Amasra maden faciasındaki ihmallere bir yenisi daha eklendi: Gaz izleme odasında personel eksikmiş

Amasra maden faciasındaki ihmallere bir yenisi daha eklendi: Gaz izleme odasında personel eksikmiş

Bartın Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasında ihmaller bitmiyor. Maden ve Petrol İşleri Kozlu Üretim Müdürü Yusuf Aydın, TBMM komisyonunda maden için hayati öneme sahip merkezi gaz izleme odasında eksik personelin bulunduğunu kabul etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik Teftiş İş Başmüfettişi Alparslan Kılıçarslan da “Türkiye Taş Kömürü’nün iç yönergesine göre iki kişi olması gerekiyor” diye konuştu.

Bartın Amasra’da 42 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına yönelik TBMM’de kurulan komisyonda ihmaller zincirine bir yenisi daha eklendi.

TBMM’de kurulan Amasra Maden Kazası Araştırma Komisyonu’nda önceki gün bilgi veren Maden ve Petrol İşleri Kozlu Üretim Müdürü Yusuf Aydın, maden için hayati öneme sahip merkezi gaz izleme odasında “eksik personelin bulunduğunu” kabul ederek “Kazanın olduğu tarihte toplam görevli sayısı dokuz kişi, yani üç vardiyaya böldüğümüz zaman normalde üçer kişidir; fakat o gün bir kişi görünüyor” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik Teftiş İş Başmüfettişi Alparslan Kılıçarslan da Aydın’ın verdiği bilgileri doğruladı. Kılıçarslan, “Türkiye Taş Kömürü’nün (TTK) iç yönergesine göre iki kişi olması gerekiyor” diye konuştu.

ÜÇ KEZ İHALE YAPILMIŞ

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre, komisyonun önceki toplantılarında madendeki havalandırma sorunu sıkça gündeme getirilmiş ve havalandırmayı sağlayan aspiratörlerle ilgili üç kez ihaleye gidildiği açıklanmıştı. Ancak firmanın “bu taahhüdünü yerine getirmediği” için ne kadar ceza kesildiği bilgisi paylaşılmamıştı. O bilgi de son toplantıda, TTK Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz’dan geldi. Kiraz, 2021’de yeni ihaleyi alan ve taahhütlerini süresi içerisinde yerine getiremeyen firmaya ilişkin “Aspiratör ihalesiyle ilgili olarak uygulanan günlük ceza 385 Avro’dur. Cezalı olarak firmanın süresi 67 gün, 478 bin 652 TL bir ceza olacak. Amasra Müessesesi’nde son yapılan acil durum tatbikatı 10 Ağustos 2022’de yapılmıştır” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN