Hükümete yakın isim asgari ücreti canlı yayında açıkladı! Asgari ücreti öğrenmek için yarını beklemeyin: Büyük sürpriz!

Hükümete yakın isim asgari ücreti canlı yayında açıkladı! Asgari ücreti öğrenmek için yarını beklemeyin: Büyük sürpriz!

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanın ilgilendiren 'asgari ücret zammı' konusunda son aşamaya gelindi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yeni asgari ücretin yarın resmi olarak açıklanacağını duyururken iktidara yakınlığıyla bilinen gazeteci Melik Yiğitel, yeni asgari ücreti canlı yayında açıkladı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren 'asgari ücret zammı' konusunda artık son düzlüğe girildi. Yeni asgari ücretin ne kadar olacağı 7 milyon asgari ücretli çalışan tarafından merak edilirken, hükümete yakın isim yeni asgari ücreti canlı yayında açıkladı.

Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılan asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı ve ne zaman resmi olarak açıklanacağı merak konusu olmuştu. Geçtiğimiz günlerde yeni asgari ücretin açıklanacağı tarihi ilk kez duyuran Bakan Bilgin, son olarak dün 'yeni asgari ücretin' ne kadar olacağı hakkında sinyaller vermişti. Bakan Bilgin'in açıklamaları sonrasında milyonlarsa asgari ücretli çalışan geri sayıma geçti.

Asgari ücrete son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu bu zammın bir ara artış olduğunu vurgulayarak asıl zammın yılbaşında hayata geçeceğini açıklamıştı. Yılbaşına günler kala asgari ücret zammı konusunda geri sayıma geçildi.

4933388.jpg

"BU BİR ARA ARTIŞTIR"

Temmuz ayında yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında "Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz." ifadelerine yer vermişti.

Bakan Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması

"GERÇEKÇİ BİR RAKAM ÜZERİNDE DURMAK LAZIM..."

Yeni yılın başlamasına günler kala milyonlarca vatandaş gözünü asgari ücret zammına çevirirken geçtiğimiz günlerde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kendisine yöneltilen "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna 'Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım' şeklinde yanıt vererek şunları söylemişti:

"Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız"

6012876.jpg

"7 BİN 785 LİRA AÇLIK SINIRINDAN BAŞLAYACAK"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ise ilki 7 Aralık'ta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde sendika genel merkezinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak toplumun büyük bir bölümünü memnun etmeyecek bir rakamın altına imza atmayacaklarını vurgulamış ve "Bugün komisyonumuz, asgari ücret toplantısına 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak. Onun üstüne nereye çıkabiliyorsa toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa oturup altına imza atarız." demişti.

"İŞVERENLERİN ÖDEYEBİLECEĞİ ÜCRET SEVİYESİNDE..."

İlk toplantısını 7 Aralık'ta, ikinci toplantısını ise 14 Aralık'ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın üçüncü kez toplanacak. Bakan Bilgin, 2023 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin salı günü açıklanacağını açıklarken yeni asgari ücretin "işverenlerin ödeyebileceği ücret seviyesinde" olacağını duyurarak "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız" ifadelerine yer vermişti.

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını ziyaret eden Bakan Bilgin, yarın resmi olarak açıklanması beklenen asgari ücretin 'işçilere rahat nefes' aldıracağını belirterek "İşverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesi olması. İşletme olmazsa, işveren olmazsa işçi olmaz. İşçimize rahat nefes aldıracak, tahribatı onaracak bir asgari ücret seviyesinin de bu uzlaşmada belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Melik Yiğitel kimdir, Melik Yiğitel kaç yaşında, aslen nereli? - Habernew.com

CANLI YAYINDA AÇIKLADI: "EN AZ 8 BİN LİRA OLACAK"

Bakan Bilgin'in açıklamaları sonrasında yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan gözünü yarın sabaha dikerek asgari ücretin resmi olarak açıklanmasını beklemeye başladı.

Milyonlarca vatandaş yeni asgari ücretin ne kadar olacağını merak ederken hükümete yakınlığıyla bilinen gazeteci Melik Yiğitel'in Haber Global canlı yayınındaki 'asgari ücret' açıklamaları sosyal medyada gündem oldu.

Canlı yayında 'taraflarla konuştum' diyerek yeni asgari ücreti açıklayan Melik Yiğitel, yeni asgari ücretin 8 binden düşük olmayacağını duyurarak "Ben bütün taraflarla konuştum. Gördüğüm kadarıyla rakam 8 bin liradan az olmayacak. 8.000 – 8.500 bandında bir yerde olacak. Hatta bu bandı biraz daha daraltırsam 8.300 civarında bir rakam çıkabilir, sürpriz olmaz” dedi.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşecek. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Bakan Bilgin açıkladı: EYT'de son durum ne, asgari ücret ne kadar olacak?

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN