Amasra'daki faciada bir ihmal de Enerji Bakanlığı'ndan gelmiş: Faciadan 40 gün önce 'tehlikeli bir durum yok' demiş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün, Amasra’da 42 işçiye mezar olan kömür ocağı için faciadan 40 gün önce Türkiye Taşkömürü Kurumu’na gönderdiği yazıda “Ocak genel tahkimatının ve havalandırmasının yeterli olduğu, söz konusu ocakta işletme açısından tehlikeli bir durumun bulunmadığı, söz konusu yeraltı ocağında üretime hazırlık ve üretim faaliyetlerine daimi nezaretçi kontrolünde devam edilmesi gerektiği hususları tespit edilmiştir” dediği ortaya çıktı.

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında 42 madencinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün, 6 Eylül 2022 tarihinde, yani faciadan 40 gün önce Türkiye Taşkömürü Kurumu’na gönderdiği resmi yazı, soruşturma dosyasına girdi. Genel Müdür Yardımcısı Bayram Arı imzalı yazıda, Amasra’daki madende üretime devam edilebileceği kaydedilerek, madencilerin ferdi kaza sigortasının olduğuna dikkat çekildi.

Yazıda şunlar belirtildi: “Yapılan tetkik ve incelemeler neticesinde, Amasra Müessesi’ne bağlı temsili Y: 448273- X: 4621100 koordinatında temiz hava girişi ve temsili Y: 448113- X: 4620851 koordinatında nefeslik girişi olan yer altı ocağında üretim panosunun bulunduğu, ocak genel tahkimatının ve havalandırmasının yeterli olduğu, ocağın yeryüzüne ikinci bağlantısının bulunduğu, söz konusu ocakta işletme açısından tehlikeli bir durumun bulunmadığı, daimi nezaretçi atamasının bulunduğu, çalışanlar için süre bitim tarihi 1 Mart 2023 olan zorunlu ferdi kaza sigorta poliçesinin bulunduğu, söz konusu yer altı ocağında üretime hazırlık ve üretim faaliyetlerine daimi nezaretçi kontrolünde devam edilmesi gerektiği hususları tespit edilmiştir. Bu çerçevede, sahadaki faaliyetlerin daimi nezaretçi kontrolünde işletme güvenliği ile ilgili tedbirler alınarak sürdürülmesi gerekmektedir.”

HAVALANDIRMALAR PROJEYE UYGUNMUŞ

Yazının ekinde tetkik raporu da yer aldı. 6 Nisan 2022 tarihli raporda, “Yanıcı ve patlayıcı gaz geliri olan yer altı ocaklarında havalandırma, projeye uygun tesis edilmiş mi? Üretim panoları birbirinden bağımsız havalanıyor mu? Müsaade edilen limit değerde gaz içeriyor mu” sorusuna olumlu anlamda “Evet” yanıtı verildiği görüldü. 3 Ağustos 2022 tarihli ikinci tetkik raporunda ise ilk rapordaki olumlu “Evet” yanıtı tekrarlanarak raporun sonunda şu değerlendirme yapıldı:

“Ocak alanında üretim faaliyetlerinin yürütüldüğü -300/-350 yarı mekanize sağ tavan damak ayakta, ayak arkasında göçmeyen lokal kısımların tamamen göçertilmesi gerektiği, ayakta şiitler arasında boşluk oluşmasına müsaade edilmemesi gerektiği, işletme şartlarından dolayı zorunlu olarak oluşan boşluklarda ise kavlak düşmelerine karşın ek tahkimat yapılması gerektiği, ocakta ilerleme çalışmalarının yürütüldüğü hazırlık galerilerinden gaz gelirlerinin doğru tespiti için merkezi izleme sensör lokasyonlarının seyreltilmiş hava içerisinde kalmadan hazırlık galerileri dönüş havasını ölçecek şekilde konumlandırılması gerektiği tespit edilmiştir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN