İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre; soruşturma kapsamında şüphelilerin, forex yatırım vaadiyle vatandaşları dolandırdığı, ayrıca BİMCELL, PTTCELL, İZBAN ve benzeri firmalara ait internet sitelerinin birebir kopyalanarak siber dolandırıcılık faaliyetleri yürüttüğü tespit edildi. Bu yöntemlerle elde edilen suç gelirlerinin izini kaybettirmek amacıyla paravan şirketler ve farklı kişiler adına açılan banka hesaplarının kullanıldığı belirlendi.
PARA KAPALIÇARŞI’DAKİ DÖVİZ BÜROLARINA AKTARILDI
Terörizmin Finansmanının Önlenmesi ve Aklama Suçu Soruşturma Bürosu koordinesinde yürütülen dosyada, dolandırıcılıktan elde edilen paraların Kapalıçarşı’da faaliyet gösteren bazı döviz firmalarına aktarıldığı ortaya çıktı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan analizlerde, söz konusu paraların altın alım-satımı yapılmış gibi gösterilerek muhasebeleştirildiği ve bu yolla yasal finansal sisteme sokulduğu tespit edildi.
MASAK RAPORU: 313 MİLYON TL AKLANDI
MASAK incelemelerine göre, yaklaşık 313 milyon TL tutarındaki suç gelirinin bu yöntemle aklandığı belirlendi. Şüphelilerin karmaşık para transferleriyle finansal hareketleri gizlemeye çalıştığı, işlemlerin bir bölümünün sahte ticari faaliyetler üzerinden yürütüldüğü kaydedildi.
120 MİLYON LİRALIK MAL VARLIĞINA EL KONULDU
Soruşturma kapsamında suça karıştığı değerlendirilen bir döviz bürosu ile birlikte şüphelilere ait; 9 mesken, 4 daire, 14 arsa, 2 depo, 11 otomobil ve 6 motosiklet olmak üzere yaklaşık 120 milyon TL değerindeki mal varlığına el konuldu.
12 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Aklama Suçları Birimi ekiplerince İstanbul merkezli olmak üzere Ankara, Antalya, Bolu, Bursa, İzmir, Kocaeli, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Siirt ve Yalova’da eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlarda toplam 59 şüpheliye yönelik işlem yapıldığı, 48 kişinin yakalandığı bildirildi. Firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
