250 yılda bir olan İstanbul depreminin zamanı geldi! Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan korkutan 'fay' açıklaması

250 yılda bir olan İstanbul depreminin zamanı geldi! Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan korkutan 'fay' açıklaması

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi'nden geçen kısmının her 250 yılda bir kırıldığını belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu sürenin dolmak üzere olduğunu, süre dolmadan da kırılabileceğini, en az 7 büyüklüğünde deprem meydana geleceğini söyledi. Peki, İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul depremi ne zaman bekleniyor? İşte, olası İstanbul depreminde son durum...

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden oldu.

Büyük afetten sonra uzmanlar, yurt genelinde deprem beklenen illere dair değerlendirmelerini sürdürürken, Prof. Dr. Süleyman Pampal, 78 yıl boyunca haritaların hangi bölgeleri tehlikeli gösterdiğini anlattı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, Doğu Anadolu Fay Hattı ile ilgili de detayları paylaştı.

2023/11/14/suleyman-pampal-deprem-yorumu.jpeg
Prof. Dr. Süleyman Pampal

TÜRKİYE'DE DEPREME KARŞI EN GÜVENLİ İLLER HANGİLERİ?

Milliyet'ten Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuyla ilgili şunları söyledi:

"1945 haritasına bakıldığında tehlikeli bölgeler çok az Türkiye'nin yüzde 80'i deprem olmayacak bölge gibi görünüyor. Sadece fayla risk belirlenmez, eski depremler, tarihsel kayıtlar, güncel sarsıntılar da riski belirler. 1947 ve 1963’teki haritalar, İç Anadolu'nun bulunduğu yer ve Doğu Anadolu fayı beyaz renkli yani risksiz olarak gösteriyor. Sadece Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Ege'nin bir kısmı ve Hatay yüksek riskli yani kırmızı görünüyor.

1972'de ise Hatay'dan Karlıova'ya kadar kızarmış biraz daha riskli bölgeler artmış görünüyor. Batı Anadolu, İç Anadolu, Denizli'den Afyon'a doğru olan nokta da kızarmış durumda. 1996'da daha çok bölge riskli deprem bölgesi olarak gösteriliyor. Sadece Konya-Aksaray-Mersin'e doğru tehlikesiz bir bölge görüyoruz. Son harita ise tehlikenin düşük gösterildiği konusunda uyarıda bulunduk."

"250 YILDA BİR OLAN İSTANBUL DEPREMİNİN ZAMANI GELDİ"

Prof. Dr. Süleyman Pampal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kahramanmaraş civarında Ekinözü Nurhak arasında olan Sürgü fayı 400 yıl kadar bir süre kırılmayacak. En son 1513'te kırılmıştı. Bundan sonra da uzun süre burası kırılmayacak. Ancak bu fayın güneyi, Hatay'dan başlayıp güneye doğru Suriye-Lübnan-Akabe Körfezi'ne kadar devam eden kırılması mümkün Ölüdeniz fayı var ki çok beklemeyip, kırılabilir.

Kuzeye doğru Çelikhan'a kadar yaklaşık 350-400 km kırıldı. Nurhak'ın doğusundan Adıyaman'a doğru kırıldı ama kuzeyinde kırılmamış yerler var. Erzincan-Karlıova arası Yedisu, sismik boşluk süresinde buralar kırılabilir. Erzincan-Marmara arasında büyük deprem beklenmez Bolu hariç. Orada başka faylar var.

1894'te kırılan adalar fayı Marmara'nın güneyi Çınarcık çukuru Çanakkale'ye doğru, buralar kırılabilir. 1766'da kırılan İstanbul'u yıkan Kumburgaz fayı 7 civarı deprem üretebilir. Tekrarlanma süresi 250 yıl olarak kabul ediliyor. Bu süre dolmak üzere, dolmadan da kırılabilir, dolduktan sonra da kırılabilir ama yakın gelecek."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN