

DGS’DE DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİKLER

DGS artık tüm Türkiye'de gerçekleşecek. DGS’de yeni sistemle beraber sınavların tüm Türkiye’ye yayılmasını öğrencilerin bir çoğu memnuniyetle karşılarken sosyal medya siteleri üzerinden yapılan paylaşımlarda kontenjan artırımı talebi dikkat çekti.

DGS’DE KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

-Ön Lisans diplomasının aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

-Onaylı transkript (not dökümü – 2 suret, 1 sureti onaylı)

-Onaylı ders içerikleri (2 suret, 1 sureti onaylı)

-6 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf (son altı ay içinde çekilmiş olması gerekir)

-Askerlik Durum Belgesi (1995 ve daha önceki yıllarda doğmuş erkek adaylar için, askerlik şubelerinden alınacak.)

-Nüfus Cüzdan Fotokopisi (Nüfus cüzdanı görülmek koşulu ile)

-2017-DGS sonuç belgesinin internet çıktısı

DGS'YE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans programlarından mezun olmuş olan öğrenciler, o yıl son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksek okullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları, aynı koşullarda yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilenler DGS’ye başvurabilirken, açık öğretim dahil öğretim süresi dört ve daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olanlar DGS’ye başvuramamaktadır. Adaylar, TC Kimlik numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin kendi internet sitesinden sınav giriş belgelerini alabilirler.

DGS NEDİR?

DGS yani dikey geçiş sınavı ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksek okulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Eğer yurt dışındaysanız (KKTC dahil) ve DGS’ye girmek istiyorsanız yine bir meslek yüksek okulu veya dengi bir okuldan mezun olmanız gerekmektedir. Açık öğretim ön lisans veya meslek yüksek okulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yok çünkü kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.

DGS eşit ağırlık türünde bir sınavdır ve sorular hem sayısal hem de sözel ağırlıklıdır. 120 sorudan oluşan sınavın 60 sorusu sayısal 60 sorusu sözeldir. Her bölümde 10’ar tane mantık sorusu bulunur. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir, yanlışlar ilgili bölümlerin doğrularını götürür (sayısal için yapılan 4 yanlış sayısaldan 1 doğruyu götürür). Sınav için adaylara verilen süre ise 140 dakikadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN