Acı ve çaresizlik

Acı ve çaresizlik

Yüzyılın afetinde 85 milyon omuz omuza verdi, dünyadan da insanlık eli uzandı. Ancak ikinci günün ardından depremi en ağır yaşayan bölgelerden yükselen yardım çığlıkları kesilmedi. Yakınları enkaz altında yaşam savaşı veren vatandaşlar ‘Acil destek’ çağrılarını sürdürdü. Gönüllülerin gayretlerine rağmen koordinasyon eksikliği ve uzman ekip yetersizliği iyi niyetli çabaları boşa çıkardı.

Kahramanmaraş’taki 7.7 ve 7.6’lık depremin ardından 10 ildeki can kayıpları 3 bin 700’ü aştı. Bildirilen kayıtlara göre 5 bin 700’den fazla bina yıkıldı. Yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen depremin ardından özellikle Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay’da yakınları enkaz altında olanların “Kurtarma ekibi yok” isyanı kamuoyuna yansıdı. Sosyal medyada konumunu belirtmesine rağmen ulaşılamayan vatandaşların olması da tepkileri artırdı.

JAPONLAR BİLE GELDİ AMA...

Türkiye’nin dört bir yanında gönüllüler seferber olurken 9bin Mehmetçik’in depremzedelere yardım ettiği duyuruldu. Ancak eğitimli ekipler yetersiz kaldı. Kritik saatler geçerken deneyimli madencilerin ve donanımlı askeri birliklerin iki gün sonra gönderilmesi ‘Çok geç. İşleri mucizeye kaldı’ yorumlarına yol açtı. Japon kurtarma timi bile bölgeye ulaşırken Türk ekiplerin havalimanında bekletilmesi de koordinasyon zaafiyetini ortaya koydu.

Afet bölgelerinde yıkım ihbarı yapılan bina sayısı resmi rakamın iki katına çıktı. Çok sayıda kayıp ihbarı yapıldı. Depremzedeleri eksi derecelere varan hava da vururken 8 binden fazla kişi enkaz altından çıkarıldı. Malatya’da 6 aylık olan ve ‘Son deprem yönetmeliğine uygun’ ilanıyla satılan binanın çökmesi vahameti gösterdi. Neredeyse ayakta binanın kalmadığı Kahramanmaraş’ın 2020’de ‘Afet Risk Azaltma Projesi’nde pilot şehir seçilmesi ‘Pilot şehirde durum buysa vay halimize’ dedirtti.

Türkiye’yi yasa boğan Maraş depremleri acısı sonrası ülke yardımlar için seferber oldu. Yaraların sarılması için her kesimden çağrılar yapıldı. Enkazlardan felaketin üzerinden bir gün geçmesine rağmen yardım çığlıklarının yükselmesi planlamaya ilişkin tepkiye neden oldu. Yaşananlara ilişkin bir eleştiri de askerin ve göçük konusunda eğitimli olan madencilerin 24 saat geçtikten sonra devreye sokulmasına geldi. “Bölgeye eğitimsiz gönüllüler gidebiliyor ama eğitimli madenciler gidemiyor”eleştirisi yapıldı. Hükümet ise 13 milyon insanı etkileyen ve binlerce canın yitirildiği afete ilişkin 7 günlük ulusal yas ilan etti.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde yaşanan depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te yıkıma neden oldu. Bölgede arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Japonya’dan ABD’ye, Tayvan’a Melksika’ya İsrail’e kadar onlarca ülkeden yardım ekipleri destek için geldi. Binlerce binanın enkaza dönüştüğü bölgede yaşanan afet Türkiye’yi yasa boğdu. Ancak bölgede yaşana koordinasyon sorunu, bazı bölgelere aradan 30 saat geçmesine rağmen yardım ekiplerinin gitmemesi tepki topladı. Yaşanan acıya çaresizlik eklendi. Vatandaş kendi yaralarını sarmaya çalışsa da enkazların kaldırılması için ağır iş makineleri gereksinimi buna geçit vermedi. Yaşanalar sırasında akan çaresizlik gözyaşları yürekleri dağladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Başkanlığı’nda depreme ilişkin yeni gelişmeleri paylaştı:

“3 bin 419 kaybımız var, yaralılarımız 20 bin 534. Enkazdan kurtarılanlar 8 bini geçmiş durumda ve yıkık bina sayımızda 5 bin 775. Şu ana kadar 312 artçımız mevcut. 6 ve üzeri olan 3 depremimiz var. 24 depremde 5 ve 6 arasında. Hava araçlarını kullanma şansımız bu sabah itibariyle arttı. Adana Havalimanı yoğun şekilde lojistik üssü haline gelmiş durumda. Özellikle bölgeye ulaşan arama kurtarma ekipleri açısından çok hızlı bir şekilde bu ekipleri Hatay, Maraş ve Adıyaman’a sevk ediyoruz.

0802krt01a-tum.jpg

48 SAAT ÖZEL ARAÇLARA GİRİŞ YASAĞI

Diğer ülkelerden gelen yardımların boyutlarına baktığımızda da; 3 bin 294 arama kurtarma personelinin geldiğini görüyoruz. Orada da 70’in üzerinde ülke talepte bulunmuş durumda bunlardan 14 ülke fiilen sahada ve Adana’dan ilgili yerlere sevk aşamasında.”

Oktay ayrıca bölgedeki kara yollarının açık tutulmasının önemine değinerek “Hatay, Maraş ve Adıyaman’da 48 saat görevli araçların, afetle ilgili bölgeye sevkiyat yapan araçların dışındaki diğer her türlü aracın girmesini durdurmuş durumdayız” dedi.

BİR ÇOK İLÇEDE ELEKTRİK VE DOĞALGAZ YOK

Öte yandan Oktay’ın açıklamalarına göre Hatay Reyhanlı’ya dün elektrik verilebildi. Antep’te Islahiye ve Nurdağı ilçelerine daha enerji verilmedi. Osmaniye’de Merkez Bahçe ve Kadirli’de risk olmadığı belirlenirse elektrik verilecek. Antep, Hatay ve Maraş’a ayrıca dün de gün boyu doğalgaz verilmedi. Bu arada AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise kendilerine 11 bin 302 yıkılan bina ihbarı geldiğini söyledi.

MADENCİLER HATAY YOLUNDA GÖNÜLLÜLER HAVALİMANINDA

Tüm Türkiye, Kahramanmaraş’tan gelen iki depremle yıkılırken, çeşitli bölgelerden vatandaşlar yardım için afet bölgesine gitmeyi bekliyor. Önceki gün 21.51’de AFAD tarafından gönüllülere gönderilen mesajın ardından İstanbul Havalimanı’na binlerce insan akın etti.

KARAR’a konuşan gönüllüler 24 saati aşkın süredir havalimanında afet bölgesine gitmeyi bekliyor. Gönüllüler "'Tatile gitmiyoruz, gönderin artık bizi’ dedik ama yine de nafile” diyerek, bekleyişlerini sürdürüyorlar. Bölgede arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldaklı madencilerin arama kurtarma çalışması yapmak için Hatay’a doğru yola çıktığını duyurdu. Yavuzyılmaz, "Hatay için güzel bir haberimiz var bunca olumsuzluğun içerisinde. Şu anda Zonguldaklı madenciler Hatay’a doğru hareket halindeler” dedi.

KAMU BİNALARI YENİ YAPILAR ÇÖKTÜ

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 2 büyük deprem çevre illerde de büyük hasara neden oldu. Depremde, hastane, AFAD binası, hava limanı, cami yıkıldı. Yollarda onarılamayacak yarıklar oluştu. Afet sırasında hizmet vermesi gereken binalarda yaşanan yıkım tepki çekerken Malatya ve Diyarbakır’da depreme dayanıklı diye satılan yeni binalar da yerle bir oldu.

Malatya’nın en yeni yerleşim yerlerinden Bostanbaşı mevkiinde inşa edilen iki bloklu Asur Konutları projesi de depremde ağır hasar aldı. Bloklardan birinin çökme anı site sakinleri tarafından kaydedildi. Asur Konutları adlı projenin yapımı bir yıl önce tamamlandı. İs-hak İnşaat tarafından hayata geçirilen Asur Konutları adlı projenin tanıtımının yapıldığı internet sitesinde “Son Deprem Yönetmeliğine Uygun Betonarme Proje, Depreme dayanıklı Radye Temel” ifadeleri yer alıyor.

YAVRUM SOĞUKTAN ÖLMÜŞ DÜN NEREDEYDİNİZ

Art arda meydana gelen iki büyük depremin alt üst ettiği Kahramanmaraş’taki arama kurtarma çalışmalarına katılan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz “Ekipler çok az, ekipman az vatandaş çaresiz” dedi. Bölgedeki durumu sosyal medya hesabından paylaşan Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Gece boyunca Kahramanmaraş’ta 12 Şubat Stadyumu‘nun yanındaki Ebrar sesinin enkazında kurtarma çalışmalarına katıldık. Ekipler çok az, ekipman az vatandaş çaresiz. Depremlerde en çok yıkıma uğrayan illerden biri olan Hatay’da vatandaşlar, kimsesiz bırakıldıklarını düşünüyorlar."

Adıyaman’da ise yıkılan binaların yanında duran bir anne “Kızım okul birincisiydi. 12 yaşındaydı. Yavrum soğuktan, yağmurdan ölmüş. Dün niye gelmediniz. Dört çocuktan biri kaldı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile İl Emniyet Müdürü Doğan İnci Adana’daki deprem bölgesine gitti. Bölge halkı arama kurtarma ekiplerinin az olmasına tepki gösterdi. Bir depremzede Kirişçi’ye “Devletsiniz ya, bir vinç bile getiremiyorsunuz değil mi?” diye bağırdı.

AFET BÖLGESİNE 66 İLAVE SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Yardım için her şeyin bulunduğu yerlerde bile, organizasyon sorunu nedeniyle imkanlar seferber edilemiyor. Basının, olaydan hemen sonra ulaşmayı başardığı birçok bölgeye en geç devlet ulaşıyor.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 66 ilave savcı görevlendirdi. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay'da 66 ilave savcı görevlendirildi. Edinilen bilgiye göre, aynı zamanda HSK'ya da başkanlık eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla, Kahramanmaraş'ta 23, Adıyaman'da 22 ve Hatay'da 21 ilave savcıya görev verildi.

10 İLDE ÜÇ AY OHAL

Depremde yaşanan plansızlığa eleştiriler sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan yıkımın 36’ıncı saatinde “Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz. Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık”dedi. Bölgede eğitime 20 Şubat’a kadar ara verildiğini duyurdu.

10 ili yıkan Maraş depremi sonrası yaşanan plansızlık ve koordinasyonsuzluk tepki çekenken hükümet bölge için OHAL ilan etti. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Halihazırda 53 bin 317 arama-kurtarma görevlimizle, su ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi. Destek personeli enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurt içi ve dışından ekiplerle sayı her geçen saat artıyor. Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik.

Bakanlıklarımıza bağlı birimlere ilave, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz yardımları bölgeye göndermektedir. TSK’mız binlerce personelinin yanı sıra 10 gemisi, 54 kargo uçağı dahil tüm imkanlarıyla çalışmalarda yer almaktadır. Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz. Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldık.

Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat’a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat’a kadar eğitim öğretime ara verildi. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız” dedi.

36 SAAT SONRA ASKER DEVREYE ALINDI

Malatya’da bulunan 2. Ordu Komutanlığı’na bağlı tüm komando tugayları deprem bölgelerine sevk ediliyor. Depremin vurduğu illerdeki bütün tugaylar ise afetzedelerin kullanımına tahsis edilecek. Milli Savunma Bakanlığı, Edirne’de komando taburunda görevli personelin de arama kurtarma faaliyetlerine destek için deprem bölgesine hareket ettiğini duyurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda “Edirne’de konuşlu 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı- mızın 1’inci Komando Taburunda görevli personelimiz, arama-kurtarma faaliyetlerine destek için Gaziantep’e intikal ediyor” denildi. Çanakkale Gelibolu’da bulunan 2. Kolordu Komutanlığı’na bağlı askerler de afet bölgesine intikal ettirildi.

PİLOT ŞEHİR PROJESİ ENKAZ ALTINDA KALDI

Arşivden çıkan haberlerde deprem merkezi Kahramanmaraş’ın üç yıl önce risk altında olduğu için ‘il afet risk azaltma planı projesi’nde pilot şehir seçildiği belirlendi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı AFAD, depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ı 2020’de, ‘il afet risk azaltma planı projesi’nde pilot şehir seçmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı projenin tanıtım toplantısında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, TOKİ’yle birlikte kent merkezinde kentsel dönüşüm projesi başlattıklarını söylemişti.

Güngör’ün sözünü ettiği projeye 2015’te başlanmış. AFAD’ın 19 Ağustos 2020’de düzenlendiği toplantı, Soylu başkanlığında düzenlenmişti. Toplantıda konuşan Soylu, şunları söylemişti:

Yaklaşık 2019 Mayıs ayından itibaren burada hummalı bir çalışma içindeyiz. Bu çalışma bizim için örnek ve pilot bir çalışmadır. Kahramanmaraş’ın oluşturduğu risk planını, Türkiye afet planıyla tüm Türkiye’ye teşvik edeceksek, 81 vilayetimizde toplantılarımızı yapıp risk çalışmalarını tamamlayalım. Kahramanmaraş’a en kısa sürede arama kurtarma birimimizi kuracağız.

MİLLETÇE TARİHİ BİR SINAMADAN GEÇİYORUZ

Maraş depreminin ardından Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu“Bu illerimizin her sokağında, her köşesinde, her mahallesinde ve her köyünde yaşanan acıları ülkemizin her bir yanında derinden hissediyoruz”dedi. Milletçe tarihi bir sınamadan daha geçildiğini belirten Davutoğlu, partisinin çözüm önerilerini 13 maddede paylaştı:

Acil müdahale koordinasyonu sağlanmalı. Önceliklendirme yapılmalı. Bölgeye erişim sağlanmalı. Acil Sağlık Hizmeti verilmeli. Acil Geçici Barınma Takviyesi. Tahliye operasyonu başlatılmalı. İletişim sorunu giderilmeli. Kırsal Alana Erişim olmalı. Güvenlik artırılmalı. Bilgi Akışı ve Kamuoyu Bilgilendirmesi sağlanmalı. İkincil tehditlere karşı önlemler alınmalı. Psikososyal Destek verilmeli.

AKŞENER YARIN BÖLGEYE GİDİYOR

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Genel Başkan Meral Akşener’in 9 Şubat Perşembe günü deprem bölgesini ziyaret edeceğini söyledi. Zorlu,“Sayın Akşener perşembe günü Kahramanmaraş’tan başlayarak deprem bölgesine intikal etmiş olacak”dedi.

Heyetin hem bölgedeki eksiklikleri afet koordinasyon merkezine ulaştırdığını hem de enkaz çalışmalarına katkı sağlamaya çalıştığını kaydeden Zorlu, “Genel BaşkanYardımcımız Burak Akburak başkanlığında oluşturduğumuz afet koordinasyon merkezi içerisinde de, yine milletvekillerimizden oluşan heyetimiz depremden en fazla etkilenen merkezlere doğru hareket ettiler. Şu ana kadar İstanbul ve Ankara’da yoğunlaşmış olmak üzere 44 tır yardım malzememiz deprem bölgesine ulaşmıştır” ifadesini kullandı.

BU DA GEÇECEK, ALLAH BİZİMLE

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu. Siyasi değerlendirme yapmayacağını söyleyen Bahçeli, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle ilgili açıklama yaptı. “Gün, bir olma, beraber olma, kenetlenme ve aynı hissiyatla kucaklaşma günüdür” diyen Bahçeli “Altından kalmayacağımız hiçbir enkaz, saramayacağımız hiçbir yara yoktur. Her seferinde imanımızla direneceğiz, hür irademizle birbirimizle beraber olacağız. Altından kalmayacağımız hiçbir enkaz, saramayacağımız hiçbir yara yoktur. Bu da geçecektir, nihayetinde Allah bizimledir. Bu çilemiz de bitecektir” dedi.

VATANDAŞ CAN DERDİNDE, ONLAR SİYASET PEŞİNDE

7.7 ve 7.6’lık yıkıcı depremler sonrası Türkiye tek vücut olup yardım için seferber oldu. Muhalefetten birlik ve beraberlik çağrısı geldi. Ancak bazı AK Partililer bu kritik anda siyaset yapmaya çalışması tepki topladı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Cumhur İttifakı olarak sahadayız. Hem AK Parti Genel Merkezi hem MHP Genel Merkezi milletvekillerimizi bölgelere gönderdik”dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise gittiği Urfa’da sosyal medya paylaşımlarını hedef aldı. Her şeyin kontrol altında olduğunu savunan Nebati "Yararıların bir çoğu depremde binalarda değil depremden kaçarken yaralanarak evlerine dönenler” ifadesini kullandı.

Nurettin Canikli ise depremzedenin tepkisine eline telefon alarak yanıt verdi. Mehmet Metiner de “Ölenleri geri getiremeyiz lakin Adıyaman’ı yeniden onaracak Reis’imiz var” tweetini attı. Bu açıklamalar “Vatandaş can derdinde onlar siyaset peşinde” tepkisine neden oldu.

AK PARTİLİ VEKİL TAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler sebebi ile AK Parti Adıyaman Milletvekili’nin de bulunduğu bina yıkılmıştı. Milletvekili Yakup Taş’ın enkaz altında kaldığı resmi sosyal medya hesabından “Vekilimiz Yakup Taş ailesi birçok ok hemşehrimiz gibi deprem nedeniyle enkaz altındadır. Dualarınıza vekilimiz ve ailesini de katar mısınız?” ifadeleri ile duyurulmuştu. Milletvekili Taş’tan dün acı haber geldi. Aydın Milletvekili Metin Yavuz, resmi sosyal medya hesabı Twitter’dan Taş, hayatını kaybettiğini açıkladı.

AKDENİZ’DE LİMANLAR ARASI ‘HAYAT’ YOLU

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde yıkımlara yol açan depremde arama ve kurtarma çalışmaları yoğun şekilde devam ederken, en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da iki depremde enkazdan çıkarılan yaralıların bir bölümü de askeri gemiyle Mersin’e taşınıyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamasının ardından Mersin Limanı’ndan yola çıkan TCG İskenderun gemisi, gece geç saatlerde İskenderun Limanı’na ulaştı. Ambulanslarla limana getiren 95 yaralı, sedyelerle gemiye taşındı. TCG İskenderun gemisi, dün saat 13.00 sıralarında da Mersin Limanı’na ulaştı. Akdeniz Bölge Komutanlığı rıhtımına demirleyen gemideki yaralılar, yine sedyelerle hazır bekleyen ambulanslara taşındı.

Başta Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere Toros Devlet Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi ve kentteki tüm özel hastanelerin ambulansları, yaralı depremzedeleri hızla hastanelere taşıdı. Yaralıların gemiden indirilmeleri sırasında askerler de sağlık görevlilerine yardımcı oldu. Yaralılarla birlikte 30 refakatçi de Mersin’e geldi.

MEKSİKA’DAN JAPONYA’YA İNSANLIK ZİNCİRİ

Depremin ardından yurt dışından çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluştan destek ve yardım teklifi geldi. Bazı ülkelerin arama kurtarma personeli akşam saatlerinde Türkiye’ye ulaştı. 14 ülkeden 3 binden fazla ekip devreye girdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil sağlık ekipleri ağının, depremden etkilenen yaralılara ve en savunmasız kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için alarma geçirildiğini söyledi.

Türkiye’nin talebiyle harekete geçirilen AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında Hollanda, Polonya, Romanya, Hırvatistan, Bulgaristan, Yunanistan, Çekya, Fransa, İtalya ve Macaristan ekip gönderecek.

DSÖ: 23 MİLYON KİŞİ ETKİLENMİŞ OLABİLİR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye ve Suriye’de meydana gelen ve binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremin 23 milyon insanın etkilenmiş olabileceği uyarısında bulunarak endişesini dile getirdi.

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Özellikle bilginin gelmediği bölgelerden endişeliyiz. Hasar tespiti, dikkatimizi nereye odaklamamız gerektiğini anlamanın bir yoludur” ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, “Tarifi imkansız bu acı gününüzde yanınızdayız. Şimdi, hayat kurtarmak ve acıları hafifletmek için hepimizin dayanışma içinde tek yürek olarak bir araya gelme vaktidir” açıklamasını yaptı.

DSÖ’nün kıdemli acil durumlar yetkilisi Adelheid Marschang, kurumun yürütme komitesine verdiği bilgide, “Yaşananlara dair genel haritalar, yaklaşık 5 milyon savunmasız nüfus, 1,4 milyon çocuk ve 350 binden fazla yaşlı dahil olmak üzere 23 milyon insanın etkilenmiş olabileceğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

YIKIMIN ORTASINDA YAŞAMA UZANAN ELLER

7.7 ve 7.6’lık iki depremin yarattığı büyük yıkımın ardından enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları sürüyor. Halen ulaşılamayan ve herhangi bir çalışmanın yapılmadığı yerlerin sayısı çok fazla. Öte yandan, AFAD ekiperinin ve çeşitli illerden gönderilen kurtarma ekiplerinin ulaşabildikleri yerlerde mucize kurtuluşlar da yaşanıyor.

Enkaz altından sağ çıkarılan vatandaşların görüntüleri depremin olduğu andan beri büyük bir keder yaşayan ülkeye umut ışığı oldu. Bir yandan ise ekiplerin zamana ve dondurucu soğuğa karşı mücadelesi devam ediyor. Süren çalışmalarda Kahramanmaraş’ta 15 aylık Meryem’e sağ olarak ulaşıldı. Hatay’da da Hülya Yılmaz ile 6 aylık bebeği Ayşe Vera’ya 29 saat sonra ulaşılabildi. Malatya’da ise 3 yaşındaki Miran 22 saat sonra enkazdan çıkarıldı.

Acı haberler de geldi. Hatay’da öğretmen Uğur Yılmaz ile 2 çocuğunun cansız bedenine ulaşıldı. Yine Hatay’da çöken binada avukat Bestami Uğur Alkan ile eşi Özge Alkan ve 12 günlük bebekleri Arven hayatını kaybetti.

16 YAŞINDAKI ŞEVVAL GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Şiddetli depremler sonrası büyük bir yıkımın yaşandığı Hatay’da, yıkılan bir binanın enkazında çalışan Kütahya Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, gelen ses üzerine yoğunlaştığı bölgede saatler süren uğraş sonucu 16 yaşındaki Şevval’i sağ olarak kurtardı. Enkazdan 22 saat sonra çıkartılan genç kız, hastaneye kaldırıldı. Enkazdan çıkarıldıktan sonra gözyaşlarına boğulan Şevval, kendisini kurtaran itfaiye erlerince sağ- lık ekiplerine teslim edilerek hastaneye götürüldü.

22 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ KURTULDU

Malatya Çavuşoğlu Mahallesi’nde 5 katlı bir apartmanın yıkılan enkazı altında kalan 3 yaşındaki Miran Tekeş ile 26 yaşındaki Abdullah Uraz, Sivas itfaiye ekipleri tarafından yapılan çalışmalar neticesinde 22 saat sonra enkaz altından sağ kurtarıldılar. Minik Miran ile Abdullah Uraz sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından tedavi için Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılırken, ekiplerin kent genelindeki arama ve kurtarma çalışmaları ise aralıksız sürüyor.

'İNŞALLAH HERKESIN ÇOCUĞU ÇIKSIN'

Hatay’da enkaz altında kalan 6 yaşındaki Elif, arama kurtarma faaliyetleri yürüten ekipler tarafından 30 saat sonra enkaz altından çıkarıldı. Kurtarılan kızının elinden tutan baba, “Canım kızım buradayım, yanındayım, korkma” diye ses- lendi. Arama kurtarma çalışmalarında ekiplere yardımcı olan ve Elif çıkana kadar yanından ayrılmayan baba, “Allah herkesin yardımcısı olsun. İnşallah herkesin çocuğu çıksın, benim çocuğum çıktı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN