Afet bölgesindeki plansızlık doktor raporunda: Hastane boşaltılmış, çadır yok, AFAD'a, 112'ye ulaşamadık

Afet bölgesindeki plansızlık doktor raporunda: Hastane boşaltılmış, çadır yok, AFAD'a, 112'ye ulaşamadık

Depremde yaşanan arama kurtarma çalışmalarının yetersizliği ve plansızlığı Malatya'ya giden bir doktor yazdığı raporunda tüm çıplaklığıyla anlattı: Hastanenin servis binası tahliye dilmiş. İtfaiye müdürü sizi sahaya gönderelim ama bizim yetkimiz yok AFAD ile görüşün dedi. Bizde defalarca AFAD'ı, jandarmayı ve 112'yi aradık ama ulaşamadık. Çadır kurmuşlar çadırlardan biri yıkıldı. Soğuk, su ve gıda yok. Bölgede muazzam bir kaos var.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6'lık yıkıcı depremlerin büyük hasar oluşturduğu bölgede yaşanan arama kurtarma çalışmalarının yetersizliği ve plansızlığı bölgeye giden bir doktor yazdığı raporunda tüm çıplaklığıyla anlattı:

“Gece saat 3.30 gibi Malatya’ya indirdi bizi. Yaklaşık 200 kişi, en az 150 tanesi sağlık çalışanı. Havalimanından itfaiye merkezine geldik. Orda beklerken itfaiye müdürü bizi eğitim araştırma hastanesine yönlendirdi. Yürüyerek oraya geçtik. Hastanede çok fazla hasta yoktu gece olduğundan zaten az olan arama kurtarma çalışmaları tamamen durmuştu.

Hastanenin acil binası ile servis binası ayrı ayrı idi. Servis çok katlı olduğundan ve depremden ciddi boyutta etkilendiğinden orayı tahliye etmişler ve hastaları acile almışlar. Bize oradaki yönetici siz geçin servis binasına (yıkılma tehlikesine rağmen) orda dinlenin sabah sizleri servislere dağıtalım dediler. Millet itiraz etti falan. Bir kısmımız itfaiyeye geri döndük, itfaiye müdürü sizi sahaya gönderelim ama bizim yetkimiz yok AFAD ile görüşün dedi.

'AFAD'I, JANDARMAYI VE 112'Yİ ARADIK AMA ULAŞAMADIK'

Bizde defalarca AFAD'ı, jandarmayı ve 112 aradık ama ulaşamadık. En son 112 konuta merkezinin orda Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi'nin (SAKOM) merkezi olduğunu öğrenip oraya gittik. Orda 30 tane ambulans vardı ve ekipler duruyordu. Herhangi bir çalışma olmadığından beklemede idiler. Van'dan-Erzurum’dan gelen ekipler bizde saatler önce gelmişler ve sadece bekliyorlar. Çadır kurmuşlar çadırlardan biri yıkıldı. Soğuk, su ve gıda yok.

'KİMSENİN BİR ŞEY YAPTIĞI YOK'

SAKOM ile 3-4 defa görüştük. Ekip olarak ambulanslara destek veya Maraş, Adıyaman yada hataya yönlendirme yapın dedik. Kimsenin bir şey yaptığı yok. En son bizi ambulanslara verin dedik aldığımız cevap “siz özel hastaneden geliyorsunuz ambulansa destek için kamuda çalışanları alabiliriz” dediler. Tartışmamak için zor tuttuk kendimizi. Araç ayarlayıp Maraş’a gidelim dedik kendi imkanlarımızla ama yollar kapalı dendi. Saatler geçtikçe bizde soğuktan düşmeye başladık. Hastaneye geri döndük. Hastane müdürü gibi biri ile görüştük, saçma sapan konuşmalar, stepne gibi yeşil alanda görevlendirmeler vs.

'BÖLGEDE MUAZZAM BİR KAOS VAR'

En son ufak çaplı bir tartışma sonrasında oradan da çıktık. İtfaiye ile görüştük tekrar onlarda bize arama kurtarma ekibi lazım sizi alamayız dediler. Zaman geçtikçe artık yük olmaya başladığımız anladık. Muazzam bir koordinasyon sıkıntısı, organizasyon çok kötü. Bu yine biraz ayakta kalan Malatya da böyle diğer illeri düşünemiyorum. En son bir şekilde Elazığ’a geldik. Sabaha kadar havalimanında kaldık uçağı bekledik. Arkadaşların bir kısmı uçakla döndüler ben ve diğer arkadaşlarım yarın Erzurum üzerinden dönüp geleceğiz.

Bölgede muazzam bir kaos var. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor ama hiçbir organizasyon olmadığından insanlar enkaz altında telef oluyor resmen.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN