400 dönüm ektiler, toprak donmadan hasada başladılar! Atadan kalma yöntemlerle yetiştiriyorlar

400 dönüm ektiler, toprak donmadan hasada başladılar! Atadan kalma yöntemlerle yetiştiriyorlar

Havaların aniden soğuması tarım sektörünü yakından etkilerken Kars’ta soğuklardan dolayı beyaz patates hasadı erken başladı. Yöre halkının ekonomik geliri için önemli olan beyaz patates 400 dönümde yılda yaklaşık 800 ton üretiliyor.

Ekimi ilkbaharda yapılan beyaz patates için hasat serüveni başladı. Soğukların başlamasından dolayı toprak donmadan önce beyaz patateslerin toplanması gerektiği için çiftçinin yoğun mesaisi sürüyor. Sabahın erken saatlerinde tarlada buluşan köylüler, traktörle söktükleri patatesleri imece usulü toplayıp çuvallara dolduruyor. Toplanan mahsul ilk olarak il merkezine sonra da çevre illere satılıyor.

ekim-9-20251010-2-71149053-117937025-1.jpg

TOHUMLAR SERTİFİKALI

Tozluca köyü muhtarı olan patates üreticisi Yunus Bilgili, patateslerin ilkbaharda ekildiğini sonbaharda toplandığını anlattı. Öte yandan patateslerin doğal olarak yetiştirildiklerini anlatarak şunları söyledi:

"Sertifikalı tohum ekiyoruz. Patatesin sürekli bakımını sulamasını yapıyoruz. Tarlayı fazla aşırı derecede ota boğdurmamak için çalışıyoruz. Güneşli havalarda patates biraz daha hararete düştüğü için geceleri sulama yapıyoruz. Bu tarladan 18-20 ton ürün aldım."

ekim-9-20251010-2-71149053-117937023.jpg

Atadan, dededen gelen yöntemle beyaz patates yetiştirdiklerini dile getiren Bilgili, şöyle konuştu:

"Köyümüzde genellikle büyüklerimiz beyaz patates ekerdi, biz de onlardan gördük. Burada topraktan dolayı beyaz patates daha güzel yetişiyor. Köylerde belirli müşterilerimiz var, her yıl ürünlerimizi onlar alıyor. Bazen de toptan olarak veriyoruz. Sulamayı barajdan sağlıyoruz, temiz su. İşçi dışarıdan gelmiyor, imece usulü yapıyoruz."

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN