AFAD'tan uyarı geldi! Artçıların büyüklüğü 5'e çıkabilir: Türkiye'de 485 tane diri fay var!

AFAD'tan uyarı geldi! Artçıların büyüklüğü 5'e çıkabilir: Türkiye'de 485 tane diri fay var!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketi ile birlikte Türkiye'deki deprem fırtınası hız kesmeden devam ediyor. Hemen hemen her yerde devam eden deprem felaketi ile birlitke AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan tarafından açıklama geldi. İlerleyen günlerde 5 ve üzeri büyüklükte artçı depremlerin olabileceğine dikkat çekti. İşte tüm detaylar...

AFAD'TAN DEPREM UYARISI GELDİ

Türkiye'de meydana gelen deprem fırtınası ile birlikte vatandaşlar panik ve endişe içerisinde evlerinde uyumaya devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketi ile birlikte 11 ilimizde yıkım yaşandı.

50 binin üzerinde can kaybı yaşanırken binlerce bina enkaz haline döndü. Yaşanan felaket ile birlikte başlatılan araştırmalar ile birlikte depreme dirençli yapı stokunun oluşturulması ve kentsel dönüşüm uygulamamasının artmasıyla birlikte depreme dair önlemlerin alınması gerektiği bilgisi paylaşıldı.

Meclis Araştırma Komisyonu ile birlikte AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplantı gerçekleşti. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar komisyonunda açıklamalar yapıldı. Ülkemizde yer alan diri fay hatlarına dair bilgiler paylaşıldı.

adobestock-109721942.webp

TÜRKİYE'DE 485 DİRİ FAY VAR!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelem MTA diri fay haritası hakkında detaylardan bahsedildi. Oldukça önemli bir harita olduğunu vurgulayarak farklı parametreleri çok daha net bir şekilde anlaşılabildiğini ve Türkiye'de 485 diri fay hattı olduğunun altını çizdi. Diri fay hatlarının uzunluğu ise 14 bin 500 kilometre civarında olduğunu belirterek her birinin en az 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceği bilgisini paylaştı.

Tatar tarafından yapılan açıklamalara göre Kahramanmaraş'ta kırılan fayın uzunluğu bir istisnaya sahip. Kırılan fayın uzunluğunu ölçmek gerekirse birkaç ülkeyle kıyaslanabileceğini ve Tayvan'dan, Güney Kore'den, Portekiz'in kara parçasının neredeyse uzunluğuna eşit olduğunu belirtti.

0x0-1668246945853.jpg

ARTÇILAR BÜYÜKLÜĞÜ 6'YI BULABİLİR

Açıklamalarına devam eden Tatar'ın analizlerine göre Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde yıkımların olduğu yerlerin genellikle fay hattı üzerinde olan yerler olduğunu ifade etti. İnsanların deprem felaketinde faya çok yakın olduklarının altını çizdi.

Deprem ile birlikte yer kabuğu 7,3 metre kadar yerinden oynadığı görüldü. Deprem felaketi ile birlikte artışların devam edeceğini belirten uzman isim 5 ve üzeri büyüklükte artçıların olabileceği gibi büyüklüğün 6'yı da bulabileceğini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN