79 sene sonra ibadete açılıyor! İstanbullular o camiye resmen akın edecek: Senelerdir müze olarak kullanılıyordu…

79 sene sonra ibadete açılıyor! İstanbullular o camiye resmen akın edecek: Senelerdir müze olarak kullanılıyordu…

İstanbul Fatih’te bulunan o cami 79 sene sonra ibadete açılıyor. Kiliseden çevrilen caminin restorasyon çalışmalarının sonuna gelinmesiyle birlikte cami 23 Şubat tarihinde ibadete açılacak…

Kiliseden çevrilen Kariye Cami’nin restorasyon çalışmalarında sona gelinirken, açılış için de sayılı günler kaldı. İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Kariye Cami 79 sene önce Bakanlar Kurulu’nun kararı ile müzeye çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Kararı ile Diyanet İşleri Başkanlığına devredilen cami 23 Şubat Cuma günü yeniden ibadete açılacak.

6’ıncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethi sonrasında 1511’de Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı “Atik Ali Paşa Cami” ya da “Kariye Cami” olarak anıldı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945 kararı ile müzeye çevrilen cami, 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Sonrasında Osmanlı’da kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Cami, dış mekandaki restorasyonun bitmesiyle ibadete hazır hale geldi.

kariye-camii-1.jpg

Restorasyon işlemlerinin devam ettiği süreçte de cami müze olarak ziyarete açık tutuldu. Restorasyon işlemlerinin son bulmasıyla ibadete açılmasına karar verilen ve 79 yıldır müze olarak kullanılan Kariye Cami’ndeki çalışmalar bitti. Tamamı özel tasarım kırmızı halılar ile döşenen caminin içindeki mozaik ile fresklerin restorasyonda özgünlüğünün korunduğu belirtildi.

kariye-cami.jpg

MİMARİSİ DİKKAT ÇEKİYOR

5 ana mimariden oluşan Kariye Cami, farklı süreçlerde geçirdiği inşa ve restorasyon çalışmaları sonrasında bugünkü halini aldı. İçindeki mozaik dekoratif öğeler ile güçlendirilen Kariye Camii, dışarıdan bakıldığı zaman taş ve tuğla duvarları ile sade bir yapı görünümü sergiliyor. Kubbesinin yalnızca kasnağı orijinalliğini koruyarak günümüze gelen caminin, yıkılan kubbesi ahşaptan yapılarak üzeri alçıyla kaplanmıştır. Uzunlamasına dikdörtgen bir yapısı olan caminin içinde 16 pencere var. Camideki bu pencerelerinse içerdeki bölümün aydınlatılması için uzun şekilde yapıldığı biliniyor. Zemini ile duvarlarında mermer kullanılan tarihi caminin iç mekan süslemelerinde mozaik ile freskler yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN