AK Partili Mehmet Metiner'e ABD'den ret: Vize talebi kabul edilmedi

AK Partili Mehmet Metiner'e ABD'den ret: Vize talebi kabul edilmedi

AK Parti'de üç dönem milletvekilliği yapan gazeteci-yazar Mehmet Metiner, diplomatik pasaportla yaptığı ABD vizesi başvurusunun reddedildiğini duyurdu. Metiner, ret kararının ABD ve İsrail politikalarına yönelik eleştirilerinden kaynaklandığını savundu.

Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, sosyal medya hesabı X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımlarla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği'ne yaptığı vize başvuru sürecinde yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştı.

20 Nisan 2026 tarihinde sabah saatlerinde büyükelçiliğe gittiğini belirten Metiner; başvurusunu diplomatik pasaportuyla ve Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı resmi yazıyla gerçekleştirdiğini aktardı. Açıklamasına göre Metiner, parmak izi ve fotoğraf alımı gibi standart işlemlerin ardından gişedeki görevliyle mülakat gerçekleştirdi.

"BEKLETİLMEM ONUR KIRICI"

Görevlinin kendisine "Milletvekili misiniz?" ve "Ayrıca gazetecisiniz" şeklinde sorular yönelttiğini belirten Metiner, pasaportunun içerideki başka bir yetkiliye gösterilmesinin ardından yaklaşık 45 dakika bekleme salonunda tutulduğunu ifade etti.

Kendinden sonra gelenlerin işlemlerini bitirip gitmesi üzerine duruma tepki gösterdiğini aktaran Metiner, gişe görevlisine giderek, "Elimde Dışişleri Bakanlığımızın yazısı var. Diplomatik pasaportum var. Bu şekilde bekletilmem hiç hoş değil ve onur kırıcı. Bekletilmeye devam edilecekse pasaportumu geri istiyorum" dediğini bildirdi. Bu tepkinin ardından kısa süre sonra çağrıldığını ve talebinin reddedildiğinin yazılı bir kağıtla kendisine iletildiğini kaydetti.

DIŞİŞLERİ'NE "MÜTEKABİLİYET" ÇAĞRISI

Yaşanan olay sonrası Dışişleri Bakanlığı'nın ilgili genel müdürü ile iletişime geçtiğini belirten Metiner, Türkiye'nin ABD'li yetkililere benzer durumlarda "mütekabiliyet" (karşılıklılık) ilkesi uygulamadığını öğrendiğini ifade etti. Bu duruma tepki gösteren Metiner, "Vize vermeyecek birinin parmak izini hem de etraflıca niçin alıyorlar? Umarım Dışişleri Bakanlığımız bu konuda gereğini yapar" ifadelerini kullandı.

"SEBEBİ ABD POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKMAM"

ABD Büyükelçiliği'nin ret kararı vermesini beklediğini ve süreci "test etmek" amacıyla başvuru yaptığını dile getiren eski milletvekili, kararın siyasi olduğunu savundu. Metiner açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

"ABD’nin vize talebime niçin olumsuz cevap verdiği bilinmeyen bir şey değil. Sebebi ABD ve İsrail politikalarına karşı çıkmak. Medyada bunu yüksek sesle dile getirmek. Özgürlük anlayışları bu kadar işte! Doğrusu vize vermeyeceklerini tahmin ediyordum. Yanılmadım. Buna rağmen test etmek amacıyla başvuruda bulundum. Olanda hayır vardır."

YORUMLAR (12)
12 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN