Tokat'ın köklü mutfak kültürünün simgeleri haline gelen çemen ve madımak, bu kez sofraların değil kimya laboratuvarının konusu oldu. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğrencileri, yürüttükleri Ar-Ge çalışmasıyla çemen ve madımak bitkisinin esanslarından kolonya üretti.
Akademisyenlerin rehberliğinde gerçekleştirilen projede öğrenciler, hem teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı buldu hem de kentin coğrafi değerlerini inovatif bir kozmetik ürününe dönüştürdü.
"FİRMALARA AR-GE VE FORMÜL DESTEĞİ SUNUYORUZ"
Çalışmalar hakkında bilgi veren Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Budak, üniversite olarak yerel değerlerin ticarileşmesine önem verdiklerini vurguladı:
"Tokat’ın yöresel ürünlerini katma değerli ürünlere dönüştürürken sektördeki firmalara araştırma-geliştirme ve formül desteği sağlıyoruz. İŞKUR Gençlik Programı sayesinde öğrencilerimiz bir yandan eğitimlerini sürdürürken diğer yandan üretime katılarak harçlıklarını çıkarıyor. Sürece katkı sunan kurumlarımıza ve üniversite yönetimimize teşekkür ediyoruz."

ÇEMENİN YOĞUN KOKUSU ÖZEL FORMÜLLE KIRILDI
Çemenin tüketildikten sonra bıraktığı baskın aromayı hafifletmeyi başardıklarını belirten kimya öğrencileri, üretim aşamalarını şu sözlerle aktardı:
Yüksek lisans öğrencisi Elif Şeref: "Yöresel bir değeri kimya bilimiyle buluşturduk. Amacımız geleneksel mirasımızı farklı ve modern bir ürüne dönüştürmekti."
4. sınıf öğrencisi Harun Çolak: "Çemenin tüketim sonrası bıraktığı keskin kokudan yola çıktık. Hocalarımızla yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda o yoğun aromayı seyrelterek oldukça ferah, yumuşak ve hoş bir kokuya dönüştürdük."
Yüksek lisans öğrencisi Serap Akdeniz: "Bölgenin baharat ve tohum esanslarını dengeli bir şekilde harmanlayarak Tokat mutfak kültürünü yansıtan özgün bir ürün geliştirdik."

