Ülkemizin bağcılıkta önemli merkezlerinden olan Elazığ’da, İlkeren ve Prima cinsi erkenci üzümde hasat sezonu başladı. Geçen yıl etkili olan dondan dolayı mağduriyet yaşayan üreticiler, bu sezon yüksek verim beklentisiyle tarlaya girdi.

DON FELAKETİNİN ARTINDAN REKOLTE ARTTI
Yaklaşık 110.000 dönümlük bağlarda yılda 85.000 ton rekolte elde edilen Elazığ Hoşköy Köyü’nde bağ sahipleri sıcak havaya rağmen yoğun mesailerini sürdürüyor. Geçen yıla göre verimin yüz güldürdüğünü belirten üreticiler, bölgede erkenci siyah üzümü toplayarak sezona hızlı bir giriş yaptı.
Erken üzümlerin rekolte olarak sınırlı olduğunu ve Elazığ ve çevre illere hitap ettiğini aktaran üreticiler, ürün fiyatlarının geçen yıla göre düşük kalmasından dert yanıyor. Bölgenin simgesi olan Elazığ Beyazı ve Ağın üzümü gibi kaliteli türlerin hak ettiği değeri görmesi için üreticiler, yurt dışı ihracat pazarlarının açılmasını istiyor.

ASIL HASAT EKİM AYINDA YAPILACAK
Ağustos ayında yapılan erkenci hasat sonrası bölgedeki asıl yoğun rekolteyi oluşturan ana üzüm hasadı ise 15 Ekim’den itibaren başlayacak. Kasım ile Aralık ayına kadar devam edecek hasat döneminde toplanan üzümler, tüketiciye ulaştırılacak.
