Bartın'daki maden faciasında bir kritik iddia daha: Kapatılması gerekirken siyasi baskıyla çalıştırıldı

Bartın'daki Amasra maden ocağının güvenlik sorunları nedeniyle sigortasız olduğu ve kapatılması gerekirken siyasi baskıyla çalıştırılmaya devam edildiğini ileri sürülen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Türkiye Taş Kömürleri'nin diğer dört madeninde de facia yaşanabileceğini söyledi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında 14 Ekim 2022 tarihinde meydana gelen patlamada 42 işçi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün (16 Kasım 2022 Çarşamba günü) Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bütçeleri görüşüldü.

Görüşmelerde, Amasra maden faciasını gündeme getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Amasra'da ağustos ayının sonu eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik heyet madene indi. Tahkimatla madende ciddi sorunlar olduğu ve bu sorunların 45 gün içerisinde çözülmesini talep ettiler.

Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmadı. Mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak. Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam etti. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geldi.

Facianın ardından sigorta yetkilileri çağırıldı ve bu olay sümenaltı edildi. Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderildi" dedi.

chp-genel-baskan-yardimcisi-ahmet-akin.jpg
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın

"YOKSULLUĞU GİZLEME ÇABANIZ VAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın'ın konuşması şöyle:

"Bir enerji buhranı ile karşı karşıyayız... Halkın enerji hakkını gasp ettiniz. Türkiye'de vatandaşlarımızı enerji yoksulluğu ve yoksunluğuna tanıştırdınız. Vatandaşı maalesef bir müşteri gibi gördünüz, bu düzene mahkûm ettiniz...

Dünya devletleri vatandaşını kolluyor. Siz, vatandaşlarımızın faturalarını ödeyemediğini bile bile zam yapıyorsunuz. Bir de çıktık, 'şu kadar sübvanse ettik' diyorsunuz. Vatandaşa destek verin ondan sonra gelip, bunu anlatın.

Geçen sene 200 TL olan asgari elektrik tüketimi bugün 450 TL. Geçen 550 lira olan doğal gaz tüketim bin 550 lira, insaf. Vatandaşımızın iki faturası kazancın neredeyse yarısı. Bakıyoruz, Avrupa İstatistik Ofisi'ne.

Orada enerji yoksulluğu tanımı şöyle; 'Gelirinin yüzde 25'i faturasını karşılıyorsa enerji yoksulu' sayılıyor. Bizim asgari ücretli çalışan vatandaşlarımızın yarısı asgari ücretli. Siz ücretli çalışanlarının yarısını enerji yoksulu yaptınız.

Bir de bu yoksulluğu gizleme çabanız var. EPDK ve kurum kuruluşlarına da sesleniyorum, sizin biliyoruz ne yaptığınızı? Ancak siz AK Partili Bakan'a bakmayın.

Biz iktidara geldiğimizde; liyakat sahibi, dürüst bürokratlarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Vatandaşa hesap veren, şeffaf yönetimle çalışacağız.

bartin-amasra-maden-ocagi-nerede.jpg

"VERİ CAMBAZLIĞI YAPIYORSUNUZ"

Halkın bilmesi gerekenleri bürokratlar değil, Bakan saklıyor. AK Parti’nin Genel Başkanı saklıyor. Bakan Bey neyi saklıyor? Yanlış enerji politikalarıyla algı yönetimiyle yönetmeye çalışıyor.

AK Parti ülkemizde öyle bir enerji yoksulluğu yaşatıyor ki, resmi raporlara göre yaklaşık 1 milyon 200 bin abonenin doğal gazı, faturalarını ödeyemediği için kesildi. Bunu söyleyen biz değiliz, bunu söyleyen EPDK'nın 2021 raporu.

Yıl 2022, verileri tam olarak açıklamaya korktuğunuz için verileri açıklamaya korktuğunuzdan veri cambazlığı yapıyorsunuz. Bu size yakışıyor mu Sayın Bakan?

Doğal gazda ve elektrikte kesinti sayılarını açıklayıp ülkemizde yaşattığınız yoksulluğun görünümü engellemek ve bambaşka bir veriyi kesinti sayısı diye açıklamak yakışmıyor.

2021 elektrik abonelerinde toplam 3 milyon 449 bin kesinti uygulandı. Siz de bu sayının 425 bin olduğunu açıkladınız. Türkiye'de yaşanan bu yoksulluğu gizlemeye çalışıyorsunuz.

Bir abone 11 ay boyunca elektriği kesik durumda olsa bile 1 ay elektriği açık kaldığı için bu abonenin durumunu kesinti olarak göstermiyorsunuz. Valla sayın bakan sizi tebrik ederim. Bu gidişle bu veri saklamayla TÜİK'i bile geride bırakırsınız.

bartin-amasra-maden-patlamasi-ne-zaman-oldu.jpg

"BOTAŞ'IN GÖREV ZARARINI AK PARTİ Mİ KARŞILIYOR?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 liralık doğal gaz faturasının vatandaşa yansıtmadan 75 lirasını biz kaynağından karşılıyoruz diyerek, vatandaşlarımızı algıyla oylamaya çalışıyor. Siz ne derseniz deyin insanlar evine gitti mi o sıkıntıyla karşı karşıya kalıyor.

Vatandaş yoksulluktan kara kıştan inim inim inlerken, algı yapıyorsunuz. Destekse enerji çeki verin. Sizin o verdiğiniz sübvansiyon benim Ayşe teyzemin evini ısıtmıyor. Maddi destek verin.

Hem Genel Başkanınız hem sayın Bakan 'Biz karşılıyoruz' derken cebinizden mi karşılıyorsunuz? BOTAŞ'ın görev zararını AK Parti mi karşılıyor? BOTAŞ'ın zararını, Sayın Bakan; siz kendi maaşınızdan kapatıyorsunuz da biz mi bilmiyoruz?

Yanlış politikalarınız, hem kurumlarımızın hem vatandaşımızın cebini batırdı. Politikalarınız dışa bağımlı. 20 yıldır iktidardasınız. Hala, yerli ve milli diyerek vatandaşı aldatmaya çalışıyorsunuz.

"TEİAŞ ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAN ÇIKACAK"

Kamunun enerji politikalarındaki rolünü yok ettiniz. Her şey özelleşti. İktidarımızın ilk 90 gününde, TEİAŞ özelleştirme kapsamından çıkacak.

Sizin Genel Başkanınız, 'Sizin hayatınızda sadece mum, gaz vardı' derken 21. Yüzyılda 500 bin nüfuzlu koca kenti karanlıkta bıraktınız ya. Bu utanç bile size yeter.

Oradaki vatandaşımızı 6 gün boyunca muma ve gaza mahkûm ettiniz 21 yüzyılda. Bu kadar beceriksizlikle liyakatsizlikle bu bakan burada nasıl oturuyor, vallahi hayret ediyorum ya.

bartin-amasa-maden-patlamasi-nasil-oldu.jpg

"KAPATILMASI GEREKEN MADEN, SİYASİ BASKIYLA ÇALIŞTIRILDI"

Türkiye'yi iş cinayetlerinde de dünyanın zirvesine taşıdınız. 42 madencimiz hayatını kaybetti. Bir ay geçti. Başka ülke olsa ne iktidar ne bakan kalır. İstifasını verir. Bugün çok ciddi bir iddiayı gündeme getireceğim.

Soma faciasından sonra tüm madenlerin özel sigorta kapsamına alınması zorunlu hale getirildi. Facianın yaşandığı Amasra'da da ağustos ayının sonu eylül ayının başı gibi özel sigorta için 3 kişilik heyet madene iniyor.

Tahkimatla madende ciddi sorunlar olduğu ve bu sorunların 45 gün içerisinde çözülmesini talep ediyorlar. Madende sorun tespit edildiği için sigorta yapılmıyor ve mevzuata göre sigorta olmadan madenin çalışması yasak.

Siyasi baskılarla maden çalıştırılmaya devam ediyor. Bu sürenin sonuna doğru facia meydana geliyor. Facianın ardından sigorta yetkilileri çağırılıyor ve bu olay sümenaltı ediliyor.

Bu iddialar doğruysa madenciler bile bile ölüme gönderilmiştir. Bize gelen bilgilerde Türkiye Taş Kömürleri'nin diğer dört madende de facia yaşanabilir sorumluluk yükümlük sizin üzerinize."

bartin-amasra-maden-patlamasi-neden-oldu.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN