Asgari ücret zammı için resmen tarih verildi! O rakamın üzerinde duruluyor: Milyonlarca çalışan bekliyor

Asgari ücret zammı için resmen tarih verildi! O rakamın üzerinde duruluyor: Milyonlarca çalışan bekliyor

Asgari ücret zammı ile ilgili güncel gelişmeler ardı ardına gelirken, maaş artırımına yönelik prosedürlerle ilgili düğmeye resmen basıldı. İlk müzakerelerin gerçekleştirildiği asgari ücret artışında, ikinci müzakere için tüm dikkatler 19 Haziran'a odaklanıyor.

Asgari ücretin yükseltilmesine paralel olarak, devlet memurları ve emeklileri de etkileyen bir açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı: “Temmuz ayındaki engelli ve engelli yakınlarına yönelik maaşlar ile yaşlılık maaşı ödemelerini öne çekiyor, vatandaşlarımızın yüzünü güldürmeyi hedefliyoruz. Asgari ücret komisyonumuz çalışmalarına başlamış durumda. Müzakereler verimli bir şekilde ilerlemekte. Memur maaş artış oranlarına dair meclis sürecini yakın zamanda başlatıyoruz” ifadelerini kullandı. Öte yandan, mevcut asgari ücret olan 8 bin 506 lira 80 kuruş hakkında son tahminler de gelmeye başladı.

Güncel haberlere göre; Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete uygulanacak ara zam oranını tartışmak için 19 Haziran'da ikinci toplantısını düzenleyecek. 7 milyonun üzerinde çalışanı ve dolaylı yoldan tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret artışıyla ilgili süreç devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışanları heyecanlandıran açıklamalar yaptı. Asgari ücrette tahmin edilen artış oranlarına göre yapılacak zamlar tek tek duyuruldu.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞI İKİNCİ MÜZAKERESİ: TARİH KESİNLEŞTİ

Asgari ücrette ikinci tur müzakereler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ikinci toplantıda gerçekleştirilecek. İşçi temsilcisi olarak TÜRK-İŞ, işveren temsilcisi olarak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılım gösterecek.

7 milyondan fazla çalışanı ve dolaylı yoldan tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücretle ilgili süreç devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ikinci toplantıda, işçi temsilcisi olarak TÜRK-İŞ, işveren temsilcisi olarak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti yer alacak.

2-004.jpg

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 8 BİN 506 LİRA

Bir işçi için belirlenen aylık brüt 10 bin 8 lira asgari ücret, vergi ve kesintiler düşüldüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene genel maliyeti, bir işçi için toplam 11 bin 759 lira 40 kuruştur. Bunun 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

ASGARİ ÜCRET SON İKİ YILDA NASIL DEĞİŞTİ?

2021 yılında ocak ayında brüt 3 bin 577 lira net 2 bin 825 lira olan asgari ücret, 2022'nin ocak ayında brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira oldu. Brüt ücretteki artış yüzde 39.9, net ücretteki artış ise yüzde 50.51 oldu. 2022 yılı temmuz ayında asgari ücret, yüzde 29.31 oranındaki artışla brüt 6 bin 471 lira, net 5 bin 500 lira oldu.

2022 yılının ilk ayında, bir önceki yılın Temmuz ayına kıyasla, brüt asgari ücret yüzde 54.66'lık artışla 10 bin 8 lira, net asgari ücret ise 8 bin 506 lira seviyesine çıktı. Ocak ayındaki asgari ücret, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 100, 2021 yılının Ocak ayına göre ise yüzde 180 oranında bir yükseliş göstermiştir.

3.jpg

ÖNCESİNDE BİTSİN İSTİYORUZ

Diğer taraftan, Türk-İş heyetinin bir temsilcisi olan Veli Solak, asgari ücret müzakerelerinin bayramdan önce sona ermesi gerektiğini belirtti. Solak, “Asgari ücretli çalışan kardeşlerimiz için Türkiye Yüzyılı'na uygun bir sonucun olmasını talep ediyoruz. Yaşadığımız ekonomik kriz, mevcut ev kira bedelleri ve hayat pahalılığına göre maaşların güncellenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantıda bir rakamın tartışılıp tartışılmadığına dair bir soruya ise, “Resmi belgeler talep edildi. İlerleyen saatlerde ya da önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağız” şeklinde yanıt verdi.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ NELERDİR?

Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon, alım gücü ve istihdam gibi ekonomik veriler değerlendirilecek. İşte tahmini oranlara göre rakamlar:

Eğer yüzde 30 zam yapılırsa net ücret 11 bin 57 lira, brüt ücret ise 13 bin 10 lira olur. Yüzde 35 zam durumunda ise net ücret 11 bin 483 lira, brüt ücret 13 bin 510 lira olacaktır.

Yüzde 40 zam yapılırsa net ücret 11 bin 908 lira, brüt ücret ise 14 bin 11 lira olur. Eğer yüzde 45'lik bir zam yapılırsa net ücret 12 bin 333 lira, brüt ücret ise 14 bin 503 lira olacaktır.

ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de toplandı. Yaklaşık 8 saat süren toplantıda her bir bakan ayrı ayrı sunum yaptı. Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında yapılacak asgari ücret ve emekli maaşı zammıyla ilgili milyonları heyecanlandıran bir mesaj verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: “Üreticilerimiz buğday ve arpa alım fiyatlarımızı memnuniyetle karşıladılar. Biz çiftçimizi ve köylümüzü desteklemeye devam edeceğiz. Biz halkın efendisi değil, hizmetkârıyız. Aramızdaki fark bu.

"EMEKLİLERİMİZİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Engelli, engelli yakını ve yaşlı aylıkların ödemesini erkene alıyor, 1.4 milyon kardeşimizi Kurban Bayramı'ndan önce sevindiriyoruz.

"YENİ ASGARİ ÜCRET HERKESİN İÇİNE SİNECEK"

Asgari ücret komisyonu görüşmelerine başladı. Görüşmeler yapıcı bir zeminde ilerliyor. İnşallah tüm tarafların içine sinecek bir gelişmeyle sonuçlanacağına inanıyorum.

"EKONOMİMİZİ ŞAHLANDIRACAK KADROYU KURDUK"

Her bakanlıkla ilgili geniş kapsamlı değerlendirmeler yaptık. Bakan arkadaşlarımızdan önümüzdeki dönemin kısa, orta ve uzun vadeli planlarını dinledim. Yeni dönemde ekonomimizi canlandıracak ekibimizi kısa sürede oluşturduk, hamdolsun.

Merkez Bankası'ndan BDDK'ya kadar, her alanda öne çıkmış kişileri görevlendirdik. Kadınlar yeni dönemde de bürokrasi, siyaset, iş dünyası gibi alanlarda öncü olmaya devam edecekler. Türkiye yüzyılı ülkemizde kadınlarımızın omuzları üzerinde yükselecektir."

MEMUR MAAŞLARI

Memur maaş artış oranlarıyla ilgili olarak meclis sürecini yakında başlatıyoruz. Grubumuzun meclise sunacağı ilk konulardan biri bu olacak.

YOL HARİTAMIZI PAYLAŞACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'ı hükümet programımızı hazırlamak üzere görevlendirdik. 12. Kalkınma planımızdan orta vadeli programa, yıllık programdan yatırım programına kadar yol haritamızı halkımızla paylaşacağız. Biz her zaman ahdimize ve sözümüze sadık bir yönetim olduk. Seçimlerde vaat dağıtıp, yetki alınca unutanlardan olmadık. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığımızdan bu yana 30 yıldır bu durumu korumayı başardık. İnşallah gelecek 5 yıl boyunca halkımıza verdiğimiz sözleri yerine getirmekte kararlıyız.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN