25 yaşında başladı küçük alanda büyük verime imza attı. Her 40 günde bir ürünlerini topluyor toprağa bile ihtiyaç duymuyor. 300 metrekarelik alanda 3000 metrekarelik üretim sağlıyor. Herkesi imrendiriyor gören bu işe başlamak istiyor.
Edirne’de genç bir girişimci, topraksız tarım uygulamasıyla dev üretim gerçekleştirmeyi başardı. 25 yaşındaki ziraat mühendisi Ebubekir Yavuz, devlet desteğiyle kurduğu serasında 300 metrekarelik alanda, 3 bin metrekarelik bir üretime denk gelecek miktarda sebze yetiştiriyor.
Geleneksel tarımın yerine su ve yer tasarrufu sağlayan topraksız tarım yöntemini tercih eden Yavuz, daha az kaynakla daha fazla üretim yaparak sürdürülebilir tarıma katkı sunuyor.
GENÇ GİRİŞİMCİ HAYALİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRDÜ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olan Ebubekir Yavuz, eğitimini aldığı alanda kendi işini kurma hayaliyle harekete geçti. Bir süre topraksız tarım konusunda çalışan genç mühendis, Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Sinanköy’de kendi arazisini satın alarak hayalini gerçekleştirmek için ilk adımı attı.
Girişimini desteklemek amacıyla araştırmalar yapan Yavuz, Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yüzde 75 hibeli Sera Kurulumu Projesi'nden faydalanarak modern serasını kurdu. Kendi iç tesisatını da hazırlayan genç çiftçi, kısa sürede üretime başladı.
TOPRAKSIZ TARIMLA VERİMİ KATLADI
Kurduğu katlı sistem sayesinde küçük bir alanda büyük üretim yapabildiğini belirten Yavuz, 300 metrekarelik serasında 2 bin 400 kök marul yetiştiriyor. Geleneksel tarıma göre daha az su ve gübre tüketerek maliyetleri düşürdüğünü ifade eden Yavuz, toprakta oluşabilecek hastalık ve haşere risklerinin de büyük ölçüde azaldığını söyledi.
"HEM SU HEM DE GÜBRE İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİYORUM"
Kuraklık ve iklim değişikliğinin tarımı zorlaştırdığını vurgulayan Yavuz, topraksız tarımın bu sorunlara çözüm sunduğunu dile getirdi. Kapalı sistem üretim yaptığı için haşere sorununu neredeyse tamamen ortadan kaldırdığını söyleyen genç girişimci, suyu geri dönüşümlü olarak kullandığı için de büyük oranda tasarruf sağladığını belirtti. Yavuz, topraksız tarımın avantajlarını şu sözlerle anlattı:
"Toprakta hastalık, haşere ve sulama problemleri yaşanıyor. Bu da hem maliyeti artırıyor hem de hasat süresini uzatıyor. Ancak topraksız tarım sayesinde, küçük bir alanda kısa sürede daha fazla ürün yetiştiriyorum. Hastalık riski %80 daha az oluyor. Müdahalesi de çok daha kolay. Ayrıca suyu geri dönüşümlü kullanarak su israfını önlüyorum."
40 GÜNDE BİR HASAT ALIYOR
Geleneksel tarım yöntemlerinde üretim sürelerinin uzun olduğunu belirten Yavuz, topraksız tarımla 40 günde bir hasat alarak yılın büyük bölümünde üretim yapabildiğini söyledi. Yavuz, "Yılın 8 ayı boyunca, yaklaşık 40 günde bir hasat yapıyorum. Kış aylarında ve güneşin daha az olduğu dönemlerde bu süre 60 güne kadar uzuyor. Ancak yine de topraklı tarıma kıyasla çok daha hızlı bir üretim süreci sağlıyorum." diyerek sisteminin verimliliğini vurguladı.
DEVLET DESTEĞİYLE SERASINI KURDU, BÜYÜTMEYİ HEDEFLİYOR
Devletin sunduğu tarım desteklerinden faydalanarak serasını kurduğunu belirten Yavuz, üretimini artırarak serasını büyütmeyi hedeflediğini dile getirdi. Yavuz, "Seramı %75 hibeyle kurdum. Bu tarz projelere ilgi duyan herkese kesinlikle öneriyorum. Devletin tarımı destekleyen çok güzel projeleri var. Ben de inşallah seramı daha da büyütmeyi planlıyorum." ifadelerini kullandı.