Babacan'dan 'Ali Babacan gerçekten aday olmak ister mi?' sorusuna cevap: 'Şu anda bizim önceliğimiz kim sorusu değil'

Babacan'dan 'Ali Babacan gerçekten aday olmak ister mi?' sorusuna cevap: 'Şu anda bizim önceliğimiz kim sorusu değil'

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, 'Altılı Masa'nın adayı olmak ister mi?' soruna, "Eğer Altılı Masa benim ismim üzerinde mutabık kalırsa tabii ki hem rahat seçilirim hem de en iyi şekilde yönetirim. Ama şu anda bizim önceliğimiz kim sorusu değil" şeklinde yanıt verdi. Babacan, 'Adayın ne zaman açıklanacağı' sorusuna ise, "Bazı çalışmalar bitmeden ortak adayın belirlenmesinin doğru olmayacağını baştan beri söyledik. Kararlı bir şekilde de bu sıralama ile gidiyoruz" dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Medyascope’ta Ruşen Çakır’ın sorularını cevapladı. Babacan, gündeme dair sorulara yanıt verirken, “Çok isim geçiyor diyorsunuz sizin isminiz de geçiyor, Ali Babacan gerçekten aday olmak ister mi?” sorusuna, "Bizim önceliğimiz altı genel başkanın oturduğu masanın içinden bir aday çıkması. Bizim önceliğimiz bu çünkü bu süreci hızlandıracaktır ve kararlar daha hızlı alınacaktır. Dışarıdan bir yedinci isim söz konusu olduğunda, o ismin sürece adaptasyonu biraz daha zaman alacaktır. Ama altılı masa nihayetinde dışarıdan bir isim konusunda mutabakata varırsa ne olur? Birkaç hafta daha gerek olur adaptasyon sürecine o da olur. Benimle ilgili konuya gelince, eğer Altılı Masa benim ismim üzerinde mutabık kalırsa tabii ki hem rahat seçilirim hem de en iyi şekilde yönetirim. Ama şu anda bizim önceliğimiz kim sorusu değil" ifadelerini kullanarak yanıt verdi.

'BUNUN DOĞRU OLMAYACAĞINI HEP SÖYLEDİK'

DEVA Partisi lideri Babacan, Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayın ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“İlk baştan bir kronoloji oluşturduk ve bunu prensip olarak çok önemli gördük. Bu sıralama; önce anayasa değişikliği paketi üzerine çalışmamızı tamamlayacağız, arkasından ortak politikalar metni oluşturacağız ve aynı zamanda hükümet programı; üç, geçiş sürecinin yol haritası. Yani seçimlerden sonra parlamenter sisteme geçilene kadar ülke nasıl yönetilecek. Bir bakıma parlamenter sistemin ruhunu mevcut anayasa ile yaşatmayı nasıl başlayacağız? Bu çalışmalar bitmeden ortak adayın belirlenmesinin doğru olmayacağını baştan beri söyledik. Kararlı bir şekilde de bu sıralama ile gidiyoruz.

'BİZİM DE KARARIMIZI KOLAYLAŞTIRACAK'

Tabii ki haklı olarak toplumumuzda çok büyük bir merak var. Toplumumuz altılı masanın ortak adayının ne olacağıyla ilgili yoğun bir tartışma ve değerlendirme süreci şu anda yaşıyor. Toplumdaki bu tartışma, ismi çok geçen az geçen herkesle ilgili toplumda kanaatlerin oluşması zamanı geldiğinde bizim de kararımızı kolaylaştıracak. Bahsettiğim çalışmalar bitmeden aday isimleri konuşulduğunda adayların kimlikleri ve geçmişleri tartışılıyor. Halbuki biz ne yapacağımız konusunda mutabakata vardığımızdan sonra, yani altı parti ve ortak aday ülkeyi beraberce nasıl yöneteceği, o süreçte ülkenin sorunlarını çözmek için ne yapacağıyla ilgili konuları bitirip koymadan adayı tartıştığımızda kimlik ve geçmiş tartışılıyor."

'YÖNETİM MODELİ ÜZERİNDE YÜZDE 95 MUTABAKAT VAR'

Bir taslak belgesinin olduğunu söyleyen ve yönetim modeli üzerinde büyük oranı mutabakat sağlandığını belirten Babacan, “Bir taslak belgemiz var. Eylülde sessiz liderler turu yaptım, öneri listemizi sunduk liderlere. Bütün liderler kendi önerilerini getirdi. Yüzde 95 oranında bu yönetim modeli üzerinde mutabakat var. Henüz yüzde 100 mutabakata varılmadan içerikle ilgili bilgi vermeyi çok doğru bulmuyorum" şeklinde konuştu.

ORTAK ADAY TARTIŞMALARI

Ortak adayla ilgili konuşan Babacan, “Altılı Masa’daki partiler bile kendi içlerinde bu konuyu istişare etmeye yeni başladı. Altılı Masa’da hiçbir isimle ilgili bir tartışma bugüne kadar olmadı, ortak aday süreci yeni başlıyor. Dışarıdan görüşmeleri de ben aceleci görüyorum. Bizim adayımızın sadece altı partiden değil mümkün olduğunca çok partiden destek alması bu işin rasyonelitesinin gereğidir. Ben daha önce de söyledim iktidar partisinin tabanın bile destek gelebilir ortak adaya” dedi.

'HDP İLE AÇIK, ŞEFFAF GÖRÜŞÜYORUZ'

HDP ile ilişkilerine de değinen Babacan “HDP’yle açık, şeffaf görüşüyoruz” dedi.

Ortak adayın herkesle görüşmeye açık olması gerektiğini söyleyen Babacan “Adayın herkesi buluşturan biri olması gerekiyor. Böyle bir şey olabilir mi? ‘Bizim ortak adayımız falanca partiyle diyaloğa kapalı, öyle bir aday seçeceğiz ki şunlarla asla görüşmesin’. Çok yanlış bir yerden başlamış oluruz” dedi.

'KENDİ LOGOMUZLA, KENDİ LİSTEMİZLE SEÇİME GİDECEĞİZ'

Milletvekilliği seçimlerinde nasıl strateji uygulayacaklarını söyleyen Babacan, bir komisyon kurduklarını söyledi:

“Bugünlerde isim vereceğiz bu komisyona. Buradaki nihai kararı konuşmak için erken. Altı parti 81 ilde ve seçim bölgesinde her biri ayrı ayrı kendi listesiyle girerse kaç milletvekili çıkacak ya da bir olursa kaç milletvekili çıkacak? Bilim ile siyasetin matematiği ayrı işliyor. O zaman bütün partilerin tek şemsiye altında seçime girmesi gerekiyor. O da olmaz, her parti kendi tabanına hitap etmeli. Dolayısıyla iyi planlamak gerekiyor. Bizim kontenjan derdimiz yok, kendi logomuzla seçime gideceğiz.”

'GEREĞİNİ YAPALIM'

Seçimlerden önce hiçbir partinin seçimde yüzde kaç alacağını önden hesap ederek bir çalışma olmaz, öyle bir çalışmayla seçime gidilmez. eğer öyle bir çalışmayla seçime gidilse o zaman her parti kendi yoluna. Bu partilerin hepsi eşitler olarak Masa'ya oturmuştur. Buna karşı olanlar varsa hemen söylesin, gereğini yapalım.

'22 TANE EYLEM PLANIMIZ VAR'

Kuruldukları ilk günden beri seçim sonrasına hazırlandıklarını vurgulayan Babacan "Türkiye tarihinde bunu gibi bir çalışma yapılmadı. 22 tane eylem planımız var. Pazar günü bunların lansmanını yapacağız. Seçimlerden sonra seçilecek bakanları en az 5 yıl meşgul edecek ev ödevi var" diye konuştu.

TEMEL HAKLAR EYLEM PLANI

Temel Haklar Eylem Planı'yla ilgili konuşan Babacan, "Bu planda toplam 354 tane madde var. Bu maddelerin içerisinden üç tanesi tartışıldı. Diğer maddelerle ilgili görüşünüz var mı? Bu maddelerle ilgili ne diyorsunuz? Ses çok, çünkü sapasağlam çalışma. 'Anayasa'dan 'Türk' ifadesini çıkarıyorlar' diyorlar. Öyle bir şey yok. Eylem planlarımızda anayasanın ilk dört maddesinde değişiklik yaptığımız iddiaları yalan" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN