4.500 günle emeklilik müjdesi! AK Parti resmen duyurdu: Bunu kimse beklemiyordu

4.500 günle emeklilik müjdesi! AK Parti resmen duyurdu: Bunu kimse beklemiyordu

Milliyonlarca bireyin beklediği emeklilik düzenlemesi hakkında AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan beyanat geldi. Maaş artışları ve diğer tüm hususların tek tek Meclis'in gündemine taşınacağını ifade eden Akbaşoğlu, Temmuz ayını belirtti. Kadınların hızlı ve erken emekli olabilmelerini sağlayacak yeni düzeneğin 4 boyutta uygulanması planlanırken, Bağ-Kur SGK primlerinin dengelemesi gerçekleştiğinde, 5400 gün olan kısmi emeklilik gerekliliği 4500 güne kadar indirilebilecek.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkındaki kanunun ardından, milyonlar için yeni bir emeklilik düzenlemesi daha öngörülüyor. AK Parti'nin seçim beyannamesinde bahsi geçen ev kadınları ve annelerin emeklilik için kolaylaştırıcı adımın yakın zamanda Meclis'e sunulması için çabalara devam ediliyor. Aile Koruma Kalkanı Paketi çerçevesinde ev kadınları, hem sosyal güvence kazanacak hem de yıpranma hakkına benzer bir uygulama ile erken emekli olabilecekler. SGK ile Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi ile de erken emeklilik olanağına erişebilecekler.

AK PARTİ'DEN ERKEN EMEKLİLİK VE MEMUR ZAMMI AÇIKLAMASI

Milyonlarca kişi, Ankara'dan gelecek olan yeni kanun hakkındaki açıklamaları merakla beklerken AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu konu hakkındaki detayları aktardı. TRT'ye konuşan Akbaşoğlu, “Tüm ev kadınlarına emeklilik hakkı sunabileceğimiz bir düzenlemeyi hayata geçirmek üzereyiz. Gençlerin iş piyasasına katılımı konusunda da adımlar attık. Vatandaşlarımıza ne vaadetti isek onları yerine getireceğiz. AK Parti, memur ve emekli maaşlarının minimum düzeyini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Emeklilerle ilgili kanun teklifini de gelecek hafta gündeme getireceğiz. İlk olarak plan bütçe komisyonunda bu konuyu ele alacağız. Temmuz ayı içinde kanun teklifini yasalaştırmış olacağız. Temmuz ayında hem asgari ücretliler hem de emekliler zamlı maaş alacaklar” diyerek hem emekli olmayı hedefleyenlere hem de maaş zammı bekleyenlere hitap etti.

YENİ DÜZENLEMENİN 4 BOYUTLU İŞLEYİŞİ

Bu arada, kadınların emekliliği hakkındaki yeniliklerin ayrıntıları netleşmeye başladı. YeniAsır Gazete'sinden Faruk Erdem’in aktardığına göre, Aile Koruma Kalkanı paketi ile gündeme gelecek olan sistem 4 boyutta ilerleyecek. İlk bölümde, hiç sigortası olmayan veya bugüne dek iş bulamamış ev kadınlarının sosyal güvencesi ve emekliliği sağlanacak. İkinci adımda ise, çocuk sayısına göre annelere erken emeklilik fırsatları sunulacak. Üçüncü adımda çalışan anneler için bir yıpranma düzenlemesi ile hem yaş şartı hem de prim desteği ile erken emeklilik sağlanacak. Son adım ise doğum borçlanması ile ilgili olacak. Sigortadan önce dünyaya gelen çocuklar için de doğum borçlanması yapılarak, prim kazanma ile ilgili çalışmalara başlanacak.

2-007.jpg

PRİMLERİ DEVLET KARŞILAYACAK

İlk adımda, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve primi bulunmayan ev kadınları için sigorta sistemi devreye alınacak. Anneler, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye kavuşacaklar. Bu durumda ödenecek primlerin her ay üçte birini devlet üstlenecek. Ev kadınları daha az prim ödeyerek daha erken emekli olabilecekler. Sadece emeklilik değil, sosyal güvence ile birlikte sağlık hizmetlerinden de ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Eş zamanlı olarak yürütülecek olan Bağ-Kur SGK prim eşitliği gerçekleştiğinde, 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı 4500 güne kadar düşürülebilecek.

ÇOCUĞA GÖRE YAŞ ŞARTI

Ev kadınlarına sunulacak sosyal güvence ve emeklilik hakkı anneler için daha avantajlı olacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında, kendilerine verilecek prim desteğinin yanında erken emeklilik hakkına da sahip olacaklar. Fiili Hizmet zammı olarak belirtilen yıpranma sistemi ile çocuk sayısına göre hem prim desteği hem de yaş şartında esneklik sağlanacak. Anneler için her yıl primlerine belli bir miktar ekleme yapılacak. Burada kriter çocuk sayısı olacak.

YIPRANMA HAKKI GELİYOR

Ev kadınlarına uygulanacak yıpranma, çalışan anneler için de geçerli olacak. Çalışan annelere de çocuk sayısına göre prim eklemesi yapılacak. Bu eklenen primler ile daha az çalışıp daha çok prim kazanacak olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Her yıl 90 günlük bir prim desteği sağlanacak. Bu, 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek. Anne ne kadar fazla prim kazanmış ise yaş şartı da o kadar geriye çekilecek. Örneğin, anneye 2 yıllık bir prim eklenmiş ise yaş şartı 2 yaş geriye çekilecek. Burada da çocuk sayısı önemli bir kriter olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN