Ankara’da ‘Denizi yok’ diyeni utandıracak bolluk dikkat çekiyor. Nallıhan’da gelişen balıkçılık sayesinde, her gün 3 ton avlanıyor, göletten çıkan balıklar hem iç hem dış pazarda kapış kapış satılıyor...
Ankara’nın Nallıhan ilçesi, denize kıyısı olmayan bir şehir olmasına rağmen balık avcılığı konusunda önemli bir üs haline geldi. Özellikle Çayırhan Göleti, günlük olarak tonlarca balık avlanmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bu balıkların büyük bir kısmı, Suriye, Irak gibi Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Çayırhan Göleti, hem yurt içi pazarda hem de uluslararası alanda büyük talep görüyor.
HER GÜN 3 TON BALIK AVLANIYOR
Çayırhan Göleti, balık avcılığında önemli bir merkez haline gelmiş durumda. Günlük ortalama 3 ton balık avlanırken, yaz aylarında bu miktar 7 ila 10 ton arasında değişiyor. İsrail sazanı, yayın balığı gibi çeşitlerin avlandığı gölette balıkçılar, üreticiden alıp ihracat yaparak büyük gelir elde ediyor. Elde edilen balıklar, Suriye, Irak gibi Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.
“ANKARA’NIN DENİZİ YOK AMA BURADA İSTİHDAM VAR”
Davutoğlan ve Çayırhan Mahalleleri Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kudu, Çayırhan Göleti’ndeki balıkçılıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kudu, "Ankara'nın denizi yok diyorlar ama gezip görmek lazım. Biz burada istihdam oluşturuyoruz ve burada ürettiğimiz balıklar, hem iç pazarda hem de dış pazarda büyük talep görüyor. Vatandaşlarımızın burayı gezip görmesini istiyoruz. Burası bakir kalmış bir yer ve turizm açısından canlanması gerekiyor" şeklinde konuştu.
BALIKÇILIK NALLIHAN’DA GEÇİM KAYNAĞI OLDU
Nallıhan ilçesinde balıkçılık, yaklaşık 85 kişiye iş imkânı sağlıyor. Balıkçılar, göletten çıkarılan balıkları kooperatif aracılığıyla hem iç pazara satıyor hem de dondurularak dış pazarlara ihraç ediliyor. Mahmut Enver Tekin, geçimini balıkçılıkla sağlayan bir diğer balıkçı ise, “Babamızdan kalan mesleğimizi sürdürüyoruz. İsrail sazanı popülasyonu çok fazla. Diğer balıkları yediği için çeşitlilik son zamanlarda azaldı. Ama biz balıklarımızı kooperatifimize teslim ediyoruz ve onlar da ihracatını yapıyor” dedi.
EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Çayırhan Göleti, sadece bir balık avcılığı merkezi olmakla kalmıyor, aynı zamanda bölgedeki ekonomiye önemli bir katkı sağlıyor. Balıkçılar, günlük yaşamlarını sürdürebilmek için buradaki balıkçılık faaliyetlerine katılıyor ve aynı zamanda dış ticaret yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
Çayırhan Göleti'ndeki balıkçılık, özellikle genç nüfusa iş imkânı yaratıyor. Balıkçılar, kooperatif aracılığıyla hem kendi geçimlerini sağlıyor hem de bölgedeki istihdamı artırıyor. Hasan Kudu, kooperatifin 85 kayıkla balıkçılık faaliyetlerini sürdürdüğünü belirterek, bölgedeki balıkçılık faaliyetlerinin her geçen yıl büyüdüğünü vurguladı.