Bartın'daki maden faciasında ihmaller zinciri: 335 kez alarm çalmış

Bartın'daki maden faciasında ihmaller zinciri: 335 kez alarm çalmış

Bartın Amasra’da 42 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin Bartın Emniyet Müdürlüğü'nün hazırladığı raporun ayrıntıları ortaya çıktı. Rapora göre, patlama öncesi dedektörler yüksek metan nedeniyle 335 kez alarm verdiği ancak önlem alınmadığı öğrenildi. Öte yandan raporda, gazı tahliye eden fanın arızalı olduğu belirtilirken oksijen maskesi takma eğitimini almadığı halde kağıt üzerinde almış gibi gösterildiğini söyleyen bir madencinin ifadesi de yer aldı.

Bartın Emniyet Müdürlüğü, Amasra'daki maden faciasına ilişkin 235 sayfalık rapor hazırladı. Raporda birçok ihmaller zinciri tespit edildi.

NTV'nin haberine göre, patlama öncesi metan gazındaki yükselişe dikkat çekilen fezlekede sistemler 335 uyarı vermesine rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı belirtildi.

Bartın Emniyet Müdürlüğü Fezlekesi'nde şu ifadeler yer aldı:

''Metan gazı değerlerinin patlama anına kadar toplamda yüzde 1 ikaz seviyesini 85 kez geçtiği, yüzde 1.5 alarm seviyesini 5 kez geçtiği, karbonmonoksit değerlerinin patlama anına kadar ikaz seviyesini 60 kez geçtiği, havalandırma vantilatörü değerlerinin 53 kez ikaz verdiği belirlendi''

ALINMAYAN EĞİTİMİ ALINMIŞ GİBİ GÖSTERMİŞLER

Fezlekede madendeki havayı tazeleyen ve metan gazını tahliye eden havalandırma fanının arızalı olduğu tespitine de yer verildi.

Bartın Emniyet Müdürlüğü hazırladığı raporda “Patlamanın gerçekleştiği kısmında bulunan fanın çalışmadığı, bir gün öncesinden itibaren sürekli uyarı ve alarm kayıtlarının olmasına rağmen tamir edilmeden patlatma yapıldığı tespit edilmiştir” açıklamasına yer verdi.

Fezlekede oksijen maskesi takma eğitimini almadığı halde kağıt üzerinde almış gibi gösterildiğini söyleyen bir madencinin ifadesi de aldı.

Patlama ile ilgili soruşturma kapsamında aralarında müessese müdürünün de olduğu 9 şüpheli taksirle adam öldürme suçlaması ile tutuklanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN